Yoga îţi dă întâlnire cu cei şapte magnifici (II)

yoga iti da intalnire cu cei 7 magnifici2-1Îmblânzeşte focul
Urcăm la următorul palier. Cine crezi că ne întâmpină? Un berbec puternic, dinamic, plin de iniţiativă. Sigur, nu apare în carne şi oase, este doar un simbol al lui Manipura chakra, situată la 2 degete sub ombilic, în afara corpului fizic. Aici este sediul voinţei, al pasionalităţii, al personalităţii şi al capacităţii de a conduce. Deviza? "A vrea". Energia acestui centru are efervescenţa Focului şi controlează simţul văzului. Aici apare nevoia identităţii prin diferenţiere şi ierarhie.

Spontaneitatea, curajul, bucuria de a trăi, hotărârea, încrederea în sine, optimismul, toate sunt vii atunci când Manipura se află în armonie. Dacă energiile sale sunt din calea afară de solare, omul este dominator, hiperactiv, critic până la necruţare, cu ifose de superioritate şi porniri agresive. Dacă energiile lunare -yin- sunt în exces, Manipura te împinge în corzile pasivităţii, laşităţii, voinţei slabe, respectului de sine scăzut. Violenţa este problemă atunci când Manipura chakra şi-a pierdut busolă.

Ai privit vreodată flacăra unei lumânări fără să clipeşti? Cinci minute, zece, cinsprezece minute sau chiar mai mult, simţind că devii una cu flacăra? Acest exerciţiu purifică - printre altele - Manipura chakra şi te pune în rezonanata cu Focul arhetipal.

 

Iubirea îţi dă aripi
Am ajuns în dreptul plexului cardiac. Ce scrie pe turnanta dintre chakrele inferioare şi superioare ale fiinţei?  Anahata Chakra. Căprioara cu ochii umezi şi catifelaţi, blândă şi afectuoasă este stăpâna acestui nivel. Pentru că de aici se alimentează iubirea, compasiunea universală, empatia şi altruismul. Emoţiile şi sentimentele pline de afecţiune pentru ceilalţi sunt adesea ca un fluviu de energie euforică ce izvorăşte din inima ta. Acum trăieşti revărsarea şi dilatarea afectivă cu mult în afara propriului trup, acum simţi că te contopeşti total cu cel iubit, atunci când faceţi dragoste. Acum îţi vin pe buze expresii ca: "i-am dăruit inima", "inima mea este cu ea/el" sau "iubesc din inimă".

yoga iti da intalnire cu cei 7 magnifici2-2Anahata Chakra este focarul de rezonanţă cu energiile subtile ale Aerului, de aici sunt controlate simţul tactil, mângâierea. Această chakra este maestra relaţiilor de suflet. Este marea iniţiatoare în arta de a iubi. Empatia te ajută să ieşi din carcasa egoismului primar. Descătuşarea puterii de a te dărui şi compasiunea sunt pasul major către un nivel superior de conştiinţă. Dacă nesocoteşti această etapă, rişti să naufragiezi pe insulă unde singurii tăi tovarăşi sunt co-dependenţă, labilitatea afectivă, ataşamentul. Da, a iubi începe cu tine însuţi, cu autoacceptarea, cu împăcarea de sine.

La nivelul lui Anahata Chakra descoperi cât preţuieşte iubirea faţă de ceilalţi, aici trăieşti bucuria de a dărui. Devoţiunea şi dragostea de Dumnezeu sunt trăite profund de cei care au Anahata Chakra deplin înflorită şi susţinută totodată de trezirea lui Sahasrara.

Cine câştigă teren atunci când Anahata Chakra e lipsită de armonie? Amărăciunea. Iar de la amărăciune la o inimă împietrită nu e mare distanţă, mai ales când îşi fac apariţia şi sentimentul izolării, înstrăinarea, autodesconsiderarea, lipsa de empatie şi iubire. Bine că există rugăciunea, meditaţiile, exerciţiile de pranayama, care ştiu să-ţi facă inima să cânte.

 

Ai acces nelimitat la arhiva universală
Încă o treaptă şi suntem deja la etajul 5. Aerul este din ce în ce mai elevat. Situat în afara corpului fizic, în zona din dreptul gâtului, Vishuddha Chakra este centrul de unde îţi devine accesibilă puritatea. Simţul controlat de aici este auzul, iar elementul arhetipal cu care te pune în rezonanţă este Eterul. Ai rafinament estetic şi intuiţie spirituală? Eşti creativ, vorbeşti convingător? Înseamnă că acest centru energetic este cu adevărat activ în fiinţa ta. Cu atât mai bine! Pentru că la acest nivel de vibraţie subtilă este posibilă stăpânirea paranormală a energiei timpului.

Aici primeşti permisul de liberă trecere în arhivele memoriei universale, unde citeşti trecutul şi viitorul. De aceea şi animalul care îl reprezintă simbolic nu este unul real, ci elefantul mitologic de culoare albă. Acest nivel ne ajută să dobândim starea de receptivitate superioară, să ne deschidem faţă de inspiraţia divină care sunt apoi dăruite umanităţii în creaţii sublime.

Acum lecţia principală este exprimarea elevată, armonia. Cine a învăţat-o manifestă spontan şi extrem de rafinat ceea ce simte şi trăieşte, atât prin vorbire, cât şi prin artă. Când Vishuddha suferă un dezechilibru, puterea de autoexprimare se degradează, fiinţa îşi pierde blândeţea şi egalitatea de spirit, puritatea. Sunt însă asane care activează Vishuddha chakra atât în aspectul feminin, lunar, cât şi în aspectul masculin, solar. Trebuie doar să le practici...

 

Recomanda acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn