Lalla, „nebuna” sfântă a lui Dumnezeu

 

Lalla, „nebuna” sfântă a lui DumnezeuA trăit în secolul al XIV-lea, contemporană cu marele sufit Sayyid Ali Hamadani, cel care, în 1380, a convertit Caşmirul la islamism.

Nu există în prezent niciun manuscris original al operelor sale, dar s-au păstrat mai multe culegeri incomplete. Lordul George Griegson şi dr. L.D. Barnett le-au tradus şi publicat în 1920 sub titlul: „Lallavakyani sau rostirile pline de înţelepciune ale Lallei Ded, o poetă mistică a vechiului Caşmir”.

Lalla este amintită şi în tratatele despre istoria Caşmirului, care menţionează că s-a născut în satul Sempore, în casa unui pandit. Copilăria i-a fost marcată de viziuni spirituale, în urma cărora rămânea ore în şir în meditaţie şi contemplare.

Părinţii au căsătorit-o la doar zece ani, şi astfel a intrat într-o familie de nobili brahmani din Pampore. Deşi îşi îndeplinea cu stricteţe şi corectitudine atribuţiile, Lalla nu era privită cu ochi buni, căci cei din jur nu-i înţelegeau dorinţa de a se elibera de toate înlănţuirile lumeşti şi de a-şi revela Sinele.

Ea scrie despre acea perioadă: „O, suflet al meu, deşertăciunile amăgitoare ale lumii te-au azvârlit în destin, spulberându-ţi libertatea absolută. Din ancora ta de fier pare că n-a rămas nici urmă... Vai!, de ce ai dat uitării adevărata-ţi fire, Sinele?”


Din afară, pătrunde în inima ta!
Întâlnirea cu înțeleptul sufit pe nume Sad Mol o ajută pe Lalla să realizeze un adevărat salt şi să depăşească nivelul spiritual la care se afla. Ea povesteşte: „Guru-l meu mi-a dat o singură învăţătură: «Din afară, pătrunde în inima ta!» Aceasta a devenit pentru mine, Lalla, o lege şi poruncă sfântă şi astfel am început să dansez lipsită de orice veşminte.”

Alungată de soacra sa, devine ascetă, cântând şi dansând goală pretutindeni. Atunci când i se reproşa indecenţa, Lalla spunea că adevăraţii bărbaţi sunt foarte rari şi de aceea nu merită să se supună suferinţei de a se îmbrăca (pentru ea, un bărbat era doar cel care s-a identificat plenar cu Shiva, Eternul Masculin Divin).

Se povesteşte însă că într-o zi, observându-l pe înțeleptul Sayyid Ali, a fugit şi s-a ascuns în cuptorul unui brutar strigând: „Am văzut un bărbat!”.

Lalla descrie cu o extraordinară precizie ultimele etape ale urcuşului spiritual: „Eram în căutarea propriei mele fiinţe şi mă istoveam în van, căci nimeni nu a izbutit vreodată să obţină înţelepciunea ascunsă a lui Dumnezeu prin strădanii sterpe. Atunci m-am absorbit în El (Sinele esenţă Atman) şi am pătruns fulgerător în încăperea nectarului – «luna» ascunsă – unde se află nenumărate ulcioare pline, din care însă, nimeni, nimeni (niciun om obişnuit) nu bea.”

 

Recomanda acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn