Latest contents
-
A trăi în curaj
-
Amintește-ți să fii ceea ce ești
-
Acceptance - an art of life
-
Motivation in the emotional healing process
-
Emotional healing - a necessity in order to improve life`s quality
-
Renunță la perfecționism (II)
-
Renunță la perfecționism (I)
-
The Journey with Brandon Bays
-
Love Story with Yourself (II)
-
Love Story with Yourself ( I)
-
Use consciously the magic power of words
-
About the Eneagramm and Personality Types (II)
-
About the Enneagram and Personality Types (I)
-
Euphoric dance - dance of soul
-
Self-confidence originates in listening to yourself
-
The secret of success: The control of the sexual energy
-
Permission to be what you want to be
-
Do you want to become a genius? Dare
-
Creative visualization – how to achieve performance
-
Cinderella Complex and how to heal it
Parteneri
Amintește-ți să fii ceea ce ești
Foarte multă lume se străduiește să găsească fericirea, succesul, sănătatea, bunăstarea, iubirea, frumusețea, pacea interioară sau liniștea sufletească. Dar majoritatea eforturilor noastre se îndreaptă către exterior, fie către obiecte, lucruri sau ființe. Vrem sa avem case, mașini, situație materială, cariere, persoane care să ne iubească și pe care să le iubim. Și multe altele. Pentru că am fost învățați să credem că toate acestea ne vor face fericiți.
Și totuși, nu iți trebuie prea multă înțelepciune ca sa remarci că mulți din cei care au tot ce am enumerat mai sus nu se simt cu adevărat fericiți. De exemplu, de ce există atâtea staruri care au tot ce și-ar dori o persoană obișnuită, dar sfârșesc prin a muri nefericite, drogate sau deprimate și triste?
Textele sacre, chiar dacă sunt de diverse proveniențe spun că toate aceste stări și abilități care ne fac să fim fericiți se află în interiorul nostru. Nu depind de circumstanțele exterioare și nici de însușirile personale, nu necesită aderarea la un sistem religios sau existența vreunei relații sau prezența a ceva exterior sau a cuiva.
“Împărăția lui Dumnezeu este înlăuntrul nostru”
Pacea interioară este inerentă sufletului omenesc încă de la originea sa. Pacea interioară este mesajul transmis de orice mare învățător sau maestru spiritual, înțelept sau sfânt. În Biblie stă scris: ‘Împărăția lui Dumnezeu este înlăuntrul nostru’.
Deși ne lăsăm păcăliți de jocul fascinant al dorințelor de tot felul, totuși, odată cu împlinirea lor pornim iar și iar în căutarea a altceva ce ne-ar putea face fericiți. Ceea ce căutăm cu toții nu este diferit de propriul nostru Sine, de noi înșine, nu este ceva din afara noastră. Fericirea adevărată își are sursa in interiorul nostru.
De ce este atât de greu de atins ceva ce este parte integrantă a ființei noastre autentice? De unde toată această nefericire, dacă am fost meniți să fim fericiți? Dacă împărăția cerurilor se află în noi, de ce noi nu percepem mereu aceasta? Cum ne putem smulge din mlaștina neliniștii, care face călătoria spre pacea interioară să pară atât de anevoioasă și înceată ca o broască țestoasă? Ce este cu toate aceste emoții negative, furia, tristețea, disperarea, orgoliul, gelozia, fricile și judecățile critice cotidiene care înăbușă sunetul cristalin al tăcerii din interiorul nostru? Chiar există o cale de a ieși din toate acestea, din aceste păcăleli iluzorii și de a fi cu adevărat liberi?
Da, este posibil să ne bucurăm în fiecare clipă și să fim cu adevărat fericiți
Este posibil să trăim la maxim momentul prezent, să iubim toată manifestarea, să ne trăim propria măreție și să ne atingem potențialul cel mai înalt. Să devenim focare de strălucire și înțelepciune și să ne îndumnezeim.
Tradițiile spirituale oferă un răspuns simplu ce ascunde în spate o cale a renunțării la ego – adică la falsele identificări pe care ni le-am asumat de-a lungul timpului rând pe rând. Le putem numi măști, mecanisme de apărare, pattern uri. Dar oricum le-am numi, ele sunt și rămân mereu reprezentări trecătoare ale unui eu fals cu care ne identificam. Calea fericirii este o cale a regăsirii Sinelui Divin, acea scânteie pură, imaculată a Divinului prezentă în fiecare dintre noi. Pentru a ajunge aici, fii ceea ce ești cu adevărat. Cu alte cuvinte, renunță a mai fi ceva ce crezi că ești. Stopează mintea care îți vorbește despre ceea ce ai putea fi. Experimentează doar ceea ce înseamnă să fii. Nu să fii cineva, să ai un rol sau să faci ceva anume. Astfel renunți la ceea ce este limitat, iluzoriu, efemer și regăsești în tine însuți ceea ce este nelimitat, real și etern. Deși a ajunge la ceva prin renunțare pare a sfida logica cu care mintea noastră este obișnuită, totuși acesta este unul din demersurile care ne conduc la pacea interioară dăruită de experiența lui “a fi ceea ce sunt”.
Pentru a reuși pe această cale a fericirii stabile si de nezdruncinat, este necesar să ne controlăm mintea, să ne identificăm falsele măști precum și scuturile egoului și să renunțăm complet la ele. Atingerea fericirii ultime nu se face prin intermediul minții sau al egoului. Atunci când reușim să folosim egoul și mintea într-un mod conștient sau supra conștient doar ca pe niște instrumente necesare supraviețuirii sau a viețuirii armonioase, facem saltul către o viață divină. Pe de altă parte, atât timp cât ne identificăm cu egoul și ne lăsăm prinși si controlați de jocurile minții, vom fi mereu purtați de caruselul emoțional generator de suferință și nefericire.
Practica acceptării poate fi cheia fericirii tale
Suferința provine mereu dintr-o opoziție. Egoul se opune, se luptă în continuu. Și această luptă este dătătoare de suferință. Egoul mereu vrea altceva decât are, visează la viitor sau regretă trecutul… O soluție înțeleaptă contra suferinței este non-opoziția sau cu alte cuvinte, acceptarea. Dacă accepți ceea ce vine și te lași să curgi o dată cu mersul firesc al lucrurilor, șansele să trăiești constant fericirea se măresc la 80%. Anulând lupta continuă, perpetua opoziție egotică, rămâne să te ocupi de restul de 20% (care completează totul). Aceasta presupune să te menții în conștiința momentului prezent și să te bucuri de comoara interioară a sufletului tău.
Accesul la această comoară interioară, care este propriul nostru Sine Divin, ne deschide drumul către reunificarea cu Sursa Ultimă a tot și toate, cu Dumnezeu cel unic și etern.
Renunțarea este unul dintre cele mai eficiente instrumente în atingerea dezideratelor spirituale. Renunțarea la emoțiile negative face să apară imediat fericirea, mulțumirea, bucuria și pacea interioară. Se manifestă o expansiune a conștiinței, o realizare a Sinelui treptată și se experimentează adevăratul Sine interior.
Începe cu meditația
Practica zilnică a meditației te va învăța sa renunți rând pe rând la gânduri, emoții și tot ceea ce nu ești tu cu adevărat. Meditația te învăță să fii ceea ce ești cu adevărat. Și despre asta nu putem vorbi prea mult aici. Pentru că, fiind dincolo de minte, este și dincolo de cuvinte. Poți însă să experimentezi. Te invit să ai curajul și curiozitatea să cunoști tu însuți această Realitate a ființei tale prin introspecție și meditație. Așa îți vei deschide poarta către cunoașterea adevărată despre care vorbesc toți filozofii, dar pe care nu mulți sunt cei care au atins-o sau aplicat-o.
Prin practică, învățăturile marilor maeștri spirituali încep să se manifeste spontan și să fie recunoscute interior ca experiență personală, nu numai ca teorie. Renunțarea treptată la limitări permite realizarea adevăratei identități spirituale. Atunci fericirea explodează în tine însuți fără nici o opreliște. Pentru ca odată ce ajungi la sursa fericirii și rămâi în contact cu ea, începi să privești Realitatea cu totul alți ochi. Cu alte cuvinte, abia atunci începi să te trezești din vis și să trăiești la modul Real.
Îndrăznește și tu!