Health:
Latest contents
-
How to optimize our melatonin levels
-
Apropiați-vă de natură: cum să utilizați mai mult plantele medicinale
-
Melatonina - factor de prevenire a cancerului
-
Emoțiile și cancerul: calea către recuperare (II)
-
Emoțiile și cancerul: calea către recuperare (I)
-
Cum ne pot îmbolnăvi emoțiile negative?
-
Aromoterapia
-
Cristalele – daruri ale Pământului
-
Călătoria mea emoţională
-
Puterea vindecătoare tainică a luminii solare
-
Cauzele bolilor (2)
-
Cauzele bolilor (1)
-
Terapia Bowen - un dar de la Dumnezeu
-
Ce fel de muzică ne reîncarcă celulele cerebrale
-
Laughter – the ideal coaching for perfect health
Parteneri
Puterea vindecătoare tainică a luminii solare
Cura de soare are multiple efecte binefăcătoare
Ideea că lumina naturală a soarelui poate avea efecte excelente asupra stării noastre de sănătate poate fi considerată o informaţie foarte preţioasă, mai ales pentru aceia care trec prin stări de depresie nervoasă, dar care nu se duc la doctor de teamă să nu li se prescrie medicamente care ar putea avea după aceea efecte secundare dramatice.
Există şi alte afecţiuni care beneficiază în mod rapid, surprinzător chiar, de efectul terapeutic al luminii soarelui. Lumina soarelui ajută pe o cale naturală şi rapidă la vindecarea rănilor şi contribuie din plin la formarea unor oase puternice şi drepte.
Soarele, prin lumina sa minunată, ucide totodată duşmanii (virusurile şi bacteriile) de pretutindeni. Dacă vom da în fiecare zi perdelele de la geam şi vom deschide fereastra pentru a permite luminii soarelui să intre în cameră, vom face astfel curăţenie la capitolul „duşmani nevăzuţi “.
Noile cercetări sugerează că terapiile naturale sunt, în unele situaţii, mult mai utile în tratarea stărilor de depresie, melancolie, a tensiunilor nervoase, a apatiei. În vechime, aproape toate bolile erau tratate cu ajutorul luminii soarelui, prin expunerea directă a zonei bolnave şi prin ingerarea de apă pură, de izvor, care a fost expusă în prealabil la lumina soarelui.
De asemenea, cura de soare este indicată și în rezolvarea problemelor sexuale, datorită reacțiilor cerebrale care au loc și care influențează în bine declanșarea hormonilor necesari unei vieți sexuale sănătoase.
Solarizarea apei se realizează astfel: timp de 10-12 ore se purifică apa naturală de izvor prin expunerea în mod direct razelor soarelui, într-un vas transparent, de sticlă.
Helioterapia stimulează activitatea cerebrală
Potrivit unui studiu recent care a fost realizat de curând în SUA, simpla expunere la lumina soarelui poate fi un tratament eficient pentru stimularea activităţii creierului. Atât tratamentele perfect naturale şi lipsite de efecte secundare, cât şi cele medicamentoase acţionează cel mai adesea prin creşterea nivelului unuia dintre principalii mesageri chimici ai creierului, şi anume serotonină.
Profesorul Fred Turek şi colaboratorii săi de la Universitatea de Nord-Vest din Illinois (SUA) au descoperit că lumina naturală a soarelui poate aduce serotonina la concentraţia normală. După ce au început să investigheze stările de depresie psihică care sunt asociate iernii şi întunericului, fiind adeseori numite şi dezordini afective de sezon, ei au observat că acestea pot fi cu uşurinţă evitate sau eliminate prin expunerea complet NUD la lumina naturală a soarelui.
Chiar şi în momentele cele mai însorite ale zilei, băile integrale de lumină în care trupul este expus nud la soare pot stimula considerabil activitatea celulelor din creier care sunt producătoare de serotonină.
După cum se ştie, serotonina este un neurotransmiţător chimic care poartă semnale de la o celulă la alta a creierului. Ea ajută la realizarea unor activităţi de bază ale organismului cum sunt: mâncatul, dormitul, mişcarea şi afectează starea mentalului şi gândirea.
Profesorul Turek afirmă, printre altele, că serotonina ajută la reglarea ceasului nostru biologic, reglând şi dispoziţiile noastre psihice. Descoperirile sale arată că dizarmoniile sezoniere, manifestate în ceea ce priveşte stările de afectivitate, nu sunt întotdeauna provocate de lipsa luminii, ci de schimbările pe care lumina le generează în producerea şi activitatea serotoninei. Dacă o fiinţă se simte stresată şi tensionată, este foarte bine ca ea să se expună complet nudă la soare şi aceasta o va face să se simtă mult mai bine.
S-a constatat, de asemenea, că oamenii care locuiesc în ţările calde au dinţii mai buni decât cei care locuiesc în ţările nordice. Unul din motive este că atunci când te expui la soare, la nivelul pielii se produce mai multă vitamina D, care, printre altele, te ajută să ai oase şi dinţi sănătoşi.
Vindecă-te printr-o expunere optimistă la soarePentru cel înţelept, este evident că prin helioterapie sufletul devine medicul trupului după ce a absorbit din exterior, mai ales din lumină solară, ceea ce îi lipsea pentru a redeveni puternic.
Prin contrast, în cazul tratamentului alopat, corpul fizic este în primul rând forţat să devină medicul sufletului. Şi numai atunci când sufletul şi-a recăpătat complet sănătatea, de obicei cu preţul suferinţei cumplite a trupului, el poate să declanşeze în mod retroactiv refacerea acestuia.
Acesta este însă cel mai nepotrivit mod de a restabili complet sănătatea trupului, aspect care apare evident, dacă ne gândim la cât este de lung şi de greoi procesul de refacere al unui organism bolnav.
Dacă doctorul poate să determine cu precizie unde este localizată cu adevărat slăbiciunea sufletului, vindecarea este foarte rapidă. Chiar şi în celelalte cazuri, vindecarea poate să apară dacă sunt respectate principiile generale ale helioterapiei: expunere complet nud la lumina soarelui, atitudine optimistă în timpul tratamentului, hrană corespunzătoare, remedii naturale potrivite.
Dincolo de toate acestea, nu trebuie însă niciodată să uităm că în caz de exces, lumina soarelui poate să provoace arsuri şi chiar insolaţii. Pentru persoanele foarte sensibile, se recomandă ca, vara, acestea să se expună la soare mai ales dimineaţa şi după-amiaza, evitând complet expunerea la soare în timpul prânzului.
Expunerea nud la soare se va face, bineînţeles, în locuri private sau special amenajate, pentru ca pudoarea celorlalţi să nu fie lezată. Această modalitate are conotaţii strict terapeutice şi se realizează, pe cât posibil, individual. Capul este bine să fie acoperit în primele zile şi doar din când în când capul va fi expus neacoperit.
În timp ce ne expunem la lumina soarelui, trebuie să vizualizăm cu putere acţiunea vindecătoare a razelor soarelui şi efectele curative ce apar. Putem să bem în acest timp câteva căni cu apă solarizată sau macerate din plante medicinale: din muşeţel, mentă, sunătoare, salvie, petale de trandafir, după caz.
Abordarea acestui procedeu se face totuşi după ce am consultat în prealabil un medic naturist pentru a şti eventualele contraindicaţii, precum şi durata optimă de expunere în cazul nostru.
Asocierea cu un regim specific a curei de helioterapie şi cu administrarea de plante medicinale poate face din anotimpul vară un mod plăcut şi eficient de a ne vindeca afecţiunile uşoare şi de a înlătura tensiunile nervoase şi stresul şi de a ne întări organismul, pregătindu-l pentru sezonul rece.