Cauzele bolilor (1)

cauzele bolilor1Învață să ai grijă de tine
Sănătatea şi iubirea sunt probabil subiectele despre care s-a scris cel mai mult până acum. Între ele există o legătură foarte profundă. „Iubeşte-ţi aproapele ca pe tine însuţi”, spune Iisus şi deşi a spus-o acum 2000 de ani, majoritatea oamenilor încă nu ştiu la ce s-a referit. Merită să descoperim fiecare prin experienţă proprie şi/sau învăţând de la cei care au înţeles deja.

Sănătoşi sunt oamenii care se iubesc pe ei înşişi cu adevărat. Nu ne referim la egocentrism, vanitate şi aroganţă care înseamnă toate în primul rând frică ci la acel concept de „grijă de sine” adică să ai grijă ce mănânci, ce bei, cum dormi, cum respiri, ce gânduri ai şi ce emoţii trăieşti mai mereu, dacă îţi cunoşti şi urmăreşti să-ţi împlineşti nevoile, cu ce fel de oameni ai relaţii, cum le eşti de folos celorlalţi şi înainte de toate să-i acorzi lui Dumnezeu primul loc în viaţa ta. Atunci când ai grijă de tine devii capabil să faci din toată inima ceea ce faci, reuşeşti să te relaxezi, să-ţi realizezi visele, să le fii de ajutor şi celorlalţi în mod necondiţionat, să treci mai uşor peste problemele din viaţă şi să iubeşti cu adevărat.

Toate cărţile apărute pe piaţa românească care abordează cauzele spirituale (mentale şi emoţionale) ale bolilor vorbesc despre legătura indisolubilă dintre sănătate-credinţă-iubire, subliniind că remediile pentru orice boală sunt iubirea (de tine însuţi şi de oameni) şi credinţa în Dumnezeu. Această abordare este extrem de concretă chiar dacă la prima vedere pare a fi filozofică şi idealistă.

 

Bolile au cauze atât fizice cât și emoţionale și mentale
Cauzele fizice se referă la deprinderi greşite de a trăi, mai exact - un tratament inadecvat aplicat trupului. Exemplu: ce alimente mâncăm, dacă bem suficiente lichide, dacă respirăm corect, dacă ne odihnim suficient, dacă ne relaxăm, dacă facem sport, etc.

Cauzele emoţionale se referă la emoţiile şi sentimentele pe care le trăim şi le întreţinem pe termen lung. Spre exemplu: ni s-a petrecut un eveniment neplăcut, poate chiar foarte dureros, iar mâhnirea resimţită o întreţinem luni (sau ani!!!) în şir neştiind că noi suntem cei care putem să-i punem capăt. Aşa cum alegem să o întreţinem aducând mereu în prezent evenimentul trecut de mult, putem la fel de bine să alegem să devenim atenţi la ceea ce avem de înţeles din acel eveniment şi la ceea ce viaţa ne oferă în momentul prezent. Este adevărat că nu este întotdeauna uşor dar este posibil! Şi aşa cum au reuşit mulţi oameni putem reuşi fiecare dintre noi! De un mare ajutor în această direcție poate fi un psihoterapeut.

Cauzele mentale se referă la modul greşit, disfuncţional (care nu ne ajută) în care gândim. Putem fi foarte rigizi mental adică să avem idei fixe pe care continuăm să le întreţinem deşi nu ne mai folosesc. Putem întreţine gânduri masochiste, pesimiste etc. În psihologie se vorbeşte de patternuri sau modele de gândire – un set de gânduri care au o temă clară. Spre exemplu, depresiile apar la persoanele care trăiesc sentimente foarte intense de vinovăţie şi gândesc în termeni de „trebuie” atunci când se referă la ei înşişi, la oameni şi la viitor – „trebuie să mă iubească toată lumea”, „trebuie să fiu cel mai bun”, „oamenii trebuie să fie... astfel”, „evenimentele trebuie să se petreacă... aşa” etc.

Pentru a înţelege şi mai bine legătura dintre starea noastră şi gânduri amintiţi-vă cum vă simţiţi atunci când aveţi gânduri pesimiste, triste, când vă învinovăţiţi sau îi învinovăţiţi pe ceilalţi şi cum vă simţiţi atunci când vă gândiţi cu drag, cu bucurie, cu mulţumire, cu compasiune, cu iubire la dumneavoastră şi la ceilalţi.

 

Boala este un învățător
Boala este un prieten al omului, oricât de greu ne este să credem și să acceptăm aceasta. Ea conţine întotdeauna un mesaj în care este înglobat şi remediul ei. Ea ne aduce o lecţie de viaţă pe care este stringent necesar să o învăţăm. În funcţie de organul unde se localizează, boala ne arată şi în ce domeniu este necesar să facem anumite corecţii.

(va urma)

 

Recomanda acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn