„Mama” – discipola lui Aurobindo, mamă a tuturor

 

„Mama” – discipola lui Aurobindo, mamă a tuturorPe numele ei adevărat Mirra Alfassa, cea supranumită mai târziu Mama s-a născut la Paris, în 1878. Tatăl ei a fost turc, iar mama egipteancă – amândoi evrei.

Încă de la vârsta de 5 ani, ea realizează că nu aparţine acestei lumi şi începe practica spirituală aşa cum crede de cuviinţă. Începe să intre în stări de extaz în timp ce stă, pur şi simplu, la masă, spre disperarea familiei care nu o înţelege. La vârsta de 12 ani deja călătoreşte în afara corpului fizic.

La 16 ani se înscrie la Şcoala de Arte Frumoase, unde primeşte numele de „Sfinxul”, cu care şi-a semnat ulterior expoziţiile. Între 19 şi 20 de ani atinge uniunea continuă şi conştientă cu Dumnezeu, fără ajutorul vreunui maestru sau al unei cărţi.

La puţin timp după aceasta, descoperă Raja Yoga lui Vivekananda, care o ajută să facă progrese şi mai mari. Aceste realizări spirituale n-o împiedică să ducă şi o viaţă socială normală. La 19 ani se căsătoreşte şi are un fiu, Andre.


Alege o viață spirituală
Face parte din cercul artiştilor vremii şi este prietenă cu Rodin şi Manet. În acea perioadă descoperă Bhagavad Gita şi se îndrăgosteşte iremediabil de Krishna. Începe să-i apară în vis o imagine a unei figuri masculine asiatice. Ea crede că este zeul, dar peste câţiva ani se dovedeşte a fi chiar ghidul ei spiritual, Sri Aurobindo.

În 1908, Alfassa divorţează şi îşi concentrează energia în direcţia căutărilor spirituale. Împreună cu fratele său, Matteo, înfiinţează un grup spiritual numit Ideea cea nouă, în cadrul căruia se întâlnesc în fiecare marţi seara persoane interesate de fenomene psihice şi misticism. În paralel, fondează un grup numit Gândirea feminină unită, din care face parte şi Alexandra David-Neel, cu care este prietenă apropiată.

În 1912, organizează încă un grup de circa 20 de persoane, numit Cosmic, al cărui scop este dobândirea cunoaşterii de sine şi a autocontrolului. În 1910 are o experienţă de trezire a conştiinţei, în care realizează că Voinţa Divină se află în centrul fiinţei sale şi de atunci nu mai este interesată de nicio dorinţă personală, ci doar să urmeze această Voinţă.

În perioada aceasta îl cunoaşte pe cel de-al doilea soţ al său, Paul Richard. Acesta călătorise în India şi îl cunoscuse pe Sri Aurobindo, cu care corespondează.

În 1914, Alfassa şi Paul fac prima lor călătorie împreună în India, unde îl întâlnesc pe maestru. Alfassa îl recunoaşte drept acela ce îi apărea în viziuni şi despre care credea că este Krishna. În acel moment, mintea ei se opreşte complet şi rămâne câteva zile într-o stare de conştiinţă cosmică.

În timpul Primului Război Mondial se refugiază în Japonia, unde îl întâlneşte pe poetul Rabindranath Tagore. O prietenă japoneză scrie despre ea: „A venit să înveţe limba şi să se integreze printre noi. Dar am avut noi atât de multe de învăţat din felul ei de a fi, fermecător şi imprevizibil.”

În cele din urmă, se întoarce la Pondicherry, unde se află Aurobindo şi se stabileşte acolo, în 1920. După ce maestrul se retrage, în noiembrie 1926, ea fondează un ashram împreună cu alţi câţiva discipoli apropiaţi de-ai lui şi devine liderul acestei comunităţi, poziţie pe care şi-o păstrează până la moarte. Sri Aurobindo credea că ea este un avatar al Supremei Shakti, şi o onora ca atare.

Se spune că Mirra era încurajată de Aurobindo să poarte sari-uri, motiv pentru care strânsese vreo 500. Când cineva îi oferă 100.000 de rupii pentru unul dintre ele, ea le vinde pe toate, cu tot cu ornamente, strângând astfel fonduri pentru ashramul care avea dificultăţi financiare după moartea ghidului spiritual.


„Mama” – discipola lui Aurobindo, mamă a tuturorAuroville - un oraș al vieții naturale
Ea continuă lucrarea lui Aurobindo, înfiinţând Auroville, un oraş în care „oamenii să poată trăi departe de rivalităţile naţionale, de convenţiile sociale, de morala pervertită şi de religiile vrăjmaşe”.

Cei 1.500 de oameni care trăiesc azi în Auroville locuiesc în căsuţe pe care le-au construit singuri, gătesc cu ajutorul energiei solare şi încearcă să dea un nou înţeles conceptului de comunitate. Aşezarea lor este un laborator, iar ei sunt pionierii evoluţiei umane.

În Auroville nu există un sistem de legi, poliţie sau primar. Viaţa este în întregime ecologică, iar televiziunea şi discotecile lipsesc cu desăvârşire. Mulţi cred că de aici va porni regenerarea umanităţii.

„Mama”, aşa cum i-a rămas numele, a plecat din lumea aceasta în anul 1973, lăsând în urmă o operă impresionantă, care conţine zeci de cărţi cu mărturia experienţelor ei şi diferite subiecte spirituale.

 

Recomanda acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn