Câteva trucuri de logică pentru a încurca mintea

cateva trucuri de logica pentru a incurca minteaCe este paradoxul?
Asemeni ghicitorilor, paradoxurile intrigă, surprind şi amuză din timpuri imemoriale. Ele sunt fraze sau istorii cu dublu înţeles, unde o a doua interpretare vine s-o contrazică pe cea admisă la început. Rezultatul poate fi un amestec de contradicţii şi de antiteze incompatibile. În general, un sens apare înlocuit de al doilea, până ce se clarifică soluţia.

Putem înţelege legătura dintre contraste folosind o gândire holistică, ce îmbină raţionalul şi iraţionalul, judecata şi intuiţia. La suprafaţă, paradoxul este o situaţie cu dus-întors, nerezolvabilă, de a cărui dihotomie conflictuală suntem conştienţi alegând adesea una sau alta dintre căi. Înţelegând însă legătura dintre contrarii, putem accede la un nivel de conştiinţă în care paradoxurile nu mai sunt stânci de nezdruncinat, ci devin forme elegante ale expresiei.

 

Paradoxul, o cale către o conștientizare mai înaltă
Conştientizarea paradoxului creşte puterea minţii umane, putând fi astfel folosită pentru a opera transformări în propriile determinisme culturale şi pentru a ne dezvolta puterile mentale ascunse.

Lewis Carroll are o poveste care exemplifică paradoxul modern. Într-o zi, o femeie şi copilul ei erau pe plajă. Copilul se juca în apă în timp ce femeia se odihnea pe nisip. Dintr-o dată, un şarpe de mare apăru şi înhăţă copilul. Femeia sări alergând spre apă şi strigă: "Lasă-mi copilul!" Şarpele de mare, un tip filosofic care a fost la cele mai bune universităţi din lume, spuse femeii: "Dacă îmi spui o declaraţie adevărată, îl voi lăsa pe copilul tău să plece nevătămat. Dacă îmi spui o declaraţie falsă, îţi voi devora copilul la cină".

Femeia se gândi un moment şi apoi spuse: "Îmi vei devora copilul la cină". Şarpele de mare, surprins, cântări afirmaţia femeii: "Ei bine, am să mănânc copilul la cină, dar stai! Dacă o fac, atunci afirmaţia este adevărată şi trebuie să eliberez copilul nevătămat. Stai puţin! Eliberând copilul fac afirmaţia falsă şi va trebui să mănânc copilul la cină..." În timp ce şarpele de mare încerca să rezolve dilema, femeia îşi luă copilul şi se depărtă în grabă.

Observaţi ritmul şi mişcarea pe care o are paradoxul. Este o oscilaţie înainte-înapoi care poate încătuşa mintea. Priviţi atent la felul în care este construit paradoxul. Şarpele de mare este cel care, prin acţiunea sa, va face afirmaţia femeii falsă sau adevărată, fiind în acelaşi timp, legat de promisiunea sa.

 

cateva trucuri de logica pentru a incurca mintea2A pune întrebări care să dea răspunsul corect
O altă variantă este paradoxul dintre cel care spune adevărul şi cel care minte. Să presupunem că suntem într-o ţară unde o jumătate a locuitorilor spune întotdeauna adevărul, în timp ce cealaltă jumătate întotdeauna minte. Ajungem la o răscruce a drumului unde întâlnim un localnic, dar nu ştim dacă este cineva care spune adevărul sau cineva care minte - totuşi, vrem să ştim care este drumul spre gară. Cum aflăm informaţia corectă de la el? Putem formula o întrebare la care să răspundă prin da sau nu, dar care va fi aceasta!?

Iată o cheie: pune întrebarea care îţi va da răspunsul corect: dacă localnicul spune adevărul sau o minciună. Acest tip de întrebare este utilă în situaţiile de fiecare zi, când nu cunoşti sinceritatea celorlalţi. Întrebarea trebuie construită astfel încât să primim răspunsul corect.

 

Bărbierul satului
Un bărbat vizitează un orăşel cu un singur bărbier, care îi spune cu mândrie că el bărbiereşte numai pe aceia care nu se bărbieresc singuri. Călătorul pleacă zâmbind şi a doua zi se trezeşte de dimineaţă perplex, intrigat de aceeaşi întrebare care-l urmăreşte continuu: acest bărbier se bărbiereşte pe sine sau nu? Pentru că, dacă el se bărbiereşte pe sine, înseamnă că nu face parte din clasa celor care nu se bărbieresc singuri. Apoi, dacă el îi bărbiereşte numai pe aceia, rezultă că el nu se bărbiereşte pe sine. Dacă însă el nu se bărbiereşte pe sine, rezultă că face parte din clasa celor care nu se bărbieresc singuri şi deci se bărbiereşte singur.

 

Cretanul mincinos
Din secolul al VI-lea în.Ch. filosofii au controversat pe marginea frazei cretanului Epimenide, cum că toţi cretanii sunt mincinoşi. Dacă eu spun că este adevărat că mint, când mint, atunci nu mint, adică este fals că mint, iar dacă spun că nu este adevărat că eu mint când mint, atunci mint, adică este adevărat că mint. Astfel rezultă că este adevărat şi totodată fals că eu mint, adică eu mint şi nu mint în acelaşi timp. Se spune că poetul Philetas a fost într-atât de obsedat de această enigmă, încât a sfârşit prin a muri de frustrare.

 

Funia spânzuratului
Un prizonier condamnat la moarte este vizitat de păzitorul său, renumit prin şaradele sale şi prin faptul că spune doar o singură frază: "Veţi fi executat săptămâna viitoare între luni şi vineri, dar execuţia va fi în ziua în care vă veţi aştepta cel mai puţin". După un moment de gândire, condamnatul surâse. El îşi explică atunci că nu va putea fi niciodată executat. "Nu poate fi vineri, căci dacă eu sunt încă în viaţă joi, aş şti că execuţia mea trebuie să aibă loc a doua zi. Aceasta nu va fi nici joi, căci dacă eu miercuri încă trăiesc, vinerea fiind exclusă, aş şti atunci că joi trebuie să fie ultima mea zi. Acelaşi raţionament se aplică pentru miercuri, dacă marţi eu sunt încă în viaţă. Iar luni seara nu ar mai rămâne ca dată posibilă decât marţi, ceea ce se exclude la rândul său. În consecinţă, eu nu pot fi executat decât lunea viitoare şi, cum eu mă aştept la acest lucru, nu mă puteţi trimite la moarte luni fără a face derogare de la cuvântul dvs. Este evident că vă bateţi joc de mine."

Paznicul îi fixă drept în ochi şi îi spuse: "Vă asigur că spun adevărul". La răsăritul zilei de joi, prizonierul indignat este condus spre execuţie. "Sunteţi un mincinos" - strigă el furios paznicului. "Deloc, îi răspunde celălalt foarte calm. Dumneavoastră v-aţi convins de faptul că nu veţi fi executat. Din acel moment, oricare dintre zile este neaşteptată, şi aceasta este tot ceea ce eu am promis."

sursa: http://www.luxsublima.ro

 

Recomanda acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn