TESTELE HORMONALE DIN SALIVĂ – EVALUAREA CEA MAI CORECTĂ A NIVELULUI HORMONAL

ÎN PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA

TESTELE HORMONALE DIN SALIVĂ – EVALUAREA CEA MAI CORECTĂ A NIVELULUI HORMONAL Până acum, în orice laborator din ţara noastră, nivelul hormonal se testa în mod obişnuit prin analizele din sânge.

Însă cercetările dovedesc faptul că analizele hormonale din salivă sunt cele care testează cu acurateţe nivelul hormonilor biodisponibili.

În sânge găsim doar substanţe hidrosolubile, ca vitamine hidrosolubile, carbohidraţi, proteine, hormoni hidrosolubili. Hormonii sexuali, derivaţi din colesterol, deci substanţe liposolubile, devin hidrosolubile prin ataşarea la o proteină, aşa încât în sânge vom găsi preponderent (95%) fracţiunea legată a hormonilor. Însă această parte a hormonilor sexuali nu poate fi recunoscută de receptorii celulari tocmai din cauza proteinelor ataşate.

Estrogenul, progesteronul şi testosteronul acţionează în multiple ţesuturi din corpul femeii, peste zece la număr pentru fiecare în parte. Însă receptorii celulari recunosc doar moleculele de hormoni libere. Numai aceste molecule susţin, protejează şi au roluri fiziologice asupra  ţesuturilor. Cele legate de proteine nu pot fi folosite de către organe, ci se elimină din corp prin bilă.

De aici înţelegem faptul că spre exemplu, măsurarea progesteronului din sânge se referă la progesteronul care nu poate fi folosit în ţesuturi. Fracţiunea liberă din sânge a progesteronului se ridică la maxim 3-5% din întreaga cantitate progesteron sangvin; iar aceasta este fracţiunea care se regăseşte în ţesuturi şi în salivă.

Tratamentele hormonale cele mai eficiente sunt cele naturale. Un avantaj foarte important al testelor hormonale efectuate din salivă este acela de a oferi posibilitatea evaluării corecte a tratamentului. Repetarea analizelor după o perioadă de tratament evidenţiază eficienţa tratamentului sau indică ajustarea precisă a dozelor de remedii naturale, în funcţie de aceste măsurători salivare.

Testele salivare se determină o singură dată în vederea instituirii unui tratament precis ghidat de către medicul fitoterapeut, sunt complet neinvazive şi foarte uşor de prelevat.


 

Recomanda acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn