Simbolismul planetelor - Mercur

 

mercurÎn fiinţa umană Mercur reprezintă intelectul, mentalul, gândirea, comunicarea
Mercur este cel care concretizează o idee, prinde, caută, e curios, înşeală, fură, dar şi cel care este în stare să perceapă o realitate raţională externă sau internă.

Mercur reprezintă în primul rând procesul tainic al gândirii, al schimbărilor inefabile, al fuziunii, al mişcării şi al adaptării, puterea de dirijare transformatoare a energiei declanşate prin fuziunea celor două polarităţi: masculin (solar) şi feminin (lunar), fără de care nu poate exista nici o formă de manifestare. Această îmbinare rapidă şi armonioasă constituie condiţia iniţială a dezvoltării inteligenţei.

Este liantul de legătură dintre percepţia şi conştientizarea obiectivă a Soarelui şi simţirea, aprofundarea şi creativitatea subiectivă a Lunii. Astfel, Mercur este asociat cu capacităţile mentale, cu abilitatea de a intermedia, de a face corelaţii, asocieri sau de a comunica. Omul gândeşte şi comunică în funcţie de ce simte (prin energia Lunii) şi de ce vrea (prin energia Soarelui). Mercur este mesagerul prin care emisivitatea solară şi receptivitatea lunară sunt ţinute în contact cu lumea exterioară. Guvernează în fiinţă calităţile de expresie şi percepţie, arta de a înţelege repede, puterea de a influenţa, de a manipula, de a convinge.

În astrograma natală indică modul prin care nativul comunică cu ceilalţi, cum recepţionează informaţiile. Arată modul prin care suntem capabili de a ne face înţeleşi şi de a înţelege cel mai uşor ceva. Datorită faptului că este o planetă neutră, Mercur realizează legătura dintre interior şi exterior, dintre trăirile interioare şi acţiunile exterioare.

Semnul zodiacal în care se află Mercur dezvăluie natura psihologică a nativului, hotărârea, aptitudinile acestuia de a lua decizii şi de a transmite celorlalţi propriile idei. Indiferent de drumul ales în viaţă, existenţa omului este caracterizată prin mobilitate, varietate, nevoia de a lua decizii, iar Mercur facilitează legătura dintre om ca individualitate şi om ca fiinţă socială, care trăieşte în relaţii de interdependenţă cu ceilalţi oameni.

 

Cuvintele cheie ale celor trei niveluri de vibraţie:
1. Nivelul inferior: obsesii mentale, credulitate, împrăştiere mentală, neatenţie, ironie, gândire negativă, pesimistă, minciună, decepţie, uitare.

2. Nivelul mediu: curiozitate, putere de analiză asociativă, comunicare, adaptabilitate, inteligenţă, raţiune, concentrare, aptitudini literare, diplomaţie, deducţie.

3. Nivelul spiritual: dorinţa de cunoaştere superioară, mental intuitiv, discernământ, putere de desprindere faţă de fluctuaţiile mentale, capacitate de identificare cu obiectul concentrării.

 

Sinteză:
Semnifică: intelectul, raţiunea, comunicarea, călătoriile scurte, comerţul, publicitatea, în general toate formele de comunicare şi exprimare.

Caracteristici: parcurge zodiacul în 360 de zile, are mers retrograd 66 de zile pe an în trei etape.

Guvernează: zodiile Gemeni şi Fecioară, ziua de Miercuri, casa a III-a şi a VI-a, culoarea argintie şi mercurul.

Plante: valeriana, trifoiul, tarhonul, pătrunjelul, morcovul, levănţica, lemnul dulce, lăcrămioara, chimionul.

Fizic: guvernează sistemul respirator, mâinile, glanda tiroidă şi vorbirea.

Mitologie: Hermes – la greci, Mercurius – la romani, Toth – la egipteni, Soumya la indieni.

 

Recomanda acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn