Relaxarea - un suflu al echilibrului în trepidațiile vieții

relaxareÎn prezent auzim tot mai mult sugestii și încurajări de genul: să ne relaxăm, să ne calmăm, să ne destindem, să ne odihnim, să ne regenerăm, iar toate aceste îndemnuri presupun într-o măsură mai mare sau mai mică același lucru: relaxarea.

În sens strict științific, relaxarea prepune repunerea în stare de libertate, de echilibru a unui sistem fizic, care astfel revine la condiția sa anterioară sau la o nouă formă de echilibru.

Pentru ființa umană, relaxarea înseamnă a se liniști, a se destinde după un efort fizic, mental, emoțional susținut, înseamnă a acționa calm, fără grabă, fără tensiune, destins și a menține trupul, mușchii într-o stare fără încordare.

Într-un limbaj de specialitate, relaxarea este o metodă terapeutică și de control al funcțiilor corporale prin procedee psihologice active. Așadar relaxarea este mult mai amplă decât simpla destindere și recreere prin mijloace de amuzament, așa-zisul entertainment  care poate fi, la rândul său foarte acaparator. 

Relaxarea este un fenomen profund, care implică o atitudine superioară și conștientă; implică priza asupra stării de destindere, de relaxare, care poate aduce numeroase și nebănuite beneficii.

 

NECESITATEA RELAXĂRII

 Atunci când ajungem într-o stare de tensiune mărită, respirația devine intensă sau superficială, iar solicitările depășesc capacitățile noastre. La nivel fizic, o tensiune musculară prelungită poate genera crampe și se poate ajunge la contracturi în diverse zone la trupului. Vasele de sânge sunt mult mai slab irigate, fibrele musculare nu sunt hrănite, drenate, apar tendințe de curbare a trupului, dureri de spate, de cap, iritabilitate, perturbări ale dispoziției interioare, boli de natură psiho-afectivă cum sunt astmul, gastrita, ulcerul, perturbări ale metabolismului, emaciere, obezitate, insomnie.

Într-o astfel de condiție de contractare, relaxarea este soluția miraculoasă pentru a ne proteja de riscuri și neplăceri. 

Studiile medicale arată că în stare de relaxare, metabolismul, respectiv consumul energetic al funcțiilor organismului, scade în doar câteva minute, efect care rezultă abia în urma câtorva ore de somn.

 

METODE BENEFICE DE RELAXARE

Așadar o necesitate se impune limpede pentru mulți dintre noi: momente de calm, de respiro; modalitățile de surmontare a stressului sunt nenumărate și destul de accesibile.

 

Hatha yoga

Hatha yoga: reprezintă o metodă milenară de relaxare și echilibrare lăuntrică, care unifică într-o stare de armonie totală trupul, mintea, inima și spiritul, cu alte cuvinte  toate dimensiunile și aspectele ființei. În India, se spune că yoga este logodirea dintre spirit și materie.

Deși popularizată într-un mod defavorabil în prezent, yoga este, prin excelență, o cale de evoluție spirituală, chiar dacă pentru mulți pare o banală gimnastică.

Îmbinarea posturilor corporale, a concentrației, a tehnicilor de respirație și chiar a asana-ei propriu-zise de relaxare trupească și psiho-mentală (shavasana) pot aduce o imensă stare de preaplin energetic, dinamizare a chakra-elor, pace interioară, fericire, armonie, bine interior.

 

relaxareRâsul și Surâsul

Fie că ne dăm sau nu seama, râsul și surâsul sunt ele însele niște exerciții de respirație. Contracțiile mușchilor extrem de plăcute care survin atunci, precum și ritmul respirator favorizează o stare de calm și contribuie la producerea unor hormoni care tonifică trupul, susțin reacțiile biochimice ale organismului și în final ne fac mult mai sănătoși și fericiți.

 

Focalizarea și meditația

Dacă ne antrenăm atenția asupra unui subiect anume pentru un timp prelungit (asupra respirației, a unei muzici inspirate, imagini – mandala, etc.) putem deveni mult mai eficienți în acțiune cu un efort mai mic.

În meditație, procesul atenției este atât de profund, încât ajungem să ne contopim cu obiectul asupra căruia ne focalizăm. Prin transcenderea gândirii imediate ne abandonăm într-o stare de calm, survine o elevare lăuntrică împlinitoare, detașare față de tumultul cotidian, iar pe acest fundal pot apărea soluții neașteptate pentru problemele noastre.

 

Muzicoterapia

Muzica armonioasă și suavă ne poate ajuta enorm să ne destindem și să ne îmbogățim starea de spirit. Muzica este un ansamblu de vibrații care produce un ecou specific, tot de natură vibratorie în ființa noastră și ne poate calma, ajută la eliminarea durerilor, bolilor. 

 

Cromoterapia

Culorile sunt parte integrantă din viața noastră. Atunci când le folosim atent și conștient ele ne pot amplifica starea de bine și au un considerabil efect vindecător. Contează culorile hainelor pe care le purtăm, sau în care ne decorăm locuința și nu este deloc totuna dacă preferăm galbenul solar, verdele regenerant, sau portocaliul relaxant culorilor sumbre.

 

Aromoterapia

O picătură de ulei esențial, un parfum suav extrem de agreabil, un aer proaspăt de munte sau de iarbă, nu sunt decât ocazii pentru ca simțul nostru olfactiv să se desfete, alungând stressul și tensiunile de tot felul. Probabil cel mai cunoscut și eficient ulei esențial anti-stress este cel de levănțică, larg întrebuințat atât ca antibiotic natural cât și pentru efectele calmante, relaxante – tratează durerile de cap și ameliorează insomnia.

Alte uleiuri calmante, cu efect anti-stress sunt cele de mușețel, roiniță, bergamotă, iasomie (un afrodiziac eficient și împotriva depresiilor), tămâia (recomandată și pentru astm). Uleiul esențial de portocală îmbunătățește sistemul imunitar, iar uleiul de trandafir calmează și ajută în caz de depresie, oboseală, letargie.

Uleiul esenţial de portocala restabileşte echilibrul hormonal si imunitar, fiind totodată antidepresiv. Este benefic pentru copii cu probleme de somn.

Uleiul esențial de tămâie este antidepresiv, are proprietăți meditative, elimină agitația, palpitatille, panica.

Uleiul esențial de maghiran are efect calmant asupra emoțiilor, scade agitatia, elimină fricile și creste încrederea in sine.

Uleiul esenţial de lemn de trandafir echilibrează și tonifica. Se utilizează în combinaţii pentru a trata depresia, letargia, oboseala datorate stresului.

 

Plimbările în natură

Timpul petrecut în natură, în liniște pentru calmarea minții, eliminarea grijilor, a stresului poate fi cu adevărat binefăcător. Aerul proaspăt, lumina solară, ambianța energetică a naturii, parcurile verzi, florile creează un cadru excelent pentru relaxare și regenerare.

Putem alege să ne petrecem adeseori weekendurile în natură, departe de tumultul citadin, sau ne putem rezerva minim 15-30 minute în fiecare zi, pentru a ne opri într-un parc chiar în drum spre casă, după o zi de muncă și astfel ne destindem și ne reîncărcăm bateriile în mijlocul naturii.

 

Cu cât ne vom preocupa mai mult de starea noastră de bine interior, cu atât vom reuși să includem modalități noi și variate pentru a ne relaxa și a rupe ritmul acaparator al rutinei zilnice.

O stare de relaxare și echilibru lăuntric ne va ajuta să fim mult mai senine în fața vieții și vom savura din plin, cu entuziasm experiențele de zi cu zi.

 

 

 

 

Recomanda acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn