10 motive pentru a ne reconecta cu natura


Trăiești într-un oraș? Atunci cu siguranță că ai simțit de multe ori senzația apăsătoare, chiar sufocantă uneori, pe care ne-o dau viața printre betoane și orele petrecute în fiecare zi în vuietul traficului.
Cercetări recente arată că locuitorii orașelor au mai multe șanse să fie stresați, deprimați, și să sufere de tulburări psihice, decât cei care trăiesc în medii mai naturale. Mai mult, orășenii născuți și crescuți la oraș au șanse duble să fie afectați de schizofrenie. [1]
Cercetătorii Universității Stanford din California au publicat un studiu care arată că plimbările în natură reduc tendințele spre gândire negativă și spre autocritică, factori importanți în declanșarea și întreținerea depresiilor și problemelor de anxietate.

 

Efectele benefice ale contactului cu natura
Sunt convinsă că fiecare dintre voi a simțit efectul extraordinar pe care îl poate avea o plimbare pe plajă, prin pădure sau o drumeție la munte. Cu simțurile ascuțite de aerul curat, de soare și de frumusețea naturii, atât mintea cât și trupul ne sunt împrospătate.
Studiile au arătat că timpul petrecut în natură are numeroase efecte pozitive, incluzând reducerea depresiei și a agresivității, reducerea stresului și a tensiunilor interioare, capacitate mărită de a face față la stres și frustrări în viața de zi cu zi.
De aceea, specialiștii au denumit timpul petrecut în natura eco-terapie.

 

Copiii noștri se îndepărtează din ce în ce mai mult de natură

10 motive pentru a ne reconecta cu natura

“Îmi place să mă joc în casă, pentru că acolo sunt toate prizele,” spunea un băiețel în cartea lui Richard Louv apărută în 2005, Ultimul copil din pădure: Să ne salvăm copiii de Sindromul Deficitului de Natură (Last Child in the Woods: Saving Our Children from Nature-Deficit Disorder).
Și de atunci lucrurile s-au înrăutățit. Problema lumii moderne este că pe măsură ce petrecem mai mult timp în lumea electronica, petrecem mai puțin timp în cea naturală, reală. Iar pierderea legăturii cu natura (atât cea exterioară, cât și cea interioară, profundă, umană), are consecințe devastatoare asupra indivizilor și asupra planetei.
Copiii cu vârste între 8 și 18 ani petrec în medie 7,5 ore zilnic, 7 zile pe săptămână, în fața calculatoarelor, televizoarelor, jocurilor video, telefoanelor, tabletelor etc., conform unui studiu al Kaiser Family Foundation. Copii din ce în ce mai mici învață astăzi cum să se joace pe calculator și să deschida o pagina de internet, mai degrabă decât să înoate sau să meargă pe bicicletă.
Mulți copii și tineri suferă astăzi de ceea ce Richard Louv numește “sindromul deficitului de natură”, care se manifestă prin conștientizarea redusă a vieții din jurul nostru și reducerea capacității de a găsi un sens în ea. Copiii nu mai au ocazia să se joace liber în natură, să exploreze pădurile sau să se scalde în râuri, și sunt din ce în ce mai puține zone naturale accesibile și sigure. Iar părinții sunt din ce în ce mai reticenți să își lase copiii să se joace afară, și din ce în ce mai îngrijorați față de posibilele pericole și boli ce ar putea fi corelate cu aceasta.

 

‘Sindromul Deficitului de Natură’ – câteva efecte negative ale lipsei timpului petrecut în natură:
Probleme de atenție
Obezitate
Depresii, anxietate, alte efecte psihologice negative
Reducerea acuității simțurilor

Și totuși, numeroase cercetări demonstrează efectele benefice ale naturii asupra sănătății și inteligenței umane. Copiii care au o legătură mai strânsă cu natura sunt mai sănătoși, mai fericiți și posibil chiar mai deștepti și mai creativi. Natura are efecte positive asupra copiilor cu deficit de atenție, astm și obezitate, în timp ce adulții ce muncesc în spații ce includ elemente naturale în designul lor sunt mai productivi, mai sănătoși și mai creative.
Iar pacienții din spitale care au vedere asupra naturii de la ferestrele lor se vindecă mai repede!
Dacă vrei să îți protejezi sănpătatea fizică și psihică, să îți protejezi familia, copiii, și în ultimă instanță întrega rasă umană, împreună cu mediul natural și biodiversitatea, este esențial faci alegerile corecte, să iei inițiative și să creezi oportunități de reconectare cu natura. Trebuie să petrecem mai puțin timp ‘conectați’ la internet și să găsim modalități de a lăsa natura să readucă echilibrul în viața noastră.

 

Cum să petrecem timp în natură
10 motive pentru a ne reconecta cu naturaDin fericire, nu trebuie neapărat să trăiești la țară sau în pădure ca să te bucuri de beneficiile comuniunii cu natura. Cercetătorii britanici au concluzionat în 2013 că plimbările prin spațiile verzi urbane sunt la fel de benefice ca și drumețiile în natură, și că ambele aduc creierul într-o stare similară meditației.
Sigur, cel mai simplu mod de a ne bucura de spații verzi în mediul urban este să creem mai multe parcuri. Dar la fel de bine ca plimbările, și contactul cu natura și cu pământul prin intermediul grădinăritului ne poate schimba în mod uimitor starea în bine.
Un studiu publicat în anul 2013 în revista Gardeners World ne spune că 80% din persoanele care lucrează în grădină afirmă că sunt fericiți și mulțumiți de viața lor, în comparație cu 67% din cei care nu au această ocupație. Și proporția crește cu cât timpul petrecut în grădină este mai mare. [2]
Dar nu am gradină…vei spune. Nu-i nimic! Grădinăritul nu e doar apanajul fermierilor sau al celor ce trăiesc la casă, în suburbiile marilor orașe. Grădinăritul urban este un curent cu popularitate crescândă, în care din ce în ce mai mulți orășeni aduc natura pe acoperișurile, balcoanele și pervazele lor.

 

Impactul extraordinar al grădinăritului urban – oricine poate beneficia!
Prin sistemele de grădini verticale, orășenii care trăiesc în apartamente la bloc sau case cu curte mică pot folosi spaliere, stîlpi, ghivece agățate și grădini stratificate pentru a produce flori frumoase, ierburi aromatice și chiar fructe și legume. Astfel, grădinăritul urban nu doar că ne îmbunătățește starea psihică, dar ne oferă și hrană sănătoasă.
Mai mult, vitamina D care este produsă prin expunerea la soare ne întărește sistemul imunitar și osos, iar bacteriile bune ce se găsesc în sol ne pot ajuta în calmarea simptomelor psoriazisului, alergiilor și astmului. [3]
O plimbare prin parc sau un pic de pământ sub unghii pot fi o modalitate simplă și rapidă de vindecare a minții și a inimii, și nu e nevoie să trăiești în pustietate ca să faci asta!

 

Iată ce poți face pentru a te reconecta cu natura (lista nu e exhaustivă!):
10 motive pentru a ne reconecta cu natura1. Găsește moduri prin care poți aduce natura mai aproape în fiecare zi, fie că trăiești la țară sau în oraș – acasă, la servici, în școli, în fața blocului, în cartierul tău. Chiar și simpla contemplare a naturii are profunde efecte benefice.
2. Plantează specii native în curte și lasă o parte a curții sălbatică, sau fă-ți grădină pe balcon!
3. Mergi cu familia/prietenii în excursii, la rudele de la țară, în parcuri de aventură, vizite la obiective turistice etc.
4. Construiește o căsuță pentru păsări sau instalează un sistem de hrănit păsările în curte sau pe balcon.
5. Fă plimbări prin parc; chiar dacă vei face 10 minute în plus zilnic, găsește un drum alternativ spre serviciu printr-un parc sau pe străduțe cu verdeață. Merită! O plimbare în parc sau în pădure mărește sentimentul de stimă de sine și reduce semnificativ stările depresive.
6. Participă ca voluntar la acțiuni de conservare, reîmpădurire, igienizare a unor zone naturale etc. Un studiu din 2005 a observat că persoanele implicate în proiecte de conservare a naturii au avut numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv o stare mai mare de conectare, stare de bine, reducerea izolării sociale. E un dublu câștig – faci bine și îți faci bine în același timp!
7. Mergi cu bicicleta/trotineta.
8. Construiește o grădină pe balcon sau în comunitatea în care trăiești. Unele orașe europene încurajează acest lucru prin programe de acordare a unor loturi de pământ doritorilor, la prețuri modice (allotment).
9. Ieși la picnic, înscrie-te pe grupuri care fac excursii de weekend (de ex. paginile de facebook Excursii de neuitat, Hai să socializăm, Excursii de weekend, etc.)
10. Mută sală afară! Poți face mișcare afară, în parc, în loc de în interior, acasă sau în sală, atunci când vremea permite.

 

În concluzie
Reconectarea cu natura nu e doar simplă, ci și foarte necesară.
Trebuie să facem totul pentru ca nu numai noi, ci și generația următoare să aibă șansa conectării cu natura. Dacă nu trezim dragostea de natură la copiii de azi, cine o va mai proteja în viitor?
Richard Louv concluzionează: ”Beneficiile lumii naturale pentru bunăstarea și sănătatea noastră vor deveni irelevante dacă vom continua să distrugem natura din jurul nostru. Și această distrugere e aproape sigură fără o reconectare a omului cu natura.”

 


Surse (în limba engleză):
[1] Stanford News
[2] Mercola
[3] News-Sentinel
Alte surse:
ScienceDaily
Scholastic.com
PhD Study: Nature ‘Significantly Helps’ with Overcoming Disease




 

Recomanda acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn