Simbolismul planetelor - introducere

 

Simbolismul planetelor - introducereSe ştie că sistemul nostru Solar este compus din nouă planete, care se rotesc în jurul Soarelui. Cea mai apropiată planetă de Soare este Mercur cu o revoluţie în jurul Soarelui de 88 de zile, urmată de planeta Venus, cu o revoluţie de 225 de zile, Pământul (Terra sau Gaia) - un an, Marte cu o revoluţie de 697 de zile.

Urmează planetele grele: Jupiter, cu o revoluţie de aproape 12 ani şi care are o rază de 11 ori mai mare decât cea a Pământului, şi Saturn care este de 9 ori mai mare, cu o revoluţie solară aproximativă de 29 de ani.

În continuare sunt localizate "planetele transpersonale" - aşa cum sunt numite ele în astrologie. Descoperirea lor a început din 1781 cu Uranus, urmată de Neptun, în 1846 şi Pluton în secolul nostru, 1930. Aceste planete datorită faptului că au revoluţii solare foarte mari, în astrologie sunt considerate ca având efecte globale, ce caracterizează o anumită generaţie de oameni, fără a avea efecte importante la nivel individual.

Prin intermediul astrologiei ezoterice, care urmăreşte evoluţia spirituală a fiinţei umane, planetele sunt ierarhizate în funcţie de nivelul lor de vibraţie şi după modul în care energiile planetare se reflectă în fiinţa umană şi în întreaga natură a planetei noastre.

 

Nivelurile de vibraţie ale planetelor
Pentru a înţelege mai bine simbolismul de bază al planetelor vom evidenţia cele trei niveluri specifice ale acestora: inferior, normal sau mediu şi spiritual, ce caracterizează primele şapte planete.

 

1. Nivelul inferior. Reprezintă atribuţiunile materiale ale planetei, energiile grosiere ce sunt folosite doar pentru integrarea materială. Aici se regăsesc egourile, fricile, tendinţele negative, suferinţele, etc. Fiinţele la care predomină acest nivel, sunt cele care din punct de vedere al principiilor planetei în cauză, se complac în greşelile trecutului, se rotesc în aceleaşi cercuri vicioase, luptă adeseori într-un mod inconştient împotriva propriei naturi, arzându-şi karma negativă prin suferinţă. Acest nivel reflectă tendinţa de complacere şi inerţie a fiinţei umane.2. Nivelul mediu. Aici se regăsesc valorile generale, obişnuite ale planetelor. Prevalenţa la acest nivel este dată de acele principii care se încadrează în sfera diferitelor legi sociale şi spirituale, acceptate de o întreagă masă de oameni. Recunoaştem aici dorinţa de afirmare şi integrare socio-profesională, precum şi calităţile puse în slujba bunăstării vieţii cotidiene (în favoarea noastră şi a celorlalţi). Fiinţele cu astfel de predominanțe sunt interesate de orice formă de acţiune fără a ţine cont prea mult de un anumit scop, folosindu-şi calităţile doar pentru o mai bună integrare şi evoluţie socială. Lipsa unui ideal spiritual va conduce la folosirea incorectă a resurselor vitale, specifice planetelor corespunzătoare, la risipire în acţiuni inutile şi uneori revenirea periodică - datorită mai ales lipsei de mulţumire şi de apreciere a valorilor spirituale - în planul inferior. Acest nivel reflectă tendinţa de dinamism şi acţiune a fiinţei umane.3. Nivelul spiritual. Pune în evidenţă cele mai înalte forme de expresie ale vibraţiilor planetare, perceptele necesare evoluţiei spirituale. Când vibraţiile planetare ating acest nivel de trezire în fiinţa umană, avem de a face cu fiinţe care şi-au asumat deja responsabilitatea evoluţiei spirituale. Regăsim aici cele mai speciale calităţi ale planetelor: puterea de transmutare şi sublimare a unor energii negative, modestia, compasiunea şi mai ales aspiraţia nezdruncinată de a ne depăşi, de a ne perfecţiona.

La acest nivel, în raport cu celelalte două, se urmăreşte branşarea la o sferă de energie macrocosmică, pentru că omul oferă tot ce are mai bun şi acţionează în armonie cu legile spirituale. El tinde spre a deveni un releu de manifestare a energiilor cosmice, pentru că altfel resursele noastre se epuizează foarte repede şi chiar dacă aparent avem succes folosind energia primelor două planuri, până la urmă se va dovedi contrariul.  Acest nivel reflectă cele mai înalte şi spirituale aspiraţii ale omului.

Vibraţiile subtile ale planetelor se manifestă în viaţa noastră oscilând între aceste trei niveluri în funcţie de predominanţa scopurilor şi aspiraţiilor noastre. Este foarte important să reuşim să conştientizăm chiar periodicitatea acestor oscilaţii şi astfel să preîntâmpinăm apariţia problemelor de orice fel.

Planetele transpersonale nu au valori negative, deci nu prezintă aceste trei niveluri.


 

Recomanda acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn