Simbolismul planetelor - Marte

         

simbolismul planetelor-marteMarte este puterea alchimică ce transformă materia în energie
În astrogramă arată calitatea şi cantitatea energiei manifestatoare, ceea ce ne dorim cel mai mult, în ce domeniu cheltuim această energie şi cum o direcţionăm. Arată cum este abordată confruntarea cu lumea, cu exteriorul, confruntare ce provine din tensiuni, pasiuni, repulsii şi manifestări concrete.

Simbolizează modul şi acţiunile prin care nativul caută să se impună şi să manifeste caracteristicile solare şi lunare. Exprimă iniţiativele dar şi mâniile şi brutalitatea, acţiunile voluntare, energice în care loialitatea joacă un rol important (nu întâmplător a fost considerat zeul războiului în mitologia greacă).

Marte ne pune faţă în faţă cu ceea ce este rău în noi şi ne apare de cele mai multe ori sub forma celor mai grele teste fizice din viaţă. Semnul zodiacal al lui Marte arată unde există cele mai mari şanse de a ne descoperi părţile negative, dar este şi locul ce ne dă energia cea mai mare pentru a putea să luptăm cu limitările noastre.

Într-un fel Marte ne forţează să ne rezolvăm greşelile, punându-ne de multe ori în faţa faptei împlinite. În aceste situaţii, omul într-un mod instinctiv descoperă adevăratele lui valori şi le canalizează spre a câştiga lupta împotriva propriilor neajunsuri. Deci, Marte arată atât calităţile noastre fizice, cât şi modalităţile de a le valorifica, maniera în care acţionăm şi luptăm pentru a ajunge la perfecţionare. Spiritul competiţional este în rezonanţă cu sfera de forţă a acestei planete, deci Marte simbolizează şi riscurile şi dorinţa de a demonstra celorlalţi că suntem în stare a ne depăşi.

Partea fizică a vieţii nativului şi partea activă a personalităţii, este un index al energiei fiinţei, al capacităţii de a finaliza proiectele. Tot Marte este responsabil de energia sexuală, direcţie în care cooperează cu Venus, Marte fiind activ, iar Venus fiind pasivă. Uneori apare o lipsă de rafinament în semnul în care Marte este poziţionat.

În fiinţa umană Marte reprezintă trezirea, capacitatea de a manifesta sau distruge prin activitate concretă, directă, care necesită punerea în valoare a energiei, disponibilă dar latentă. Fără acest aspect detonator omul nu ar putea realiza nici o acţiune, rămânând doar la faza de voinţă şi ambiţie interioară fără a reuşi să-şi materializeze scopurile.

Marte este puterea alchimică ce transformă materia în energie, este focul şi explozia interioară. Marte este responsabil şi de procesul de transmutare energetică, însă sublimarea energetică, adică puterea de ridica la un nivel superior energia transmutată, face parte din sfera de forţă a planetei Pluton.

Motivaţia acţiunilor marţiene ţine însă de Soare, Lună, Mercur şi Venus. Fără colaborarea cu aceste planete, acţiunile noastre devin seci, fără un scop clar le vom abandona repede, deoarece din cauza încăpăţânării nu va exista nici constanţă, nici perseverenţă. Este o minune pentru mulţi oameni cum devine posibilă trecerea de la idee, de la voinţă sau de la instinct la acţiune. Această minune este împlinită de puterea curajului şi iniţiativei marţiene.

Îl regăsim în planul social prin activităţile sportive, meseria de poliţist, de ofiţer dar şi în aspecte rafinate precum chirurgia şi misionarismul.

Precum Ares în mitologie, care a fost instruit prin exerciţiu, tot aşa Marte în fiinţa umană poate fi instruit astfel încât omul să dobândească dibăcie în acţiune şi pricepere în transmutare şi sublimare. Nu întâmplător se spune că pe maestru îl face exerciţiul şi că repetiţia (constanţa şi perseverenţa) este mama învăţăturii.

 

Cuvintele cheie ale celor trei niveluri de vibraţie:
1. Nivelul inferior: agresivitate, furie, răzbunare, pasiuni necontrolate, nerăbdare, frici, bravadă, mânie.

2. Nivelul mediu: putere de luptă, iniţiativă, curaj, rezistenţă fizică, ambiţie, îndrăzneală.

3. Nivelul spiritual: atitudine eroică, demnitate spirituală, respect, simplitate, modestie, control, atitudine marţială, controlul energiilor sexuale.

 

Sinteză
Semnifică: nevoia continuă de progres, impulsivitatea, spiritul de competiţie, lupta, dorinţa, virilitatea, acţiunile dinamice, vitejia.

Caracteristici: are mers retrograd de 77 de zile din doi în doi ani şi parcurge zodiacul în 697 de zile.

Guvernează: zodiile Berbec şi Scorpion, ziua de Marţi casa I şi a VIII-a, culoarea roşie, fierul.

Plante: ridichea, piperul, muştarul, ceapa, usturoiul, urzicile, busuiocul, genţiana.

Fizic: guvernează glandele suprarenale, gonadele, globulele roşii şi capul.

Mitologie: Marte, Bellona la romani, Ares şi Enyo la greci, Kuya sau Maringal la indieni
     

 

Recomanda acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn