Meditația în pași simpli

meditatia in pasi simpliAdeseori, oricât de fericiți am fi, oricât de împlinită ar fi viața noastră, ajungem să ne simțim depășiți de fluxul evenimentelor sau de intensitatea emoțiilor. Chiar dacă tot ceea ce facem ne aduce satisfacție, mai devreme sau mai târziu apar momente în care am dori un respiro, am vrea să dăm zgomotul lumii înconjurătoare mai încet, să savurăm îndelung unele clipe magice, să avem mai mult timp pentru sufletul nostru, mai mult calm interior.

De pildă, știați că acele momente de stop mental în care plonjăm cu privirea în gol, fără a ne gândi la ceva anume, fără a ne concentra printr-o tehnică specială, sunt momente de stop în care ne reîncărcăm mental și interior tocmai prin energia uriașă a vidului, așa numita free energy? Iar aceasta face ca apoi să ne reluăm cu forțe proaspete activitatea.

Așadar, necesitatea unei suspendări a gândurilor există!

Însă obișnuințele noastre trepidante, occidentale sunt cu totul altele. Puțini dintre noi ne punem problema, și mai puțini avem abilitățile de a ne păstra mereu seninătatea interioară și calmul mental, sau de a ne controla natura gândurilor.

 

O tehnică orientală milenară, soră cu rugăciunea creștină și reflectarea filosofică, este meditația.

 

„Nu știu cum se face” sau „nu am răbdare pentru asta” ar putea spune mulți adulți când vine vorba de meditație, întocmai ca niște copii răsfățați. Ei bine, așa cum este important și necesar să ne dezvoltăm aptitudinile exterioare, la fel de util este să ne disciplinăm atenția, capacitatea de concentrare, tocmai pentru a ajunge să ne bucurăm de o stare constantă de bine interior, echilibru, armonie.

 

Intensitatea și frecvența cu care gândurile ni se succed prin minte, în tandem cu o suită de emoții mai mult sau mai puțin benefice, este uimitoare!

Cel cu adevărat puternic este cel care este propriul său stăpân, mai spun înțelepții - și merită să facem eforturi pentru a ne amplifica adevărata forță, care este cea interioară.

Capacitatea de a alege gândurile benefice în locul celor negative este o super-putere. Poate și mai mare este puterea de a ne sustrage din cascada gândurilor și de a bascula dincolo de ele.

 

meditatia in pasi simpliPrimii pași în meditație

1.Atenție la respirație!
Atunci când suntem agitați, stresați, speriați, este foarte simplu și util să ne focalizăm pe propria respirație care tinde să devină alertă și superficială. Tragem aer în piept și vom vedea lumea cu alți ochi! Spre exemplu, înainte să rostim o replică impulsivă cuiva, respirăm adânc și într-o clipită putem deveni mai calmi. Așadar un simplu exercițiu de meditație poate începe prin conștientizarea respirației. Putem respira atent, încercând să menținem mai mult timp aerul în plămâni, fără a ne grăbi să respirăm fără oprire. Între inspir și expir există intervalele de retenție, pe care dacă le prelungim, ne ajută considerabil să ne calmăm mintea.

2.Perceperea fluxului gândurilor
Nu doar că gândurile noastre se succed stoluri, stoluri, dar de cele mai multe ori nici nu suntem conștienți de ele. Așa cum spun înțelepții, mintea omului obișnuit sare de ici colo întocmai ca o maimuță nebună. Prin concentrare, urmărim să reducem fluxul gândurilor. Eliminăm preocupările mentale de rutină și ne lăsăm absorbiți în momentul prezent.

Pentru cei înțelepți nu există decât aici și acum!

3.Focalizarea în spațiul lăuntric al inimii
Gândurile sunt cele care ne țin mereu în plasa mentalului inferior. Atunci când reușim să ne strecurăm dincolo de ele, începem să discernem vocea inimii. Ne apropiem de natura noastră lăuntrică, ne simțim propriul suflet ca fiind adevăratul soare al vieții noastre. În loc să ne proiectăm atenția necontenit spre exterior, prin intermediul simțurilor, în cele câteva minute de meditație simplă, pe care ni le acordăm, închidem ochii și căutăm să ne adâncim în lăuntrul nostru, în inimă (în zona pieptului). Acolo este adevărata noastră identitate, acolo este sursa vieții, a iubirii. 

4.Evocăm o stare benefică 
Memoria afectivă poate fi folosită în sens constructiv! Pe fundalul unei stări de pace lăuntrică, de calm mental, evocăm o stare, un moment unic, o experiență profund benefică pe care am trăit-o anterior. Poate fi o stare de iubire, de încântare, de minunare atunci când am avut parte de o surpriză, o stare de umor și bună-dispoziție.

Este aproape absurd să așteptăm ca toate aceste stări să ni se petreacă necontenit. Însă este perfect posibil să avem acces oricând la ele dacă le evocăm și dacă le menținem vii în inima noastră.

 

Alegeți câte 15-20 minute zilnic, chiar de două ori pe zi, dimineața și seara pentru a vă liniști mintea și a vă cufunda în spațiul lăuntric al inimii. Este un antrenament mai mult decât necesar pentru starea noastră de armonie și bine interior. Începeți să meditați, chiar după cele mai simple metode și veți descoperi o viață nouă, mult îmbogățită din interior.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recomanda acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn