Preludiul preludiului...
de Aniela SîrcuCe știm despre preludiu
O relație de cuplu autentică are la bază iubirea și respectul reciproc, încrederea în cel (cea) iubit (ă), comunicarea sinceră și dorința fermă de a depăși orice situații problematice ce apar în viața de cuplu. Viaţa erotic-afectivă este unul dintre domeniile vieţii de cuplu, între acestea existând o permanentă interferenţă şi determinare.
În cea mai cunoscută accepţiune a cuvântului, preludiul reprezintă sărutările, mângâierile, îmbrățișările şi cuvintele de dragoste dintre un bărbat şi o femeie înaintea actului erotic propriu-zis.
Sexologii susțin că durata lui trebuie să fie de minim 20 de minute iar durata maximă nu a fost încă descoperită... Aceasta este „definiţia” cea mai simplă a preludiului, cunoscută de majoritatea dintre noi.
Când privim însă fără grabă şi dorim să înţelegem ce înseamnă cu adevărat împlinirea erotic-afectivă a ambilor iubiţi, preludiul ne apare într-o nouă lumină.
Când începe preludiul unei întâlniri amoroase?
Imediat după postludiu… adică imediat după mângâierile, îmbrăţişările şi sărutările de după actul erotic propriu-zis.
Tot ceea ce se petrece între cei doi iubiți în timpul dintre fiecare două fuziuni amoroase reprezintă un adevărat preludiu al preludiului și are o importanță majoră pentru împlinirea erotic-afectivă în cuplu. Manifestările de dragoste este necesar să existe într-un flux continuu, indiferent de cât de ocupați suntem sau de ”vârsta” relației de cuplu.
Iată câteva sugestii pentru ca preludiul preludiului să fie reușit
1. Oferiţi flori femeii pe care o iubiţi măcar o dată pe săptămână. I le puteţi oferi în momentele în care se aşteaptă cel mai puţin. Când este la servici, dimineaţa la prima oră sau când mergeţi să o luaţi de la servici, când veniţi acasă etc.
2. Dăruiţi-i mici cadouri – pot fi doar simbolice!
3. Trimiteţi-i mesaje de dragoste şi de apreciere. Mulţumiţi-i pentru momentele de iubire, tandreţe şi pasiune trăite împreună şi pentru susţinerea reciprocă în momentele dificile.
4. Cina romantică a fost (şi rămâne!) dintotdeauna un afrodiziac cu rezultate instantanee. Elementul cheie al cinei romantice nu este mâncarea (însă nici ea nu trebuie neglijată..) ci comunicarea verbală şi non-verbală: cuvintele de dragoste, umorul plin de spontaneitate şi rafinament, aluziile incitante, mângâierile tandre, privirile pline de pasiune şi încântare, câteva mişcări de dans, etc.
5. Plimbaţi-vă în parc admirând natura şi lăsaţi-vă pătrunşi de firescul, frumuseţea şi bogăţia ei. Indiferent de anotimp, natura are întotdeauna un ceva al ei care ne încântă inima…
6. Comunicaţi cât mai mult cu iubita dumneavoastră. A comunica înseamnă a vorbi despre dumneavoastră, a împărtăşi cu celălalt – ce emoţii trăiţi, ce nevoi aveţi, ce experienţe (plăcute sau nu) trăiţi, la ce aţi dori să renunţaţi, ce v-ar place să faceţi mai des singur sau împreună, despre ce vă bucură și vă împlinește în relația de cuplu, despre ce admirați la iubită, despre gesturile ei care v-au încântat cel mai mult etc.
Mai înseamnă de asemenea şi a asculta activ oferind anumite sugestii, fără însă a le impune. Comunicarea poate fi şi non-verbală prin îmbrăţişări spontane, ţineri de mână, mângâieri tandre când vă uitaţi la un film, etc. Fiţi cât mai darnic cu ele! Au un efect magic asupra aprofundării intimităţii dintre voi.
7. Planificaţi-vă timpul liber pe care doriți să-l petreceți cu iubita. Este firesc să vreți să petreceți o parte din timpul liber cu prietenii, însă este necesar să acordați atenția cuvenită și relației de cuplu. Urmăriţi să fiţi la fel de riguros când ați stabilit să petreceți într-un mod romantic timpul liber cu iubita dumneavoastră ca şi atunci când programaţi sarcinile de la serviciu. Urmăriți să nu intervină nimic care să anuleze sau să perturbe întâlnirea romantică. Amintiți-vă mereu că relația de cuplu e o parte importantă a vieții noastre!
8. Manifestaţi-vă sentimentele şi dragostea prin fapte concrete. Renunţaţi la abordarea de tipul: „Nu o mai sun să îi spun TE IUBESC (sau că mi-e dor), ea oricum ştie asta.” Doar faptele sunt cele care spun întotdeauna adevărul! În plus, femeilor le place să li se spună că sunt iubite, indiferent de limbajul verbal sau non-verbal pe care alegeți să-l folosiți.
9. Amintiţi-vă cât mai des momentul de început al relaţiei voastre. Ziua, locul, contextul, cum v-aţi cunoscut, ce v-aţi spus, ce aţi făcut, ce emoţii aţi trăit, etc. Sărbătoriţi în fiecare lună ziua voastră. Faceţi-o specială prin ceva anume! Mergeţi în locul unde v-aţi cunoscut, mâncaţi în oraş, pregătiţi o cină romantică împreună, umpleţi camera de flori făcând o surpriză iubitei etc.
10. Fiţi creativ! Găsiți noi și noi moduri de a vă încânta iubita. Continuaţi această listă chiar cu ajutorul iubitei adăugând ceea ce consideraţi că reprezintă pentru fiecare dintre voi elemente ale preludiului la preludiu…