Menstruația - între patologic și normalitate

menstruatia intre patologic si normalitateDr. Herbert Shelton, a realizat de-a lungul anilor, multe studii asupra menstruaţiei care l-au condus la anumite concluzii, publicate în cartea "Menstruaţia, cauzele sale şi tratamentul". În opinia sa, menstruaţia este o hemoragie patologică și nu ceva normal, așa cum am fost învățate să credem. Atunci când femeia devine absolut sănătoasă, ea va înceta să mai aibă menstruaţie. Shelton şi-a dat seama cât de greu este pentru femeia obişnuită să realizeze că această scurgere este în esenţă ceva anormal.

Sângele conţine multe minerale necesare organismului. De aceea pierderea lui are consecinţe complexe asupra organismului. Slăbiciunea cu care se confruntă femeile atât în timpul cât şi după această pierdere, este cauzată de scăderea bruscă a mineralelor din organism, ceea ce provoacă anemii.

Deşi majoritatea femeilor consideră durerile şi disconfortul din perioada menstruaţiei drept naturale şi normale, cele mai multe autorităţi în acest domeniu susţin faptul că menstruaţia ar trebui să fie lipsită de durere însă, durerile de cap, spate, sâni, crampele, nervozitatea, starea generală de slăbiciune şi alte simptome însoţesc de multe ori menstruaţia..

 

Există femei care au născut fără a avea menstruație
De cele mai multe ori, atunci când se vorbește despre absența normală și sănătoasă a menstruației, apare întrebarea dacă o femeie care nu mai are menstruație poate să mai aibe copii. Este un fapt stabilit medical că există nenumărate femei care au trăit mult, fiind sănătoase, au dat naştere unei familii numeroase, cu copii sănătoşi şi bine dezvoltaţi fără să fi avut menstruaţie măcar o dată în viaţa lor.

Există unele credințe în popor cum că sângele menstrual ”nu e sânge bun”. Și totuși sângele menstrual este perfect sănătos, acelaşi sânge care curge şi prin sistemul circulator general, același sânge care ar hrăni un copil în cazul unei sarcini. Deci menstruaţia nu este cu adevărat necesară nici pentru sănătate, nici pentru fertilitate, aşa cum s-a presupus, iar nenumăratele cazuri înregistrate de femei care s-au “eliberat” de această hemoragie adoptând o dietă şi un mod de viaţă naturale indică faptul că menstruaţia e chiar o violare a legilor naturale.

Pe de altă parte, e cunoscut faptul că fetele pot naşte înainte de-a fi avut vreodată menstruație şi există de asemenea şi femei care au născut după ce nu mai aveau menstruație. Linneaus a observat că femeile din Lapland aveau menstruaţie o dată pe an (în timpul verii), iar Lisfranc a observat că femeile din Greenlander aveau menstruaţie o dată la 4-6 luni. Wiltshire a remarcat că în multe triburi sălbatice femeile au un menstruație odată la câteva luni, în timp ce în Brazilia şi în India sunt raportate triburi ale căror femei nu au menstruaţie. Asemenea femei au o constituţie robustă, ele au o scurgere menstruală foarte redusă cantitativ sau nu au deloc şi sunt denumite “vitrago”.

 

Să avem curajul să renunțăm la menstruație
Cu siguranţă orice femeie s-a gândit măcar o dată în viață la cât de bine s-ar simți dacă nu ar mai avea menstruație. Dar câte au avut curajul să creadă că acest lucru ar fi cu adevărat posibil?

Am întâlnit femei care au și reușit să pună în practică aceste dorințe ale sufletului lor feminin. La vârsta de 24 de ani, Mihaela B. a reușit să elimine complet menstruația, despre care credea că este o pacoste. Acum are 29 de ani, este mult mai fericită, conduce o companie de succes, doarme câteva ore pe noapte și are energie pentru încă două femei.

Pentru a fi sigură că totul este în regulă, ea și-a făcut analizele necesare care i-au certificat faptul că este perfect sănătoasă și că dozajul său hormonal se află într-un echilibru perfect. Este foarte fericită și ar dori ca multe alte femei să înțeleagă că menstruația nu este ceva absolut necesar, așa cum au fost învățate. Pentru a menține în continuare realizarea pe care a obținut-o urmărește să aibă un stil de viață organizat și o dietă potrivită, deoarece ea ne-a mărturisit că alimentația se pare a fi una dintre cele mai importante în această autoreglare feminină.

La rândul său, doctorul George Starr White, autorul lucrării "Emanciparea femeilor sau reglarea duratei menstruaţiei" susţine că menstruaţia este nenaturală şi patologică şi că el a vindecat mii de paciente de această maladie, astfel încât ele nu mai sufereau de nici o sângerare periodică. "Nimic nu influenţează sângerarea lunară a femeii mai mult decât dieta. Uneori, o femeie care prezintă scurgeri foarte abundente poate fi vindecată numai prin adoptarea unei diete bazată pe crudităţi."

Acest aspect a fost descoperit de către mai mulţi cercetători medici, printre care dr. Alexander Haig, autorul cărţii "Acidul uric, un factor în producerea bolilor".

 

Dietă fără proteine diminuează menstruația
menstruatia intre patologic si normalitate2Dr. Herbert Shelton recomandă o dietă vegetariană pentru ameliorarea efectelor perturbatoare ale menstruaţiei şi chiar pentru stoparea ei:

"În practica mea medicală am avut numeroase cazuri în care menstruaţia a încetat după îmbunătăţirea marcantă a sănătăţii survenite mai ales în urma modificării regimului alimentar, prin trecerea la o dietă vegetariană. În aceste cazuri, nu s-a produs şi oprirea procesului de ovulaţie, după cum au dovedit-o sarcinile ulterioare"- mărturiseşte dr. Herbert Shelton.

Teoriile lui Mary Jacobi, Ehret, Haig şi alţi ginecologi cunoscuţi confirmă faptul că menstruaţia reprezintă deseori eliminarea unui exces metabolic şi că o dietă vegetariană cu conţinut redus de proteine conduce la o reducere gradată în cantitate şi frecvenţă a menstruaţiei, până la dispariţie. 

Dr. Kisch, în lucrarea sa “Viaţa sexuală a femeii” scrie: “Cantitatea de sânge pierdut şi durata menstruației sunt mai mici în cazul femeilor sănătoase şi puternice care au o viaţă regulată şi sunt active din punct de vedere fizic, mai ales cele care trăiesc la ţară sau cele care sunt sărace şi caste, decât în cazul femeilor delicate şi slabe, care duc o viaţă sedentară, a căror alimentaţie este abundentă şi excitantă şi care sunt obişnuite cu o existenţă ultra-luxuriantă şi moleşitoare”.

O demonstraţie remarcabilă a acestei afirmaţii o constituie încetarea excepţională a menstruaţiei la femeile din Europa Centrală în timpul primului război mondial din cauza modului de viaţă mai simplu şi mai natural. La rândul său, Gaspard afirmă şi el că în timpul marii foamete care a avut loc în 1817 în Franţa, multe femei s-au confruntat cu încetarea menstruaţiei. Asta nu înseamnă că trebuie să ne înfometăm, ci să micșorăm cantitatea de proteine în perioada premenstruală și cea menstruală și să adoptăm pe cât posibil o dietă preponderent vegetariană.

Anumite cunoştinţe privind relaţia dintre alimentaţie şi menstruaţie par să fie universal cunoscute printre rasele primitive ale umanităţii, motiv pentru care popoarele care trăiesc în condiţii naturale prevăd un regim alimentar strict în timpul perioadei menstruale, interzicând acele alimente care se crede că ar mări scurgerea. Printre acestea se află în primul rând produsele animale şi mai ales carnea. Din acest motiv în multe triburi femeilor le este interzis să mănânce carne sau orice lucru care sângerează, fiind presupus că aceste alimente ar conduce la o creştere a scurgerii. Femeile Kaffir nu au voie nici să bea lapte în timpul menstruaţiei, iar femeile indiene din Orinoco (sudul Americii) sunt obligate să postească în timpul fiecărei perioade de menstruaţie.

Un alt experiment semnificativ care arată de asemenea legătura dintre ciclul menstrual la femei şi pierderea sămânţei la bărbat a fost făcut de dr. F.Benedict de la Institutul Carnegie din Washington, care a pus 24 de bărbaţi de la colegiu să ţină o cură cu aport redus de proteine timp de patru luni şi a constatat dispariţia poluţiilor nocturne în aproape toate dintre aceste cazuri, în timpul acestei perioade, acestea reapărând după încetarea dietei.

Luând în considerare legătura între dietă şi menstruaţie, trebuie să subliniem mai multe aspecte. Primul este acela că menstruaţia e direct legată de cantitatea de proteine cuprinsă în dietă. Deci o dietă cu aport redus de proteine, vegetariană, constituită în principal din fructe crude şi salate şi alte produse vegetariene negătite e foarte recomandată pentru diminuarea scurgerii menstruale; în general, trecerea de la mâncarea grea, gătită, la hrana crudă se va dovedi de un mare folos în această direcţie.

Dr. Ehret afirmă că dacă sângele este complet purificat de acizi tonici printr-o dietă alcalină cu conţinut redus de proteine, constând din legume şi fructe, menstruaţia apare la intervale din ce în ce mai lungi de timp de 2, 3 şi apoi 4 luni, până la dispariţia sa totală. Și acest fapt se produce ca ceva normal și firesc, menținând starea de sănătate și bine a femeilor respective.

 

Recomanda acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn