Meditaţia, efecte medicale şi vindecătoare

 

Meditatia, efecte medicale si vindecatoareMeditaţia este o formă de  medicină holistică
Meditaţia este o tehnică milenară de reconectare cu nivelele profunde ale fiinţei noastre (sufletul, spiritul) ce are ca rezultat transcenderea minţii obişnuite (duale) şi expansiunea conştiinţei către infinit.

Meditaţia este o formă de  medicină holistică. Este o cale sigură şi simplă de a echilibra fiinţa umană din punct de vedere  fizic, emoţional, mental şi spiritual.

Deşi cunoscută multă vreme doar în Orient, unde era folosită în mod obişnuit ca tehnică de vindecare asociată în medicina ayurveda, medicina tibetană sau budistă, astăzi mulţi medici prescriu şi în Occident meditaţia ca tehnică de vindecare eliberatoare atât a a suferinţelor fizice cât şi a celor emoţionale, mentale.

Astfel meditaţia este folosită în: scăderea tensiunii arteriale crescute, în caz de astm bronşic, angină pectorală, aritmie cardiacă, stres, insomnie, anxietate, atacuri de panică.

Toate practicile meditative au un lucu în comun: liniştirea valurilor minţii astfel încât să putem pătrunde adânc în inima noastră spirituală şi să devenim doar un martor  a oricăror gânduri ce apar în minte, ori senzaţii ce apar în trup ori emoţii ce încearcă să ne acapareze atenţia.

Atunci când mintea este calmă şi focalizată, ea nu reacţionează nici la amintirile din trecut şi  nu este preocupată nici de viitor (cele  două surse majore de stres ale vieţii noastre cu impact negativ imens asupra sănătăţii), ci ea este focalizată doar în momentul prezent, făcându-ne să ne simţim liberi şi fericiţi, şi să avem acces la sursa noastră permanentă de vindecare, care se află înlăuntrul nostru.

Din punct de vedere medical, în această stare de echilibru cu noi înşine şi cu Universul, trupul nostru creează ioni de calciu, care sunt utilizaţi ca şi limbaj celular de toate celulele organismului. Calciul ionic este şi un mesager intracelular utilizat de numeroşi hormoni şi neurotransmiţători, activând multiple funcţii celulare, de la contracţie la secreţie şi expresia genelor. Creierul nostru reacţionează ca o antenă sofisticată de telecomunicaţii, utilizând semnale oscilatorii care sunt de milioane  de ori mai mici decât potenţialul de membrană al celulelor.

O stare meditativă produce modificări remarcabile şi în sistemul hormonal. De exemplu de la nivelul porţiunii superioare a intestinului subţire (din zona numită „placa Peyer”) se eliberează din sistemul limfatic în tot trupul, enzima alcalină „chyle” . Această enzimă „chyle” alcalinizează trupul, are efect stimulant asupra musculaturii, şi la nivel mental, organizează procesele de gândire, având efecte de învigorare şi relaxare deopotrivă.


Meditatia, efecte medicale si vindecatoareModificările fiziologice ce se produc în timpul meditaţiei
În 1960,un studiu realizat de Benson şi Wallace la Harvard Medical School, a demonstrat modificările fiziologice ce se produc în timpul meditaţiei:
- Relaxare profundă.

- Scade rata metabolică, scade consumul de oxigen după câteva minute de meditaţie, la sub 20 %, sub nivelul normal.

- Scade ritmul bătăilor cardiace.

- Tensiunea arteriala scade, efectele fiind simtite mai ales la persoanele cunoscute  cu tensiune arteriala crescută, înainte de începerea meditaţiei.

- Scade anxietatea şi tensiunea musculară, lucru pus în evidenţă prin scăderea rezistenţei pielii la curenţii electrici.

- Reduce activitatea sistemului nervos. Apare predominanţa sistemului nervos parasimpatic, responsabil de producerea autovindecarii în trup.

- În timpul stărilor de anxietate există o creştere a acidului lactic în sânge. Acest produs este eliberat în sânge în urma metabolismului muşchilor scheletali. În timpul meditaţiei acest compus scade de 4 ori comparativ cu subiecţii care nu meditează.

Alte beneficii ale meditaţiei:
- Scade vârsta biologică: studiile arată că meditaţia practicată constant pe termen lung , peste 5 ani, scade vârsta biologică a subiecţilor cu 12 ani. Aceasta se explică prin faptul că scade radicalii liberi în trup, scade oxidările şi implicit reduce îmbătrânirea trupului.

- Creşte nivelul de DHEA (dihidroepiandrosteron) la persoanle în vârstă. Scăderea nivelului de DHEA este corelată cu îmbătrânirea.

- Creşte coerenţa undelor cerebrale. Aceasta are ca efect o creativitate mai mare şi creşterea inteligenţei.

- Scade anxietatea, depresia, iritabilitatea şi schimbările de dispoziţie.

- Reglează ritmul cardiac.

- Creşte stabilitatea emoţională.

- Creşte bucuria de a trăi.

- Creşte capacitate de învăţare şi memoria.

- Creşte sentimentul de vitalitate şi regenerare.

- Scade nivelul de cortizon şi acid lactic corelat cu stresul.

- Scade colesterolul sanguin.

- Îmbunătăţeşte oxigenarea sângelui.

Aşadar beneficiile meditaţiei realizate constant, sunt imense şi de neînlocuit cu alte tipuri de activităţi exterioare (de exemplu sport), de aceea odată ce am înţeles că meditaţia poate deveni sursa noastră de fericire si autovindecare, ea ar trebui să facă parte din ritualul nostru zilnic.

sursa: steaua-divina.ro

 

Recomanda acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn