Meditația - calea spre liniștea interioară


meditatia - calea linistii interioareDe multe ori, în viața de zi cu zi, gândurile sunt cele care ne controlează și nu noi controlăm gândurile. Nici nu ne dăm seama de jocul aproape permanent al gândurilor noastre care ne urcă și ne coboară, fără ca noi să avem un real control asupra lor.
Cei care reușesc să își ordoneze gândurile, să și le controleze și să le orienteze spre scopurile pe care ei le consideră importante au succes în ceea ce fac.

Atâta vreme cât mintea este sclavul nostru și nu noi suntem sclavul minții, viața noastră este în mâinile noastre. Dar majoritatea oamenilor este controlată de emoții și gânduri și acesta este motivul principal al suferinței și nefericirii atât de frecvente.

 Un mare maestru yoghin, Paramahamsa Yogananda spunea: ”Meditaţia este mai importantă decât activitatea, devoţiunea, ori raţiunea.

A medita înseamnă a te concentra doar asupra Spiritului. Aceasta este meditaţia esoterică. Este cea mai înaltă formă de activitate pe care o poate practica omul, dar este şi cea mai echilibrată cale de a-L descoperi pe Dumnezeu.

Dacă lucrezi tot timpul este posibil să devii ca un robot şi să Îl pierzi în timpul preocupărilor, muncilor şi datoriilor pe care le îndeplineşti; dacă Îl cauţi cu ajutorul gândirii discriminatorii Îl poţi pierde în labirinturile infinite ale raţiunii; iar dacă îţi cultivi doar devoţiunea pentru Dumnezeu, transformarea se poate limita doar la nivelul emoţional. Însă meditaţia le combină şi echilibrează pe toate acestea.”

 

Bucuria Divină se află în fiecare dintre noi
Meditaţia este una dintre soluțiile cele mai indicate pentru  multe dintre problemele zilnice. Meditația este arta concentrării atenţiei într-o anumită direcție bine stabilită. Practica ei vine cu o mulţime de beneficii ale sănătăţii inclusiv capacitatea de concentrarea mentală, anxietatea scăzută şi un sentiment general de fericire.

Unii cred că este suficient dacă au încercat la un moment dat meditația, fie că le-a reușit sau nu. Pentru a avea însă efecte permanente e necesar să facem ca meditația să fie o practică pe termen lung. Gradele de pătrundere în stare de meditație sunt multiple, de aceea fiecare meditație este diferită și unică.

Mulți se întreabă dacă nu te plictisești când meditezi. În această direcție Yogananda spune:” Poţi gândi că după două ore de meditaţie vei fi plictisit de moarte. Nu este aşa; eu nu am găsit în lume nimic mai îmbătător ca Dumnezeu. Când beau vinul învechit al sufletului, în inimă îmi pătrunde un fior extraordinar de fericire. Bucuria Divină se află în fiecare dintre noi. Soarele îşi trimite razele în mod egal şi asupra cărbunelui şi asupra diamantului – însă numai diamantul îi reflectă lumina. La fel se petrece şi în cazul puţinelor minţi transparente care cunosc şi reflectă Spiritul.”

E bine să înțelegem că cea care se plictisește este mintea. Iar meditația face ca mintea să fie redusă la tăcere și să avem acces la sufletul și spiritul nostru. Atunci când ai acces la aceste dimensiuni mai puțin sondate în mod obișnuit, descoperi frumuseți de care nu te poți plictisi niciodată. De aceea, cei care au prins gustul meditației nu mai renunță niciodată.

Tehnicile de meditație sunt concepute pentru a-i ajuta pe oameni să descopere o perspectivă mai largă asupra conținutului minții lor. Cu ajutorul acestei perspective, oamenii pot găsi drumul spre a se desprinde de identificarea cu grijile și problemele lor, cu dorințele neîmplinite, cu eșecurile inerente vieții. Meditația te învață să te detașezi de gândurile și emoțiile negative și să privești totul cu detașare, oferindu-ți în același timp o viziune superioară, o înțelegere mai profundă și o cuprindere armonioasă, în suflet, a situațiilor, a lucrurilor și a oamenilor.meditatia - calea linistii interioare2Respir iubire și iubirea izvorăște permanent din inima mea
Atunci când ai o problemă și totul ți se pare răsturnat în viața ta, închide ochii, ascultă o melodie care îți place și intră în  meditație.

Concentrează-ți atenția pe o idee complet diferită de problema cu care te confrunți - ceva frumos, benefic, pozitiv. De exemplu, focalizează-te pe ideea ”respir iubire și iubirea izvorăște permanent din inima mea”.

Păstrându-ți atenția focalizată asupra iubirii, vei atrage această energie benefică în ființa ta. Mintea se va liniști, tumultul emoțional se va diminua și vei simți cum iubirea te inundă din ce în ce mai mult, până când vei deveni tu însuți IUBIREA.

Când ajungi să meditezi cu adevărat, dispare chiar și ideea de la care ai pornit inițial. Când gândurile dispar, rămâne doar tăcerea. În tăcerea profundă a ființei tale experimentezi trăirea acelei idei, percepi esențializarea ei în tine într-un mod inefabil și minunat. Din acel moment, poți privi viața din altă perspectivă și astfel, orice problemă se micșorează și apoi dispare. Așa găsești o manieră personală prin care să rezolvi ceea ce e de rezolvat, să găsești soluții care mai devreme ți se păreau de negăsit.

Dacă continui să practici meditația,  poți ajunge să ai înțelegeri și mai profunde. A depăși o problemă sau o stare emoțională negativă este doar primul pas. Pelerinajul interior abia ulterior începe. Meditația te poate ghida spre cunoașterea de sine și îți poate revela adevăruri spirituale pe care poate nici nu le-ai bănuit vreodată.

Tăcerea interioară, descoperită şi trăită profund şi cu adevărat îi revelează celui care meditează adevărul iluminator. Astfel, ajungi să vezi lumea cu alți ochi decât până atunci, să percepi lucrurile mult diferit, să simți că fericirea este permanent accesibilă și depinde doar de tine să o accesezi sau nu. Meditând reușești să îți ridici nivelul de conștiință, să faci salturi spirituale, să evoluezi spiritual și să îl regăsești pe Dumnezeu în propria ta ființă.

Poți alege să păstrezi toate aceste cuvinte doar sub forma unor informații teoretice sau poți alege să le pui în practică. Doar practica meditației te poate ajuta cu adevărat să le faci să devină realitate, să le experimentezi, să le trăiești din plin în ființa ta. Căci un gram de practică valorează cât tone de teorie.

Meditația nu este doar o gimnastică a minții. Meditația este un demers al unor resorturi interioare mult mai profunde. Nu îți rămâne decât să închizi ochii, să te relaxezi și să începi chiar din această clipă. Succes!

 

Recomanda acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn