Plante medicinale care trebuie folosite cât mai des - USTUROIUL

 

Plante medicinale care trebuie folosite cât mai des - USTUROIULUsturoiul a fost venerat în Egipt datorită calităților sale medicinale, iar în prezent este foarte folosit și apreciat în bucătăria tradițională italiană, indiană și asiatică.

Consumul zilnic al unui cățel sau doi de usturoi proaspăt poate, cu siguranță, să țină doctorul departe datorită puternicelor sale efecte antibacteriene, antivirale și fungicide și datorită stimulării sistemului imunitar.

Multe dintre efectele terapeutice ale usturoiului derivă din compușii săi specifici care conțin sulf, precum binecunoscuta alicină și care îi conferă totodată mirosul înțepător caracteristic.

Usturoiul ajută de asemenea la reglarea nivelelor de zahăr din sânge, reducând secreția de insulină și IGF, inhibând astfel creșterea celulelor canceroase. Ceapa, arpagicul, prazul și șalota au proprietăți similare usturoiului.

Usturoiul este o sursă excelentă de mangan - 23% din valoarea zilnică - și conține enzime și antioxidanți esențiali care ajută la formarea oaselor și a țesuturilor conective, a metabolismului osos, a absorbției calciului în organism. Usturoiul conține de asemenea 17% din valoarea zilnică de vitamina B6 și 15% din valoarea zilnică de vitamina C, furnizând totodată organismului și calciu, fosfor și seleniu.

Numeroase studii realizate în ceea ce privește proprietățile usturoiului demonstrează incredibilul său potențial pentru sănătate pentru aproape toate zonele din corp, de la eliminarea metalelor grele până la prevenirea de numeroase boli, precum gripa, întărirea arterelor, cangrena și diminuând inclusiv procesul de îmbătrânire.


În general, beneficiile usturoiului se pot împărți în patru categorii principale:
1. Usturoiul reduce inflamația (reduce riscul de osteoartrită și de alte boli asociate cu inflamația).

2. Usturoiul stimulează funcțiile imunologice (are proprietăți antibacteriale, fungicide, antivirale și antiparazitare).

3. Usturoiul îmbunătățește sănătatea cardiovasculară și circulația (protejează împotriva formării cheagurilor de sânge, împiedică formarea plăcii arteriale, îmbunătățește nivelul de lipide și scade tensiunea).

4. Usturoiul este toxic pentru cel puțin 14 tipuri de celule cancerigene (printre care menționăm cancerul cerebral, pulmonar, de sân, gastric și de pancreas).


Usturoiul - un foarte bun antioxidant
În plus, usturoiul poate fi eficient contra bacteriilor rezistente la medicamente, iar cercetările medicale au arătat că, în timp ce alicina se digeră, trupul produce acid sulfenic, un compus care reacționează la radicalii liberi periculoși mai rapid decât orice alt compus. Tocmai de aceea specialiștii consideră că usturoiul este unul dintre cele mai bune alimente recomandate împotriva îmbătrânirii pe care le puteți consuma.

Pentru a obține beneficiile maxime ale usturoiului este recomandat să-l folosiți doar crud, zdrobit sau tăiat mărunt pentru a stimula astfel eliberarea unei enzime numite alinaza, care la rândul său catalizează formarea alicinei.

Alicina se descompune rapid pentru a forma diferiți compuși ai sulfului. Astfel încât, pentru a „activa” proprietățile medicinale ale usturoiului, zdrobiți-l cu o lingură înainte de a-l consuma sau adăugați-l alături de alte legume proaspete în storcător pentru a obține astfel un suc cu virtuți terapeutice.

Un cățel mediu sau doi mai mici de usturoi sunt în general suficienți sunt bine tolerați de majoritatea persoanelor. Ingredientul activ, alicina, se distruge într-o oră după ce s-a zdrobit sau tăiat usturoiul, iată de ce pastilele de usturoi din comerț nu sunt recomandate.

Usturoiul negru, care este de fapt un tip de usturoi fermentat și usturoiul germinat conțin chiar mai mulți antioxidanți decât usturoiul obișnuit.

 

Recomanda acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn