Un remediu chinezesc pentru sănătatea inimii

Un remediu chinezesc pentru sănătatea inimii

Într-o lume afectată de poluare şi încălzirea globală, supuşi stresului şi problemelor de sănătate care derivă din acesta, este momentul să redescoperim formule şi reţete pe cât de vechi, pe atât de eficiente pentru trupul şi sufletul nostru.
Te invit să devii tu însăţi o alchimistă în... bucătărie.

 

Red yeast- pe placul inimii tale
Fungii de genul Monascus sunt utilizaţi de aproape două milenii în ţările din Asia de Est. Încă de pe vremea dinastiei Tang (secolul (sec. VII-IX d. Chr.) orezul fermentat cu monascus purpureus (cunoscut astăzi sub denumirea de „red yeast”) era utilizat atât în scopuri medicinale, cât şi drept condiment, conservant şi colorant natural în alimentaţie.
Vechea farmacopee chineză, din timpul dinastiei Ming (1368-1644), a lăsat indicaţii precise despre utilizarea acestui preparat pentru îmbunătăţirea circulaţiei sângelui, afecţiuni ale inimii şi probleme digestive (tratatul de medicină din anul 1590, scris de Li Shih-Chun).
Potrivit unui studiu efectuat la Universitatea Thomas Jefferson din Philadelphia, acest aşa-numit “red yeast” poate reduce cu 66% rata de decese provocate de cancer şi cu 33% cea de decese provocate de maladii cardiace.
Recent, a fost realizat în China un studiu foarte amplu, implicând aproape 5.000 de pacienţi cu maladii cardiace, cu vârste între 18 şi 70 de ani, din 60 de spitale din China.
Pacienţii au fost monitorizaţi timp de cinci ani. S-a remarcat o scădere a probabilităţilor de a suferi un infarct cu 45%, precum şi a probabilităţilor de operaţie bypass cu 33%.

 

Cum să scazi colesterolul într-un mod simplu şi eficace
Un studiu clinic efectuat în 1999 şi publicat în Jurnalul American de Nutriţie clinică (vol. 69, nr.2, 2310236) demonstrează că 8 săptămâni de tratament cu orez fermentat astfel (red yeast) scade nivelurile plasmatice ale colesterolului cu 23%, trigliceridele cu 36,5% în timp ce creşte colesterolul "bun" HDL cu 19,6%.
Aceste rezultate depăşesc de departe posibilitatea de a reduce colesterolul pe cale dietara prin aport redus de grăsimi animale. Lovastatinul din acest preparat nu are nici un efect secundar (singurele contraindicaţii sunt pentru femeile gravide sau care alăptează).
Industria farmaceutică a creat o serie de medicamente de sinteză care încearcă să copieze Red Yeast şi care sunt prescrise în mod curent de către medici.
Aceste medicamente de sinteză pot avea însă efecte secundare uneori foarte serioase (dereglarea ficatului, diabet, crearea stării de dependenţă cu necesitatea de a mări dozajul).
Cercetări efectuate în anul 2006 de oamenii de ştiinţă chinezi pe 93 de pacienţi au demonstrat că acest preparat a redus colesterolul total cu 30%, trigliceridele cu 15-25%, iar LDL colesterolul cu 10-20%.

 

Dilema FDA- ului
În Statele Unite ale Americii, studii realizate la Facultatea de Medicină din California pe pacienţi cu un nivel ridicat de colesterol au concluzionat că, după 12 săptămâni de tratament cu acest preparat (zilnic), nivelul de colesterol total, trigliceride şi LDL a fost redus în mod semnificativ.
Este atât de eficient în combaterea colesterolului, încât există în prezent o dilemă pentru FDA, dacă să clasifice orezul fermentat cu Monascus purpureus la categoria suplimente alimentare sau medicamente.
De asemenea, datorită unei substanţe numită monascidina, orezul fermentat cu monascus este un antibiotic eficient, putând fi utilizat cu succes împotriva unor microorganisme precum Bacillus, Streptococcus, Pseudomonas, Listeria, Staphylococcus.

 

Învaţă să-ţi prepari “remediul” fără efecte secundare
Se fierbe orez, apoi se lasă câteva zile într-un vas la fermentat, cu drojdie de monascus (se poate găsi în magazinele bine aprovizionate cu produse naturiste).
În timpul procesului de fermentare se produce o culoare roşie. Când este gata, se poate consuma ca atare, sau se poate utiliza în combinaţie cu diverse alte preparate culinare, după preferinţe.


Poftă bună şi sănătate!


     

 

Recomanda acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn