Exerciții simple de eliminare a stresului

Exerciții simple de eliminare a stresuluiNe confruntăm pretutindeni cu micile sau marile stresuri ale vieţii cotidiene: acasă, la serviciu ori în relaţiile noastre personale. Cu timpul, trupul nostru ajunge să protesteze şi astfel ne apar: dureri de cap, urticarie, ticuri nervoase, tulburări digestive.

Pentru a te destresa e necesar să îți acorzi doar câteva minute, atunci când simți că e necesar. De multe ori, pentru că nu ne oprim la timp pentru o mică pauză, ajungem să ne epuizăm sau chiar să ne îmbolnăvim și atunci luăm forțat o pauză mai lungă, dar nu tocmai plăcută.

Iată câteva tehnici simple şi rapide care te ajută să te relaxezi rapid și să scapi de tensiuni și stresuri.

 

Postura vizitiului   adormit: 5 minute pentru a învinge tracul
Înaintea unui interviu, a unei întâlniri romantice, a unei conferinţe sau a unui discurs ţinut în faţa unui public numeros, poţi folosi cu succes următorul procedeu.

În poziţie şezândă, cu trupul aplecat în faţă, cu coatele sprijinite pe coapse, lasă-ţi mâinile să atârne între genunchi. În această postură, cu ochii închişi, trebuie să te concentrezi intens la nivelul gâtului, exact în zona în care se produce deglutiţia. Inspiră apoi profund şi expiră cât mai complet, înghiţind în momentul în care nu mai există aer în plămâni. Repetă acest exerciţiu de mai multe ori.

Destul de repede, vei simţi gâtul – care este zona cea mai afectată de trac – decontractându-se încetul cu încetul. Odată ce ai reuşit să destinzi cât mai bine gâtul, tot trupul va începe să se relaxeze. Te vei simţi atunci mult mai capabilă să te confrunți cu interlocutorul care numai în aparenţă este responsabil pentru tracul tău (examinator, patron etc.).

 

Palmingul: 60 de secunde pentru a te regenera
Este foarte bine să practici acest exerciţiu după o reuniune-maraton sau după o zi care a fost pentru tine extenuantă.

Freacă rapid şi energic mâinile una de alta, astfel încât să simţi o stare pregnantă de căldură. Apoi acoperă-ți imediat ochii, care trebuie să fie închişi, cu palmele făcute căuş, fără a-i atinge. Mâinile se sprijină atunci cu partea inferioară de pomeţii obrajilor, iar degetele ating fruntea. Respiră apoi uşor şi lasă-te în voia efectului plăcut și sedativ al căldurii şi al obscurităţii create la nivelul globilor oculari.

Datorită stresului, sângele tinde să se concentreze la nivelul inimii şi al creierului, amplificând cu atât mai mult stresul şi diminuând temperatura la nivelul pielii. Generând o sursă de căldură la periferia pielii, tehnica de palming are astfel un efect profund reechilibrant şi detensionant.

 

Exerciții simple de eliminare a stresuluiRespiraţia abdominală: 4 minute pentru a te elibera de angoase
Poți face acest exercițiu înainte de a merge, de exemplu, la dentist, la un control medical de care îți este foarte frică.

Aşează-ţi palmele pe abdomen (pentru a simţi astfel cât mai bine ritmul respirator). Progresiv, fără a forţa absolut deloc, accelerează-ţi ritmul respiraţiei. Toracele trebuie să rămână atunci imobil, mişcându-se însă doar diafragma. Fă o pauză şi după aceea repetă exerciţiul de 5 ori.

Datorită faptului că muşchii abdominali sunt acum relaxaţi, respiraţia devine astfel mai amplă şi mai profundă. Ca urmare, creşte concentraţia oxigenului în sânge şi totodată scade nivelul dioxidului de carbon, care întreţine senzaţia de anxietate. Detensionarea apare prin destinderea amplă a muşchilor abdominali, a căror contracţie amplifică cel mai adesea senzaţia de panică.

 

Suflul conştientizat: 60 de secunde pentru a scăpa de nervozitate
De multe ori te afli în situații foarte stresante, generatoare de panică, de mânie sau de surescitare nervoasă, ca, de exemplu, momentele când te blochezi într-un ascensor sau pe o şosea cu un trafic aglomerat. Aplică următoarea tehnică pentru a scăpa de stres și tensiune.

După o inspiraţie amplă şi profundă, expiră la fel de profund, emiţând cu voce tare un strigăt de genul „Huuu!”. Acţionând astfel, aerul care stagna în plămâni este expulzat brusc. Apoi inspiră şi expiră din nou, dar foarte încet, până când elimini în felul acesta tot aerul din plămâni. Repetă acest exerciţiu simplu de câte ori ai nevoie.

Această tehnică care destinde diafragma, calmează totodată respiraţia şi permite eliminarea foarte rapidă a excesului de energie nocivă şi a nervozităţii.

 

Recomanda acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn