A câștiga fără a lupta

 

A câștiga fără a luptaA Câștiga Fără A Lupta a fost o școală de arte marțiale fondată de un luptător pe nume Tsukahara Bokuden. O istorie faimoasă despre acesta ilustrează numele și metodologia școlii lui.

În cursul unei călătorii în estul Japoniei, Bokuden a traversat la un moment dat un golf cu ajutorul unei mici ambarcațiuni în care mai erau și alți șase pasageri.

În timpul traversării apei, toți pasagerii au fost tăcuți, cu excepția unui om voinic care a vorbit tot timpul foarte tare, lăudându-se cu neîntrecutele sale puteri în artele marțiale.

La început, Bokuden a vrut să ațipească, neluându-l în seamă pe lăudăros. Până la urmă însă, obosit de trăncăneala acestuia, Bokuden s-a întors către el și i-a zis:
- Am ascultat până acum ceea ce ai povestit despre tine. Ceea ce n-am putut înțelege din toate acestea sunt aberațiile pe care le susții în legătură cu artele marțiale. Eu însumi am practicat artele marțiale încă din tinerețe și am exersat conform regulilor stabilite, dar până acum nu mi-a dat niciodată prin cap să mă bat cu cineva. Tot ceea ce m-am străduit să învăț, a fost cum să nu pierd într-o posibilă confruntare.

Auzind acestea, lăudărosul a întrebat:
- Dar  ce școală de arte marțiale ai urmat?

Boduken i-a răspuns:
- A Câștiga Fără A Lupta sau Calea De A Nu Pierde.

Lăudărosul a replicat:
- Dacă e vorba să câștigi fără a lupta, atunci de ce porți săbii?

Boduken i-a răspuns:
- Cele două săbii ale comunicării „minte în minte” taie nodul îngâmfării și mlădițele gândurilor rele.

Auzind acest răspuns, îngâmfatul l-a provocat pe Boduken la luptă:
- Dacă ne vom duela, vrei să spui că vei câștiga fără a lupta?

Boduken i-a răspuns:
- În acest caz, chiar dacă sabia inimii mele este o sabie dătătoare de viață, fiindcă adversarul meu este un om rău, ea va deveni o sabie aducătoare de moarte.

Nemaiputându-și stăpâni mânia, îngâmfatul a poruncit numaidecât barcagiului să tragă pe mal pentru ca el și Boduken să coboare.

Boduken i-a făcut pe furiș un semn cu ochiul barcagiului, apoi i-a spus lăudărosului:
- Aici este un loc aglomerat, nepotrivit pentru un duel. Îți voi arăta Calea De A Câștiga Fără A Lupta pe insulița aceea care se vede în fața noastră. Deși sunt încredințat că ceilalți oameni din barca aceasta se grăbesc la treburile lor, dacă tu insiști atât de mult, trebuie neapărat să ne duelăm.

Atunci barcagiul a condus barca la acea insuliță și cum au ajuns la mal, lăudărosul a și sărit din barcă și și-a tras sabia de la cingătoare.
- Haide, vino! i-a strigat el lui Boduken. O să-ți despic capul în două.

Fiind încă în barcă. Boduken i-a răspuns:
- Aşteaptă puțin. Calea De A Câștiga Fără A Lupta necesită să-mi calmez mai întâi mintea.

Spunând aceasta, Boduken și-a tras săbiile de la cingătoare, i le-a dat barcagiului și apoi a luat vâslele din mâinile acestuia.  Pentru o clipă, Boduken a lăsat impresia că trage barca mai aproape de mal, apoi deodată a împins vâsla în direcția opusă și a ieșit cu barca în largul mării.

Văzând aceasta, lăudărosul a început să strige:
- Hei, de ce nu vii aici, la mal?

Boduken i-a răspuns râzând:
- De ce aș veni? Dacă ai vreo nemulțumire, atunci înoată tu până la mine și am să-ți dau o lecție s-o ții minte. Aceasta este Calea De A Câștiga Fără A Lupta!

 

Recomanda acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn