Health:
Latest contents
-
Recomandări pentru a menține alcalinitatea trupului
-
Alimentația și pH-ul
-
Plante medicinale pe care trebuie sa le consumăm cât mai des - MUȘEȚELUL
-
Plante medicinale care trebuie folosite cât mai des - CIMBRUL
-
Plante medicinale care trebuie folosite cât mai des - USTUROIUL
-
Plante medicinale care trebuie folosite cât mai des - MENTA
-
Uleiul esențial de lavandă
-
Plante medicinale care trebuie folosite cât mai des - GHIMBIRUL
-
5 sucuri anticancerigene și alcalinizante
-
De ce alegem uleiuri presate la rece
-
Uleiul de cocos
-
Vitamin B1 - Vitamin anti-neuritis
-
Vitamina A - vitamina vederii
-
Meniu vegetarian
-
Salate de crudități pentru sezonul de iarnă
-
Vitaminele naturale - ”bateriile” existenței
-
Argintul - puternic antibiotic natural
-
Un remediu chinezesc pentru sănătatea inimii
-
Find the balance in your diet
-
Aurul- excelent antioxidant
Parteneri
Faceți plinul de vitamine
Paza bună trece primejdia rea
Deşi sunt nelipsite în alimentaţie, majoritatea oamenilor nu acordă fructelor şi legumelor importanţa cuvenită, datorită lipsei informaţiilor sau deprinderilor necesare.
Preţioase pentru mulţi bolnavi, cărora le-au ameliorat sau vindecat bolile, sucurile de legume şi fructe, extrase mai ales în momentul folosirii, se dovedesc a fi, chiar şi pentru cel ce se simte bine, o hrană extrem de energică şi de vitalizantă.
Aportul de vitamine pe care îl furnizează reprezintă un scut în lupta cu bolile. Sucurile de fructe şi legume sunt adevăraţi purificatori ai corpului, dacă sunt consumate într-un mod corespunzător.
Formaţiunile chistice sau tumorale, depunerile de colesterol şi alte reziduuri de pe vasele sanguine pot fi dizolvate şi eliminate, urmând o cură adecvata cu sucuri de fructe şi legume. În plus, acestea au un aport crescut în organism de elemente vitale, regeneratoare.
Prepararea
Sucurile se obţin cu ajutorul unui storcător de fructe cu centrifugă. O mare importanţă o are spălarea fructelor şi legumelor, cât şi sterilizarea cu apă fiartă a aparaturii în care se face sucul.
Administrarea
Necesarul de suc, într-o cură de sănătate, poate varia între 0,5 şi 5 l pe zi. Recomandăm să se bea atât cât se poate, fără a simţi că exagerăm.
Eventual, sucurile pot fi diluate cu apa de izvor sau apă minerală, dacă sunt prea concentrate sau nu sunteţi obişnuiţi cu gustul lor. Se consumă dimineaţa pe stomacul gol, sorbindu-se cantităţi mici şi savurând fiecare înghiţitură, dar se pot consuma şi în restul zilei, între mese.
Pentru a avea efecte perceptibile, e necesar să urmaţi un regim alimentar de crutare (fără grăsimi, prăjeli, rântaşuri, carne, margarină, zahăr, cafea), iar cura să dureze un timp suficient (de la câteva zile până la o lună). La alegere, dacă va permite constituţia, se pot consuma 1-2-3 zile numai sucuri.
Persoanele slabe, anemice, bolnavii psihic sau cei ce sunt afectaţi de boli organice grave (tuberculoză, tulburări de ritm cardiac, diabet zaharat etc.) vor evita această alternativă severă.
În timpul curei cu sucuri se va ţine seama de următoarele:
1. În regenerarea naturală a organismului, acţiunea de curăţare pe care o au sucurile poate fi însoţită de o perioadă de jenă sau dureri.
2. După această perioadă, poate apărea o coloraţie galben-brună a pielii sau chiar pete roşiatice în diverse regiuni ale corpului, ceea ce indică evacuarea bilei reziduale sau a substanţelor dăunătoare, în cantităţi mai mari decât pot elimina organele în mod obişnuit. După un timp, această coloraţie a pielii dispare. La unele persoane poate chiar să nu apară deloc.
3. Regimul alimentar de crutare se va ţine tot atâtea zile cât a durat şi cura cu sucuri, pentru a beneficia cât mai mult de efectele obţinute.
Iată în continuare, pe scurt, proprietăţile şi indicaţiile principale ale sucurilor din fructe şi legume.
1. SUCUL DE MERE
Se folosesc mere dulci, ionatane sau galbene. Ele stimulează funcţiile ficatului şi ale rinichilor. Sucul de mere este un bun tonic muscular şi al sistemului nervos, antiseptic intestinal, antireumatismal, antiaterosclerotic, indicat în cazurile de gută, bronşite, cardiopatie ischemică. Persoanelor obeze li se recomandă "zile de mere" în care să se consume câte 1 kg de mere sau suc pe zi, fără alte alimente.
Sucul de mere poate fi amestecat cu sucul de legume pentru a le oferi acestora un gust mai bun.
Extern: Sucul de mere este un bun întăritor al ţesuturilor, folosindu-se în loţiuni pentru faţă (în acneea juvenilă sau în cosmetică), comprese pentru sâni (în perioada de creştere a acestora, la pubertate sau în mastoza sclerochistică).
Poate fi utilizat, de asemenea, ca gargară, în bolile de gât (faringite, amigdalite, anghine).
2. SUCUL DE PERE
Bogat în glucide, protide, fier, mangan, vitamina A, este depurativ, diuretic, eliminator al acidului uric, remineralizant, indicat în anemii, surmenaj, tuberculoză, constipaţie. Este astringent şi calmează durerile. Este mai puţin recomandat însă celor cu digestie dificilă, cu tractul digestiv iritat sau cu hemoroizi, datorită celulelor pietroase sau scleridelor din pulpă.
3. SUCUL DE PRUNE
Stimulent nervos, energetic, diuretic, laxativ şi dezintoxicant, se recomandă în cazuri de: reumatism, arterioscleroză, hipertensiune şi stări febrile, astenii. Sunt indicate soiurile dulci, bine coapte. Pentru efectul laxativ, 8-20 bucăţi sunt suficiente dimineaţa.
Extern: sucul de prune se foloseşte ca mască cosmetică astringentă timp de 20 de minute, apoi faţa se spală cu apă de trandafiri, mai ales dacă tenul este gras, cu porii dilataţi.
4. SUCUL DE COACĂZE
Acţionează asupra circulaţiei sângelui, asupra ficatului (insuficiență şi congestie hepatică) şi inflamaţiilor căilor urinare. Este un bun diuretic, digestiv, depurativ şi antireumatic. Necesarul este de aproximativ 100 ml/zi.
5. SUCUL DE STRUGURI (mustul)
Cunoscut sub numele de "sânge vegetal" are o valoare calorică mare: 900 calorii/l. Are efect diuretic, provoacă o hipersecreţie şi epurare biliară. Este indicat dispepticilor, litiazicilor biliari şi urinari, artriticilor, în intoxicaţii cronice, constipaţie, hemoroizi şi în afecţiuni ale pielii (dermatoze). Pentru persoanele aflate în convalescenţă, anemici, copii sau bătrâni, se recomandă 500 ml suc de struguri pe zi.
6. SUCUL DE MORCOVI
Conţine fier, calciu, fosfor, magneziu, necesare ţesuturilor şi elementelor sangvine, vitamine, mai ales provitamina A, pectine. Iată câteva din indicaţiile acestui suc deosebit de preţios: anemii, ulcere gastrice şi duodenale, colite, enterite, diaree, intoxicaţii, dermatoze exfoliative. Îmbunătăţeşte activitatea vizuală.
7. SUCUL DE CARTOFI
Este indicat în ulcere gastrice şi duodenale, câte o jumătate de pahar (50 ml) de 3 ori pe zi, cu 30 minute înainte de masă, timp de o lună (toamna şi primăvara). În diabet se recomandă mici cure de câte 10 zile, în fiecare lună. În combinaţie cu morcovii sau ţelina în cantităţi egale este deosebit de bogat în principii revitalizante.
8. SUCUL DE ŢELINĂ
Combinat cu sucul de morcov ajută la alinarea unor afecţiuni nervoase (depresii, nevroze, psihoastenii). Prin conţinutul de fier şi magneziu este preţios pentru sânge. Este drenor hepatic şi renal, tonic al glandelor suprarenale, antiseptic, antireumatismal.
9. SUCUL DE USTUROI
Este bogat în uleiuri volatile foarte puternice şi pătrunzătoare, încât ajută la dispersia mucozităţilor din cavităţile sinusurilor, din bronhii şi plămâni. Ajută la eliminarea toxinelor din corp, prin pori, elimină paraziţii intestinali, măreşte peristaltismul intestinal
1O. SUCUL DE CASTRAVEŢI
Deşi are un gust nu foarte plăcut, este considerat a fi cel mai puternic litotriptic (dizolvant al calculilor urinari). Se recomandă în cure de câte 21 de zile, câte 200-500 ml/zi, cu regim de cruţare metabolică.
O altă reţetă pentru dizolvarea calculilor urinari: suc de castravete (o parte), suc de sfeclă roşie (3 părţi), suc de morcovi (5 părţi) şi suc de lămâie (o parte). În această perioadă se fac băi calde, seara la culcare, pentru a ajuta eliminarea pietrelor de pe tractul urinar. De asemenea, reglează tensiunea arterială, previne căderea părului, crăparea unghiilor.
Se recomandă loţionări ale tenului cu suc de castravete (numit şi "lapte de castravete") pentru tenurile grase, cu porii dilataţi, dar şi în dermatoze, inflamaţii şi iritaţii ale pielii, arsuri, contra ridurilor. Masaj şi spălături bucale în afecţiuni ale gingiilor şi dinţilor.
11. SUCUL DE SFECLĂ ROŞIE
Este unul din cele mai preţioase în refacerea globulelor roşii şi a sângelui în general. În special femeilor li se recomandă să consume sucuri de sfeclă cu morcov şi puţină lămâie, minim 0,5 l pe zi. Băut simplu, mai mult de un pahar o dată, are efect de purificare, dar dă greaţă şi ameţeală, tocmai datorită efectului asupra ficatului.
Iniţial se va consuma mai puţin suc de sfeclă, până ce acţiunea lui de curăţire este tolerată, apoi se va creşte cantitatea, până la 300-500 ml pe zi.Sucul de sfeclă roşie ste deosebit de valoros, prin concentraţia mare de calciu solubil pe care o conţine, fiind util îndeosebi în decalcificări, osteoporoză şi spasmofilie. Este energetic şi indicat celor care suferă de: anemie, demineralizare, tuberculoză, nevroză şi este foarte eficient la menopauză.
12. SUCUL DE VARZĂ
Este un excelent dezintoxicant al organismului, deşi are un gust puţin agreabil. Conţine în cantităţi apreciabile calciu, iod şi vitamina C. Este util în ulcere gastrice şi duodenale, inflamaţii intestinale, hemoroizi, constipaţie, erupţii ale pielii.
Singurul său dezavantaj este balonarea pe care o provoacă, datorită acţiunii lui de descompunere a deşeurilor în tubul digestiv. Aceasta arată însă o situaţie anormală în stomac şi intestin. În acest caz, este bine să se înceapă cura cu suc de mere o săptămână, apoi cu suc de morcovi două săptămâni şi în continuare cu suc de varză.
Cura cu sucuri are efecte deosebite dacă vom urmări să includem în alimentaţia noastră cotidiană şi extracte lichide de fructe.
Desigur, vom beneficia pe deplin de acţiunea miraculoasă a sucurilor de fructe şi legume, numai dacă vom dovedi consecvenţă pe toată perioada curei şi vom reuşi să evităm alimentele "grele", amintite mai sus.
Experienţa demonstrează valoarea inestimabilă a acestor sucuri, chiar şi pentru oamenii sănătoşi. Un argument în plus îl constituie faptul că în clinicile oncologice din Germania, bolnavilor de cancer li se administrează doze bine determinate de sucuri de legume şi fructe, pe lângă tratamentele clasice cu medicamente. Ar fi bine dacă astfel de cercetări s-ar face şi în clinicile oncologice din România.