Aromoterapia

 

Ce este aromoterapia
aromoterapieAromoterapia este o ramură a terapeuticii naturiste care folosește uleiurile volatile (numite și uleiuri esențiale, uleiuri aromatice, uleiuri eterice, esențe aromatice) în scop curativ sau profilactic. Este o terapie străveche. În Biblie există referiri în legătură cu utilizarea uleiurilor volatile în scop terapeutic însă există dovezi care arată că este o practică mult mai veche. Se presupune că aromoterapia datează de cel puțin 2000 Î.Ch.

Aromoterapia acționează la nivel fizic dar și energetic, psiho-emoțional, mental și spiritual. Este utilă pentru tratarea unor afecțiuni, pentru eliminarea stresului și a oboselii, pentru îmbunătățirea stării psiho-emoționale, pentru mărirea capacităților intelectuale, pentru purificarea aerului în spațiul în care locuim sau ne desfășurăm activitatea, pentru igienă, întreținerea frumuseții, pentru întărirea sistemului imunitar și pentru dobândirea unei stări de calm și pace lăuntrică.

 

Cum se utilizează uleiurile volatile
Uleiurile volatile pure se pot folosi atât extern cât și intern. Trebuie să ne asigurăm întotdeauna că ne procurăm un ulei volatil natural pur. Există în comerț și unele produse care sunt obținute prin sinteză sau amestecuri de ulei volatil și produse de sinteză sau uleiuri volatile care nu sunt suficient de pure. Ele în general sunt prezentate ca produse pentru odorizarea încăperilor. Acestea nu sunt bune pentru aromoterapie. În aromoterapie se folosesc doar uleiuri volatile naturale cu un grad de puritate adecvat.

Extern, uleiurile volatile se folosesc pentru băi aromatice, masaj (fiind conținute în uleiul de masaj), inhalații, comprese și aromatizarea spațiului în care ne aflăm.

În cazul anumitor afecțiuni, uleiurile volatile se folosesc intern. Utilizate în acest mod au o acțiune foarte rapidă. Este foarte important să ținem cont de recomandările medicului fitoterapeut și să respectăm doza prescrisă.

 

aromoterapieAromoterapia și masajul
Pentru masaj este foarte bine să fie folosite uleiuri care conțin esențe aromatice. Pentru a obține un astfel de ulei de masaj se alege un ulei bază (un ulei vegetal) în care se adaugă uleiuri volatile. Uleiurile minerale (cum este uleiul de parafină) nu sunt adecvate pentru că au o putere de pentrare a pielii foarte redusă.

Există însă uleiuri vegetale care au o putere de penetrare a pielii considerabilă. Ele ajută pătrunderea uleiului volatil în organism (prin piele) dar sunt și foarte hrănitoare pentru piele. De exemplu, uleiul de avocado este foarte adecvat - penetrează pielea foarte ușor, este nutritiv și nu are miros intens. Alte baze uleioase bune sunt: uleiul de sâmburi de struguri, uleiul de măsline presat la rece, uleiul de migdale dulci, uleiul de cocos.

În această bază se adaugă un număr adecvat de picături dintr-un ulei volatil sau din mai multe. Această cantitate de ulei volatil depinde de tipul de esență, de cantitatea de ulei bază și de sensibilitatea pielii. În general se adaugă 15 picături de ulei volatil la 50ml ulei bază.

Trebuie avut grijă deoarece unele uleiuri volatile în concentrație mai mare sunt iritante (cum sunt cimbrul, cuișoarele, oregano). Alte uleiuri volatile se pot folosi fără probleme și în cantități mai mari (cum sunt uleiurile de trandafiri, pin, brad, busuic). Este bine ca înainte să vă preparați un ulei de masaj să citiți proprietățile uleiurilor volatile pe care doriți să le utilizați și dozele recomandate pentru utilizare.

 

Băile aromatice
Există două modalități de utilizare a uleiurilor volatile în băile aromatice: fie se pun direct în apa de baie, fie se diluează într-un ulei bază și apoi acest amestec se pune în apa de baie. Se pot face băi ale întregului trup sau parțiale (ale picioarelor, mâinilor, bazinului).

Uleiurile care nu sunt iritante pentru piele se pot pune direct în apa de baie. În acest caz se adaugă câteva picături de ulei volatil (sau mai multe uleiuri volatile) în apă chiar înainte de a face baie. Se pot pune 3-15 picături de ulei volatil în funcție de cantitatea de apă, uleiurile volatile alese și sensibilitatea pielii. După ce ați picurat uleiul volatil în apă, agitați puțin apa pentru a se forma o peliculă de ulei cât mai întinsă (pentru a nu rămâne concentrat doar acolo unde a fost picurat). Apoi intrați în apă și vă bucurați de deliciile băii aromate.

Uleiurile volatile se pot amesteca în prealabil cu un ulei bază (3-15 picături de ulei volatil la 1-3 linguri de ulei bază). Acest amestec se adaugă în apa de baie. În felul acesta veți beneficia și de efectele uleiurilor volatile și de efectul emolient și hrănitor al uleiului bază. Mai ales pentru pielea uscată sau sensibilă este foarte bună această modalitate.

 

Aromatizarea încăperilor
Este o practică foarte frecventă în zilele noastre. E bine să alegem uleiurile volatile nu doar după miros ci și după proprietățile lor curative și regenerante. Unele uleiuri volatile cum este cel de eucalipt, au proprietatea de a purifica aerul; alte uleiuri volatile au efect relaxant, calmant, unele au efect tonic, regenerant, dinamizant, unele au efect afrodiziac. Uleiurile volatile au o gamă foarte mare de proprietăți și putem alege acele esențe care ne sunt cele mai potrivite.

Pentru aromatizare se poate folosi o lampă de aromoterapie clasică sau un pulverizator special pentru uleiuri volatile. Vara când este foarte cald și aerul este uscat se pot pune câteva picături de ulei volatil (de exemplu de mentă - pentru că este răcoritor) într-un pulverizator cu apă și apoi se pulverizează acest amestec în încăpere. Există și dispozitive mai moderne: lămpi de aromoterapie electrice sau pulverizatoare electrice speciale pentru aromoterapie.


 

Recomanda acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn