Practica yoga şi regimul vegetarian activează „enzima nemuririi”

 

Practica yoga şi regimul vegetarian activează „enzima nemuririi”Studii ştiinţifice recente confirmă faptul că practica yoga şi o dietă naturală, ponderată caloric şi adecvată structurii proprii reprezintă o reţetă sigură pentru o viaţă sănătoasă şi îndelungată. 

Beneficiile practicii yoga asupra sănătății sunt cunoscute de mii de ani în Orient, iar la ora actuală Occidentul se convinge tot mai mult de numeroasele avantaje ale acesteia. Sute de studii au pus în evidență virtuțile armonizatoare, echilibrante și curative ale tehnicilor yoga asupra trupului și psihicului ființei umane.

Recent, noi confirmări vin din partea geneticienilor – practica yoga ne influențează în bine fiecare celulă, chiar la nivelul cromozomilor!

 

Telomerele și telomeraza – „gardieni” ai cromozomilor
În anul 2009, premiul Nobel pentru medicină şi fiziologie a fost acordat cercetătorilor americani Elizabeth Blackburn, Carol Greider si Jack Szostak pentru descoperirea mecanismului de protecție al cromozomilor, prin intermediul telomerelor și al enzimei numită telomerază.

În celulele umane, ADN-ul – purtătorul informației genetice – este aranjat în 46 de structuri liniare numite cromozomi. Cei trei oameni de știință americani au descoperit că telomerele, secvențe aflate la capetele cromozomilor, sunt nişte structuri de protecţie care au rolul de a împiedica genele din apropierea capetelor cromozomilor să se degradeze în timpul diviziunilor celulare. La rândul lor, telomerele se află în grija unei enzime numită telomerază, responsabilă de întreținerea și de sinteza lor.

Încă o dată inteligența naturii se arată a fi uimitoare! Capetele cromozomilor sunt în mod particular expuse accidentelor în mediul intracelular, iar telomerele le protejează stabilitatea și mențin nealterată prețioasa informaţie genetică pe durata vieţii fiecărei celule.

Însă odată cu trecerea timpului şi creşterea numărului de diviziuni celulare, s-a observat că telomerele se scurtează şi integritatea lor structurală slăbeşte. Nu doar „stresul” diviziunilor celulare scurtează telomerele, ci şi bolile, stresul oxidativ prezent în organism și chiar dieta neadecvată. Cercetătorii au arătat însă că şi procesul invers, de refacere a telomerelor, este posibil, prin acțiunea telomerazei.

Aceste  descoperiri au suscitat un viu interes, dat fiind că lungimea telomerelor este considerată un indicator biologic al tinereții.

 

Practica yoga şi regimul vegetarian activează „enzima nemuririi”Durata vieţii este proportională cu lungimea telomerelor
În noiembrie 2012, revista de specialitate „Molecular Ecology”, publica rezultatele unui studiu asupra relației dintre lungimea telomerelor și durata și calitatea vieții.

O echipă de cercetători condusă de dr. David S. Richardson a arătat că indivizii diferă radical între ei chiar şi prin modul în care telomerele se scurtează odată cu trecerea anilor, iar prezenţa telomerelor mai scurte, indiferent de vârstă, este asociată cu un risc crescut de deces.

Lungimea mai mare a telomerelor este un indicator mai bun al speranţei de viaţă decât vârsta prezentă şi poate fi, de aceea, un indicator al vârstei biologice, al vârstei reale a ţesuturilor, cu alte cuvinte, al gradului de „uzură” sau de „conservare” a structurilor organismului.

„Telomerele sunt legate de condiţia organismului şi reflectă istoricul stresului oxidativ care apare pe parcursul duratei de viaţă. Cu cât eşti mai sănătos cu atât ai telomere mai bune. Dar este dificil de ştiut dacă aceasta este consecinţa faptului de a fi sănătos sau o cauză. […] Oxidanţii atacă telomerele. Astfel că obiceiuri precum fumatul, consumul de alimente procesate, nenaturale şi punerea trupului sau a minţii în condiţii de stres extrem au efect de scurtare a telomerelor.” – explică dr. Richardson.

Mulţi cercetători în domeniul geneticii afirmă că scurtarea telomerelor este un semnal de alarmă în ceea ce priveşte riscul apariței unei game foarte mare de boli cronice, în timp ce alungirea telomerelor poate ajuta la prevenirea degradării organismului și chiar la creşterea duratei de viaţă.

Coroborând aceste observații cu influența pe care anumiți factori ai stilului de viață o au în apariția diferitelor boli și a cancerului, cercetătorii au mers mai departe, urmărind să realizeze o conexiune între dimensiunile telomerelor şi stilul de viaţă.

 

Practica yoga și o alimetație naturală reîntineresc trupul
O echipă de cercetători de la Universitatea California din San Francisco (UCSF) şi de la Institutul de Cercetări pentru Medicina Preventivă din Saulito, California, a realizat două studii asupra modului în care practica yoga și dieta influențează lungimea telomerelor şi activitatea telomerazei.

Un prim studiu s-a desfășurat pe o durată de 3 luni, în 2008, și a implicat un grup de 30 de bărbaţi diagnosticați (prin biopsie) cu cancer de prostată cu risc scăzut.

Pe durata celor trei luni, participanții la studiu au adoptat o modificare a stilului lor viaţă: au realizat zilnic exerciții yoga (asana-e, pranayama, meditaţii), au recurs la o dietă bogată în fructe, legume, cereale integrale şi săracă în grăsimi şi carbohidraţi saturaţi, şi au introdus în programul zilnic 30 de minute de mers pe jos.  

La începutul studiului și în finalul celor trei luni, cercetătorii au măsurat activitatea telomerazei în celulele viabile din probele de sânge recoltate de la pacienți. S-a observat că valorile telomerazei au crescut în această perioadă de la 8,05 la 10,38.

Aşadar practica yoga, dieta naturală şi mersul pe jos au ajutat la îmbunătăţirea semnificativă a activităţii acestei enzime care repară şi lungeşte telomerele, supranumită și enzima nemuririi.

Cel de-al doilea studiu, început tot în 2008, a avut o durată mai lungă, de 5 ani, și a fost efectuat pe un grup de 35 de bărbaţi cu cancer de prostată cu risc scăzut.

Zece dintre pacienţi au format un lot ce a abordat un nou stil de viaţă, mult mai sănătos – practică yoga zilnic, dietă naturală şi mers pe jos, iar ceilalţi 25 de participanţi nu au realizat modificări majore ale stilului de viaţă, alcătuind lotul martor. Pe tot parcursul studiului, cercetătorii au supravegheat activ toți participanţii, prin analize periodice şi biopsii specifice.
Practica yoga şi regimul vegetarian activează „enzima nemuririi”
Rezultatele studiului au fost uimitoare. La finalul celor cinci ani, persoanele care au introdus în stilul de viaţă practica yoga, dieta naturală şi mersul pe jos aveau telomerele mai lungi cu aproximativ 10% decât iniţial. Prin contrast, persoanele din grup care nu şi-au modificat stilul de viaţă aveau telomerele cu 3% mai scurte decât la momentul începerii studiului.

Acest studiu, publicat în ediția electronică a prestigioasei reviste „Lancet Oncology”, constituie prima confirmare riguroasă a faptului că practica yoga, dieta naturală şi mersul pe jos intervin în mod benefic asupra parametrilor genetici asociați cu capacitatea omului de a trăi o viaţă lungă şi sănătoasă.

„Genele şi telomerele noastre nu sunt în mod necesar destinul nostru”, a afirmat conducătorul studiului, dr. Dean Ornish, profesor de medicină internă la UCSF, fondator şi preşedinte al Institutului de Cercetări pentru Medicină Preventivă. „Dar aceste descoperiri indică faptul că telomerele se pot alungi [adică durata şi calitatea vieţii se pot îmbunătăţi – n.a.] în măsura în care oamenii îşi modifică în bine modul de viaţă. Studiul arată că telomerele mai lungi sunt asociate cu boli mai puţine şi o viaţă mai lungă”, a adăugat el.

Mecanismele prin care s-au produs aceste modificări la nivel genetic constituie deocamdată enigme pentru cercetători. Însă rezultatele clare ale studiului sunt o nouă dovadă a faptului că practica yoga şi dieta naturală pot stopa procesele de îmbătrânire și degenerare ale organismului.

Știința confirmă astfel ceea ce înţelepţii yoghini cunoşteau de mii de ani – faptul că practica yoga şi dieta naturală ne pot prelungi viaţa, uneori chiar neaşteptat de mult, în condiţii de sănătate excelentă.  

„Natura nu a vrut ca omul să-şi părăsească trupul înainte de a atinge o vârstă foarte înaintată”, spune Yogi Ramacharaka, „şi dacă toată lumea ar urma legile naturii încă din copilărie, în loc să acționeze constant împotriva lor, moartea din cauza bolilor la o vârstă tânără sau la maturitate ar fi la fel de rară ca şi moartea produsă de cauze violente”.

 

Recomanda acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn