Uleiul de cocos

ulei de cocosUleiul de nucă de cocos este un ulei destul de controversat în comunitatea medicală, din cauza conținutului său mare de grăsimi saturate. Dar, în urma cercetărilor aprofundate, uleiul de nucă de cocos și-a redobândit prestigiul.

Cercetările au demonstrat următoarele: grăsimile din nucile de cocos sunt formate din lanțuri medii și scurte de acizi grași saturați, în comparație cu grăsimea de proveniență animală care are lanțuri lungi de acizi grași saturați.

Cele mai multe dintre grăsimile animale pe care le consumăm sunt acizi grași cu lanț lung care trebuie desfăcute înainte de a fi absorbite.

Uleiul de nucă de cocos este bogat în acizi cu lanț mediu și scurt care ajung mult mai repede în ficat pentru a produce energie, fiind ușor de digerat. Astfel, pentru cei care suferă de digestie lentă și au în special probleme de ficat sau bilă, uleiul de cocos este preferabil oricărei surse de grăsimi.

Principalele beneficii ale uleiului de nucă de cocos pot fi atribuite prezenței acizilor grași cu lanț mediu care includ acidul lauric, acidul capric și acidul caprilic. Aceștia sunt agenți antimicrobieni puternici, cu o eficiență ridicată împotriva virusurilor, ciupercilor și a multor bacterii. Modul lor de acțiune ar consta în dezintegrarea pereților celulelor antimicrobiene.

Acidul lauric are cea mai intensă activitate antivirală. Acidul caprilic este un puternic antifungic, cu efecte benefice pentru cei care suferă de candida sau alte ciuperci. Chiar și unele forme de psoriazis pot fi combătute.

 

Nuca de cocos îmbunătățește sistemul imunitar
„Uleiul de nucă de cocos este cel mai sănătos de pe planetă”, spune doctorul Bruce Fife, autorul cărții „Benefits of Coconut Oil”. El menționează câteva câștiguri majore pe care le aduce sănătății: creșterea nivelului de colesterol bun din sânge, tratarea malnutriției datorită ușurinței cu care este digerat și absorbit, distrugerea bacteriilor și a virusurilor din organism.

În plus, ajută la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale și ne ferește de afecțiunile neurologice. Uleiul din nucă de cocos îmbunătățește și metabolismul, deoarece nu este depozitat ca grăsime, ci este consumat de organismul nostru. Consumul regulat de ulei de cocos reduce ritmul de creștere în greutate.

Articol preluat din revista „Solaris”, nr.1/2014

 

Recomanda acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn