Health:
Latest contents
-
MEDITAȚIA ÎN PAȘI SIMPLI
-
Relaxarea - un suflu al echilibrului în trepidațiile vieții
-
10 motive pentru a ne reconecta cu natura
-
8 effective behaviors to combat stress
-
Exerciții simple de eliminare a stresului
-
Rolul alimentaţiei în combaterea stresului
-
Răsfăț pentru suflet
-
Cum să fii calmă şi plină de energie în condiţii de stres
-
Arta masajului
-
Cel mai bun moment pentru relaxare este acum
-
Techniques for expansion in the present moment
Parteneri
Cum să fii calmă şi plină de energie în condiţii de stres
Ce este stresul și cum îl gestionăm
Stresul este un cuvânt care a ajuns să fie uzual în limbajul nostru şi cei mai mulţi dintre noi îl privim ca fiind ceva negativ. Prin urmare opunem stresul relaxării. Această atitudine are o consecinţă destul de dezavantajoasă pentru viaţa noastră şi anume aceea de a împărţi lucrurile în lucruri stresante (de care fugim) şi lucruri relaxante (pe care ni le dorim).
Dacă ne propunem să abordăm o strategie de gestionare eficientă a stresului cu efecte negative în viaţa noastră este necesar să luăm în consideraţie următoarele coordonate:
1. Atitudinea noastră generală în abordarea propriei vieţi;
2. Modul de alimentaţie;
3. Autodisciplina şi organizarea;
4. Dezvoltarea personală.
Atitudinea noastră generală în abordarea situaţiilor de viaţă
În general, oamenii se împart în două categorii:
- oameni care consideră că viaţa înseamnă să trăieşti într-o zonă de confort în care toate lucrurile să fie plăcute şi au atitudinea de a evita orice lucru dezagreabil pe care îl cataloghează ca fiind stresant (scopul lor în viaţă fiind plăcerea)
- oameni care consideră că viaţa înseamnă evoluţie şi este compusă dintr-un complex de situaţii plăcute sau mai puţin plăcute, un drum presărat cu provocări şi recompense, care conduce la descoperirea de sine.
Pentru oamenii din prima categorie, stresul devine o destul de mare problemă, cei din a doua categorie dezvoltă strategii eficiente de gestionare a stresului.
Primul pas în dezvoltarea unei strategii de gestionare a stresului este modificarea punctului de vedere. Aceasta se referă la faptul de a accepta că lucrurile necesare pe care le avem de făcut nu sunt neplăcute, ci că noi nu am reuşit încă să descoperim partea plăcută din aceste lucruri.
Fiecare acţiune şi lucru conţine în el o parte plăcută, important este să ne propunem să o descoperim, dacă nu este evidentă pentru noi. Plăcerea într-un lucru sau acţiune ne apare ca fiind evidentă atunci când acel lucru sau acţiune se mulează pe structura personalităţii noastre din momentul prezent.
Prin urmare, oamenii care aleg să fie comozi, acceptă aspectele plăcute şi fug de aspectele neplăcute considerând că acestea din urmă sunt stresante pentru ei. În realitate stresul perceput de ei, este derivat din reacţia de respingere a aspectelor pe care le percep ca fiind neplăcute. În acest caz soluţia împotriva stresului este acceptarea aspectului perceput ca “neplăcut” în viaţa noastră şi demararea unui joc cu noi înşine de a descoperi “plăcutul” din acel aspect.
De ce nu avem în viaţă numai lucruri care ne apar din prima ca fiind plăcute?
Pentru că viaţa este un joc al cărui scop este propria noastră evoluţie şi autodescoperire. Dacă ne-am confrunta numai situații și lucruri plăcute, atunci nu am fi puşi niciodată în situaţia de a ne descoperi potenţialităţile de care nu suntem conştienţi şi pe care nu le manifestăm, nu ne-am mai depăşi limitele şi prin urmare, nu am putea să evoluăm. În concluzie, primul pas în eliminarea stresului este acceptarea provocării în viaţa noastră.