Health:
Latest contents
-
Recomandări pentru a menține alcalinitatea trupului
-
Alimentația și pH-ul
-
Plante medicinale pe care trebuie sa le consumăm cât mai des - MUȘEȚELUL
-
Plante medicinale care trebuie folosite cât mai des - CIMBRUL
-
Plante medicinale care trebuie folosite cât mai des - USTUROIUL
-
Plante medicinale care trebuie folosite cât mai des - MENTA
-
Uleiul esențial de lavandă
-
Plante medicinale care trebuie folosite cât mai des - GHIMBIRUL
-
5 sucuri anticancerigene și alcalinizante
-
De ce alegem uleiuri presate la rece
-
Uleiul de cocos
-
Vitamin B1 - Vitamin anti-neuritis
-
Vitamina A - vitamina vederii
-
Meniu vegetarian
-
Salate de crudități pentru sezonul de iarnă
-
Vitaminele naturale - ”bateriile” existenței
-
Argintul - puternic antibiotic natural
-
Un remediu chinezesc pentru sănătatea inimii
-
Find the balance in your diet
-
Aurul- excelent antioxidant
Parteneri
Vitaminele naturale - ”bateriile” existenței
Vitaminele - substanțe indispensabile vieții
Vitaminele sunt adevărate substanțe magice, care permit organismului nostru să reziste în fața tuturor maladiilor și să fie mai mereu în formă. Ele sunt substanțe organice indispensabile vieții.
Termenul de vitamină (semnificând amină vitală) a fost introdus de biochimistul Casimir Funk în 1911, când a izolat prima vitamină, B1, din tărâțele de orez. I s-a dat numele de vitamină deoarece conținea azot aminic și era considerată indispensabilă vieții. Astăzi se cunosc și vitamine care nu conțin azot în molecula lor. S-a păstrat însă această denumire care reflectă importanța deosebită pe care aceste substanțe o au pentru organism.
Vitaminele sunt sintetizate, în principal, de către organismele vegetale și de către microorganisme, și numai în foarte mică măsură de către unele specii de animale. Alături de enzime și hormoni, vitaminele fac parte din grupa catalizatorilor biologici, care contribuie decisiv la reglarea și stimularea proceselor metabolice. Vitaminele servesc transformării alimentelor în energie.
Să ne asigurăm necesarul de vitamine din alimentație
Putem să ne asigurăm necesarul de vitamine din alimentație. Nu este necesar să recurgem la vitaminele de sinteză. Fructele și legumele conțin ascunse în ele sănătatea perfectă, vitalitatea, puterea și tinerețea. Doar trebuie să fim atenți la ce alimente consumăm.
Atunci când avem un bebeluș suntem foarte atenți la ce îi dăm să mănânce pentru ca el să crească și să fie sănătos. Din păcate mulți adulți nu sunt atenți la ce alimente consumă ei înșiși sau chiar copiii lor adolescenți, dacă aceste alimente sunt adecvate structurii lor și dacă le asigură de exemplu vitaminele și mineralele necesare unei bune sănătăți.
Omul se poate dispensa de zahăr și de anumite grăsimi, dar el nu poate trăi sănătos fără un aport suficient de vitamine. O alimentație săracă în vitamine produce perturbări metabolice. Lipsa vitaminelor perturbă regenerarea celulară și afectează capacitatea de detoxifiere a organismului. Numeroase anchete alimentare au demonstrat faptul că alimentația obișnuită din țările industrializate este foarte săracă în vitamine.
Vitaminele produse de natură sunt obținute prin acțiunea directă a energiilor radiațiilor solare. Fotosinteza pune în mișcare un lanț de fabricare a substanțelor vegetale, sub efectul radiațiilor solare. Radiațiile solare conțin o energie vitalizantă pe care o resimțim cu toții atunci când ne expunem trupul la soare și simțim că ne regenerăm. Acest element vital conținut de radiațiile solare este încorporat prin fotosinteză în pigmenții din plante. Pigmenții sunt o categorie de substanțe din care fac parte și vitaminele.
Vitaminele naturale, datorită elementului vital pe care îl conțin, contribuie la amplificare vitalității și la regenerarea organismului. Prin acest element vital vitaminele naturale, pe care le putem asimila din legume, fructe, cereale, plante medicinale, se deosebesc net de vitaminele de sinteză.
Hipovitaminoze, avitaminoze și hipervitaminoze
Insuficiența sau lipsa vitaminelor din alimentație determină apariția unor dereglări metabolice progresive, a unor boli carențiale, de la forme ușoare până la forme grave, putând surveni chiar decesul. Aceste stări carențiale se numesc hipovitaminoze (prezența insuficientă a vitaminelor în organism) sau avitaminoze (lipsa din organism a unor vitamine). Tratamentele cu vitamine naturale sunt eficiente în stările carențiale.
Bolile provocate de lipsa concomitentă a mai multor vitamine din organism poartă denumirea de poliavitaminoze. Ele apar la oameni mai frecvent la sfârșitul iernii, din cauza consumului îndelungat de alimente conservate, cu conținut scăzut de vitamine, și a consumului redus de fructe și legume în stare proaspătă.
Excesul de vitamine în organism se numește hipervitaminoză. Cauza este în principal administrarea vitaminelor de sinteză și, mai rar, un regim alimentar foarte bogat în vitamine și provitamine. Hipervitaminozele sunt caracterizate de dereglări metabolice, iar în fază incipientă, sunt reversibile. În cazurile mai grave de administrare în exces a vitaminelor se produc intoxicații cu vitamine.
Există două grupe de vitamine
Există două grupe de vitamine: vitaminele solubile în apă sau hidrosolubile și vitaminele solubile în uleiuri (grăsimi) sau liposolubile.
Vitaminele hidrosolubile sunt: B1, B2, B3, B4, B5, B6, B7, B8, B9, B10, B12, B13, B15, C. Acestea, în principiu, nu provoacă intoxicare. Ele nu sunt (sau sunt în cantitate foarte mică) stocate în organism. Din acest motiv, ele trebuie aduse zi de zi în organism. Ele acționează asupra ansamblului reacțiilor de reconstrucție a țesuturilor și a rezervelor.
Vitaminele liposolubile sunt: A, D, E, F, K. Rolul lor este de a dezintoxica organismul. Ele au de asemenea rol antioxidant. Toate aceste vitamine sunt stocate în ficat și în țesutul adipos. Există rezerve de vitamine liposolubile în tot trupul și nu este necesar să le absorbim zilnic în cantități mari. Există pericolul intoxicării cu vitamine liposolubile, cum ar fi vitaminele A și D, atunci când se depășește concentrația lor normală în sânge și în organele de depozit.
Provitaminele sunt precursori ai vitaminelor, care devin biologic active numai după o prealabilă transformare chimică în organism. De exemplu β-carotenul (provitamina A) este precursor al vitaminei A, iar unii steroli sunt precursori ai vitaminei D.