Yoga îţi dă întâlnire cu cei şapte magnifici (I)

yoga iti da intalnire cu cei 7 magnificiOmul contemporan a reuşit să călătorească în viitor. Să se întoarcă în trecut. Să pătrundă în structurile subatomice. Să trimită mesaje în alte galaxii. Un singur lucru i-a mai rămas de făcut. Să regăsească drumul spre sine însuşi.

Fiinţa umană are o capacitate de adaptare extraordinară, cele mai sofisticate pârghii, sisteme de protecţie şi posibilităţi de reacţie. Totul e proiectat să meargă perfect. Şi asta pentru că, aşa cum asigură pasajul din Geneză, "este făcut după chipul şi asemănarea" Creatorului suprem.

 

Fizicienii secolului al XX-lea au fost şocaţi
Aceste cuvinte, pe care ştiinţa pozitivistă le suspectase de lirism şi nimic mai mult, s-au confirmat. Universul funcţionează ca o hologramă gigantică în care orice fragment este reflectarea în miniatură a întregului. Masa unei particule, de pildă, deţine informaţii codificate despre sistemul solar. Biblia este deci tradiţie spirituală, metaforă şi, în acelaşi timp, ştiinţă de avangardă!

Ai văzut vreodată o hologramă? Poate că nu. Dar te-a fascinat vreodată un computer de ultima generaţie? Foarte probabil. La fel de probabil că şi faptul că ai privit cu emoţie un copac înflorit sau un apus de soare.

De câte ori însă ai înmărmurit de uimire privindu-te în oglindă sau gândindu-te cine eşti tu? Când ai fost ultima oară copleşit de revelaţia că fiinţa ta este un triumf al Creaţiei? Lasă-te purtat înăuntrul tău şi vei descoperi un secret tulburător: ai cheile întregului univers. Da, poţi deschide oricând porţile altor dimensiuni, doar să ştii cum funcţionează. Îndreaptă-ţi atenţia spre interior şi observă că tu nu eşti corpul. Spui "mâna mea", "piciorul meu", "faţa mea". Dacă toate acestea sunt ale tale, înseamnă că eşti posesorul lor, dar nu te poţi confunda cu ele. Trebuie deci să căutăm ceva mai subtil decât materia ca să ajungem la un răspuns.

Te gândeşti? Ia loc pe un scaun, ca să gândeşti mai relaxat. Priveşte scaunul. Atinge-l. Pare, dar nu este solid. Scaunul pe care te-ai aşezat este un joc uluitor de particule de lumină care vibrează, rezonează şi se învârtesc în oceanul misterios şi turbulent al spaţiului. Iar asta nu o spun poeţii sau misticii. Asta susţin specialiştii în fizică atomică. Materia, afirmă ei, este de fapt energie încătuşată în manifestare. Până şi ceea ce este lipsit de viaţă reprezintă o pulsaţie perpetuă şi intensă de energie. Te mai poţi îndoi de ceea ce dezvăluie tradiţia ezoterică despre corpul uman?

Orientul vorbeşte despre 7 centri subtili de forţă (chakre), 7 vortexuri energetice situate de-a lungul coloanei vertebrale în afara corpului fizic, care corespund celor 7 plexuri cunoscute în medicina clasică. Aceste focare asigură schimbul permanent de informaţie dintre fiinţa umană şi macrocosmos; ele sunt locuri de întâlnire dintre individ şi univers. Primele şase au o dublă natură: o parte receptivă - yin, lunară, feminină - şi o parte emisivă - yang, solară, masculină. La nivelul ultimei chakre, omul transcende dualitatea şi îşi regăseşte unitatea interioară.

 

Descoperi parfumul prosperităţii
Primul centru energetic se află în zona perineului, între anus şi sex, în afara corpului fizic. Este Muladhara chakra, patronul vitalităţii şi al stabilităţii fizice. Ai un simţ al mirosului foarte fin? E semn că rezonezi spontan cu elementul Pământ. Poţi să-i mulţumeşti lui Muladhara chakra care controlează acest tip de energie. Instinctul de conservare, poftă de viaţă, creşterea, vitalitatea, forţă fizică, puterea de a experimenta şi de a duce la bun sfârşit ceea ce începi sunt în legătură directă cu acest centru subtil. Aici se activează resursele prosperităţii. Vrei să alegi o emblemă care să se potrivească perfect acestui prim etaj al fiinţei? Elefantul este întruchiparea energiei colosale înmagazinate în Muladhara. De ce? Pentru că este puternic şi curajos. Pentru că înlătură orice obstacol din cale.

Când Muladhara chakra e dezechilibrată, rişti să experimentezi violenţa, furia, constipaţia, teama de anihilare fizică. Energiile sale perturbate fac trupul să pară greoi, predispun la viaţă monotonă, obezitate şi lăcomie. Frica şi neliniştea fără motiv real sunt problema cea de toate zilele a lui Muladhara.

Cum s-o echilibrezi? Multe asane ştiu răspunsul. Pe lângă practica posturilor yoga, rezervă-ţi un timp zilnic pentru a simţi pământul sub tălpile goale. Şi… dansează!

 

Toate pânzele sus!
Ştii că grăsimea de crocodil este un stimulent excelent al virilităţii şi potenţei? Ai auzit despre substanţele răvăşitor de afrodiziace care se extrag din organele genitale ale acestei reptile uriaşe? Atunci înţelegi unul dintre motivele pentru care yoghinii au desemnat această vietate ca simbol al centrului energetic de deasupra organelor sexuale, Swadhistana chakra. Aligatorul este versatil. Se confundă uşor cu mediul în care trăieşte, are puterea de a-şi seduce pradă din priviri şi o devorează în adâncuri. La fel sunt şi oamenii care au dominanta energetică la nivelul lui Swadisthana. Aici este cartierul general al sexualităţii şi impulsurilor tale. Aici e la pupitrul de comandă verbul "a crea". De aici sunt coordonate simţul gustului şi imaginaţia, senzualitatea rafinată şi mimetismul social. De aici eşti pus în rezonanţă cu energiile subtile ale Apei. Toate pânzele sus şi călătorie plăcută!

Dezechilibrul acestei chakre face să apară invidia şi o formă perversă de gelozie. Ai văzut vreodată o bulboană? Cam aşa se involburează Swadhisthana atunci când energiile ei o iau razna. Reacţiile emoţionale exagerate şi fluctuaţiile de stare, dependentă de sex sau ataşamentul obsesiv sunt la o extremă. La cealaltă extremă apar frigiditatea, impotenţa şi chiar frică de plăcere. O astfel de persoană este "acră" şi bârfitoare. Piatra de încercare la nivelul lui Swadhisthana chakra este sentimentul de culpabilitate. Dar nu te îngrijora, ai la dispoziţie o mulţime de tehnici yoga - asane, exerciţii de respiraţie, meditaţii - ca să atingi punctul de echilibru al acestei chakre.

 

Recomanda acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn