Îngrijirea armonioasă a tenului în 5 etape

 

ingrijirea tenuluiPielea sănătoasă și strălucitoare este un semn important al stării de sănătate și bunăstare interioară. V-ați întrebat cumva care este motivul pentru care multe metode de manchiaj actuale, subliniază strălucirea pielii prin diverse trucuri cu produse de iluminare? Desigur, este tocmai pentru că o piele strălucitoare înseamnă o piele sănătoasă și emană chiar un magnetism nebănuit. Am pregătit pentru voi în rândurile care urmează câteva elemente cheie ce nu trebuie neglijate în îngrijirea tenului, astfel încât să învățăm cum să ne îngrijim și să ne punem în valoare pielea prin metodele cele mai naturale.

 

Etapa de curățare a tenului

Se realizeaza, de regula, dimineța si seara, cu ajutorul unui material natural umed, îmbibat în apa sau în macerate de plante. Ajută la indepărtarea impuritaților, relaxează tenul și îl pregătește pentru etapa demachierii, care va fi astfel mai eficienta. Prosopul se îmbiba cu apă, iar apoi fața si gâtul se șterg de câteva ori la rând.

• Pentru tenul normal se folosește apă la temperatura normală sau apă cală   
• Pentru tenul uscat se folosește apă caldă   
• Pentru tenul gras se folosește apă calduța spre rece   
• Pentru tenul mixt se folosește apă caldă 
• Pentru tenul sensibil se folosește apă călduță spre caldă   
• Pentru tenul lezat se folosește apă rece spre călduța   
• Pentru tenul matur se folosește apă caldă 

*Nu este recomandată apa rece sau apa fierbinte. Apa prea rece împiedica funcționarea normal a glandelor pielii, precum și circulația sângelui prin microcapilare. Apa fierbinte usucă tenul, îndepartează stratul normal de grăsime cu rol protector, dilată prea mult capilarele sanguine și astfel apar la suprafața pielii fine linii roșiatice.

 

Etapa demachierii

Presupune îndepartarea reziduurilor de pe ten, chiar dacă acesta nu a fost machiat: praful, murdăria, produșii reziduali ai pielii, machiajul, celulele moarte etc. Demachierea corectă previne apariția diferitelor afecțiuni cutanate ( infecții, lezări, răniri, pete etc.)

Pentru curațarea tenului nu se folosesc săpunurile de corp, deoarece acestea conțin detergent puternici, care irită fața. Recent, studiile din domeniul cosmetologiei au demonstrat că orice cremă care este aplicată pe piele se absoarbe în aproximativ 20 de minute, iar după aceea, respectiva cremă acționează doar ca o barieră ce împiedică oxigenarea pielii. De aceea, este recomandat ca după acest interval de 20 de minute, restul cremei să fie îndepartat ( mai ales in timpul nopții) pentru ca pielea sa poată respira.

O formula foarte simplă (folosită incă din Antichitate) este amestecul omogen de 50g de ceară de albine, 250g ulei de cocos și 200g de unt de cacao.

 

ingrijirea tenuluiTonifierea

Se realizează după etapa de demachiere, cu ajutorul unei loțiuni care restabilește pH-ul acid al pielii. Loțiunea tonică nu trebuie să conțină alcool, ci să fie cât mai naturală. Poate conține extract de aloe, macerate de plante, sucuri de fructe sau legume, hidrosoli aromatici. Se aplică pe față cu un tampon sau prin pulverizare.

Loțiuni tonice   

• Se amestecă 50ml alcool, 4 linguri de macerat de nalbă, câteva petale de trandafir și flori de mușețel.   
• Se amestecă 10g de flori de violete și 500ml oțet de vin, se lasă la macerat 15 zile la Soare, iar apoi se filtreaza și se dilueaza cu 500ml apă de izvor. 

Loțiuni decogestionante   

• Se amestecă 10ml alcool de 40 de grade cu 50ml macerat de rosmarin, o lingurița de macerat de radăcină de crin și 50ml macerat de nalbă.   
• Macerat de rădăcină sau petale de crin 

Loțiuni pentru tenul normal   

• Suc de castravete, de morcovi sau de caise ( eventual diluate cu puțina apă)   
• Macerat de petale de trandafir   
• Lapte amestecat cu suc de capșuni și câteva picături de ulei de portocal 

Loțiuni pentru tenul gras   

• Macerat de semințe de fenicul   
• Apă de trandafiri   
• Suc de căpșuni sau zmeură 

Loțiuni pentru tenul gras   

• Macerat de flori de soc sau de rubarbă   
• Ulei de germeni de grâu amestecat cu suc de cireșe   
• Lapte proaspăt cu banane   
• suc de pere 

 

Hidratarea feței

Este o etapă importantă pentru întreținerea de bază. Comparativ cu tenul gras, cel uscat are nevoie de o hidratare mai amplă. Aceasta se face cu ajutorul compreselor îmbibate cu apă, sucuri de fructe, legume, cu macerate de plante. Hidratantele mai puternice conțin mai mult ulei decât apă, iar cele mai ușoare conțin în compoziția lor mai multă apă decât ulei. Apele minrale sunt foarte recomandate pentru tenurile sărace in elemente minerale, devitalizate, palide, uscate. 

Pudra de tărâțe de orez se recomandă pentru toate tipurile de ten. Tărâțele se pun în palmă, se umezesc, apoi se masează fața cateva minute. La final ea se clătește cu apă. Pudra de tărâțe curăță, hidratează, netezește, vindecă și hrănește pielea iritată și sensibilă.

 

Hrănirea tenului

Este ultima etapă a întreținerii de bază. Ea are rolul de a aduce un aport de constituenți activiti nutritivi, și de aceea se recomandă ca produsele aplicate să fie cât mai naturale, pentru a se absorbi cât mai bine prin piele, iar efectul hrănitor să fie cât mai amplu. Cele mai recomandate ingrediente sunt: miezul fructelor și al legumelor, lăptisorul de matcă, mierea, argila, drojdia de bere, tărâțele, propolisul, algele, aloe, iaurtul, gălbenușul și albușul de ou. 

 

 

Recomanda acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn