Ce spun specialiştii despre vopseaua de păr

ce spun specialistii despre vopseaua de parDin ce în ce mai mulţi oameni îşi vopsesc părul 
Este minunat că ne îngrijim aspectul fizic, că recurgem la diverse “trucuri” pentru a arăta mai bine, însă cu ce risc? 

Câte dintre noi ne-am pus problema, de pildă, să alegem o vopsea de păr cât mai naturală? Sau de obicei ne uităm mai mult la etichetele care ne asigură de rezistenţa îndelungată a culorii?

Studiile de marketing arată că din ce în ce mai mulţi oameni îşi vopsesc părul, la o vârstă din ce în ce mai fragedă. Astfel, în unele ţări, aproximativ 60% din femei şi 10% din bărbaţi își vopsesc părul în mod regulat.

În aceste condiţii, specialiştii şi-au îndreptat atenţia spre verificarea ipotezei unei asocieri între utilizarea produselor chimice pentru vopsit părul cu apariţia unor afecţiuni grave, cum ar fi cancerul.

 

Produsele chimice pentru vopsirea părului ne pot afecta sănătatea
Produsele chimice pentru vopsirea părului pot provoca cancer limfatic şi cancer al vezicii urinare.

Conform unui studiu realizat de Scientific Committee on Consumer Products, vopsirea regulată a părului utilizând produsele existente pe scară largă pe piaţă, conţinând ingrediente chimice, de sinteză, poate conduce la apariţia cancerului de vezică urinară. Studiul a fost publicat în International Journal of Cancer, în 2001.

Concluzia specialiştilor a fost că, după fumat, cel mai mare risc pentru apariţia cancerului de vezică urinară îl constituie utilizarea regulată a vopselelor chimice pentru păr.

Astfel, femeile care se vopsesc o dată pe lună sunt supuse unui risc de 2 ori mai mare în ceea ce priveşte declanşarea cancerului decât cele care nu se vopsesc deloc.

De asemenea, un alt studiu, publicat în anul 2004 în American Journal of Epidemiology, demonstrează că 10% din limfoamele (tumori canceroase ale ganglionilor limfatici) prezente în rândul femeilor pot fi atribuite vopsirii părului cu produse chimice.

Profesorul Franco Cavalli a afirmat în cadrul Conferinţei Internaţionale a Cancerului Limfatic: că, „în ultimii 20 de ani, frecvenţa cancerului limfatic s-a dublat în Occident”. Experţii au demonstrat conexiunea dintre creşterea numărului de cazuri de cancer limfatic în rândul femeilor şi utilizarea, din ce în ce mai mult, a vopselelor pe bază de substanţe chimice.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că unele din ingredientele chimice utilizate la fabricarea acestor vopsele, cu scopul de a obţine o culoare de cât mai lungă durată, cum ar fi amoniacul, resorcinolul, parabenii şi PPD (p-phenylenediamină) sunt alergeni, putând provoca, în funcţie şi de sensibilitatea fiecărei persoane, reacţii alergice şi chiar cancer.

De pildă, amoniacul, una dintre cele mai puternice toxine, folosită şi la fabricarea unor produse de curăţare a obiectelor casnice, este responsabil pentru senzaţia de arsură a pielii capului şi mirosul înţepător pe care le resimţiţi atunci când vă vopsiţi părul.

Cercetătorii de la St. John’s Institute of Dermatology din Londra au avertizat consumatorii că PPD-ul utilizat în produsele de colorare a părului poate declanşa reacţii alergice, cum ar fi dermatite faciale şi chiar umflături ale tenului. Această substanţă este atât de toxică, încât în Germania, Franţa şi Suedia a fost interzisă utilizarea ei în vopselurile pentru păr.

Cât despre parabeni (utilizaţi pe scară largă, în majoritatea produselor cosmetice), un studiu efectuat la Universitatea din Reading (Marea Britanie) a constatat existenţa acestor substanţe în ţesuturile tumorale extrase de la pacientele diagnosticate cu cancer de sân. Parabenii reacţionează cu ţesuturile din profunzime. În timp, se pot produce, prin acumularea lor, chiar modificări la nivelul celulelor şi uneori transformări maligne ale acestora.

James W.Coleman, cercetător la Centrul de Cercetare pentru Cancer din SUA, spune că utilizarea produselor cosmetice care conţin parabeni poate duce la creşterea riscului apariţiei cancerului, deoarece aceste substanţe acţionează ca veritabili catalizatori pentru înmulţirea necontrolată a celulelor canceroase.

 

Henna – o alternativă naturală, fără efecte secundare
În trecut, locuitoarele Egiptului apelau la henna pentru a-si vopsi atât parul, cât şi degetele de la mâini sau de la picioare. Bărbaţii din antichitate utilizau şi ei această plantă, dar pentru a colora coamele cailor sau pentru a-şi vopsi bărbile.

În Orientul Mijlociu, în Africa de Nord sau în India vopsirea părului, a unghiilor, a palmelor sau a tălpilor reprezintă o traditie veche de mii de ani, femeile din aceste parti ale globului crezând cu tărie în proprietăţile vindecătoare şi regeneratoare ale plantei Henna, aceasta fiind considerată chiar un leac extrem de eficient împotriva leprei, a variolei sau a icterului.

Pentru a avea o o piele mătăsoasă şi catifelată, egiptenii pregăteau din florile plantei un ulei parfumat cu care îsi ungeau ulterior trupul.

Alchimistul Avicenna (980-1038) afirma ca frunzele de henna sunt eficiente în tratarea inflamaţiilor şi arsurilor, leziunilor mucoasei bucale şi gingiilor, în prevenirea tulburărilor nervoase şi ajută la vindecarea fracturilor.

În Europa planta a fost folosită pentru tratarea reumatismului şi pentru a grăbi regenerarea pielii dupa rănire. Fiertura de frunze de henna în amestec cu frunze de piersic se utilizează pentru tratarea eczemelor.

Cercetătorii moderni au constatat o serie de beneficii în urma utilizării vopselelor de păr naturale, pe bază de henna: creşterea mai rapidă a părului, calmarea şi detoxifierea pielii capului, vindecarea durerilor de cap, reducerea temperaturii scalpului, prevenirea infecţiilor, un aspect mai sănătos şi strălucitor al părului.

Într-o lume a vitezei, am putea spune că un dezavantaj al folosirii acestor vopsele îl constituie durata mult mai mare de aplicare a acestora pe firul de păr, timpul necesar pentru fixarea culorii fiind mai mare decât cel al vopselelor chimice, obişnuite.

Dar, dacă facem atâtea sacrificii pentru a fi frumoase, de ce nu am avea un pic mai multă răbdare, câştigând în plus sănătate?

Un alt sfat pe care vi-l oferim este să citiţi cu atenţie etichetele de pe produse, pentru că există pe piaţă şi vopsele din ingrediente chimice, cu henna, care sunt nocive. Optaţi pentru produsele 100% naturale.

 

Recomanda acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn