Yoga şi femeile moderne

 

Yoga şi femeile moderneYoga însemnă conectare, comuniune, integrare
Femeile moderne se confruntă tot mai mult cu situaţii stresante legate de viaţa profesională şi de responsabilităţile familiale, în timp ce trăiesc într-o societate de rezolvări rapide, mese rapide, momente rapide de intimitate în familie. Deşi suntem în măsură să finalizăm mai multe sarcini în fiecare zi, uneori nu suntem mulţumite.

Alergăm mai mult, lucrăm mai mult, avem grijă de toate în jurul nostru, bifând mereu de pe lista noastră zilnică ceea ce am rezolvat. Dar înăuntrul nostru tânjim după ceva profund împlinitor, dar nu prin evitarea acestor activităţi, care sunt de fapt viaţa noastră, ci prin integrarea lor în acea împlinire care ne cheamă în mod constant.

Yoga este o strategie pentru a găsi această împlinire, prin instrumente care îndepărtează grijile şi durerile, temerile şi agitaţia şi chiar şi sentimentul nostru de separare.

În profunzimile noastre noi tânjim, mai mult decât după orice altceva, după sentimentul de conectare, de comuniune, de integrare, în mijlocul unei culturi care de multe ori ne separă de noi însene, plasându-ne exclusiv pe terenul steril al minţii. Prin practica yoga putem începe să ne simţim conectate cu trupul nostru, cu ritmurile lui, cu respiraţia, cu emoţiile, putând astfel să ieşim din tumultul aproape de necontrolat al gândurilor de tot felul.

Dacă dorim să avem parte de o lume în care să merite să trăim, trebuie să ne asumăm responsabilitatea de a îmbunătăţi propria noastră viaţă şi de a-i încuraja şi susţine şi pe alţii să ducă o viaţă mai bogată, mai sănătoasă şi mai împlinitoare.

A ne asuma această responsabilitate înseamnă să avem o practică zilnică prin care să generăm această transformare în noi însene şi în tot ceea ce ne înconjoară. Este la îndemâna fiecăreia dintre noi să transformăm lumea cu multă iubire, prin a alege să ne transformăm mai întâi, cu multă iubire, pe noi însene.

 

Trăiește și tu viața ca pe o continuă sărbătoare
Una dintre cele mai vechi şi eficiente modalităţi de a ne îmbunătăţi viaţa, respectiv de a dobândi o sănătate mai bună, un mai bun control asupra emoţiilor, relaţii mai armonioase cu cei din jurul nostru, pentru transformarea noastră şi a întregii planete, este de a practica yoga, aceasta însemnând asane, respiraţie şi meditaţie.

Studii recente în domeniul sănătăţii şi a unei bunăstări generale a oamenilor au dovedit efectele speciale ale practicii yoga în reducerea stresului. Dar în timp ce au fost scrise multe cărţi cu privire la beneficiile fizice, emoţionale şi spirituale ale practicii yoga, sunt puţine informaţii cu privire la efectele specifice asupra vieţii femeilor. Eu vă împărtăşesc cu iubire din experienţa mea în practica yoga, care m-a învăţat să trăiesc viaţa ca pe o continuă sărbătoare.

Practica yoga ne poate ajuta să simţim apartenenţa la o comunitate mare de femei practicante. Când ne aşezăm în fiecare zi pe salteaua de yoga putem fi sigure că multe alte femei în lume fac aceasta. Practica yoga poate fi astfel un exerciţiu personal şi universal în acelaşi timp.

Prin conştientizarea efectelor asanelor noi reafirmăm conexiunea noastră cu femeile de pretutindeni, femei care se dezvoltă, care înfloresc, care nasc şi cresc copii, care se bucură, care sărbătoresc şi care trăiesc cu inima deschisă şi mintea clară.


Yoga şi femeile moderneMai multă sănătate, mai multă iubire, mai multă armonie
Eu personal am fost provocată de sănătatea mea când eram foarte tânără. Am suferit de artrită şi m-am confruntat cu dureri mari şi am luat multe feluri de medicamente pe care medicii mi le-au recomandat, în bunele lor intenţii de a mă ajuta.

Și când am început practica yoga, dublată de o dietă specială şi de o orientare fermă către aspectele pozitive ale vieţii, am obţinut efecte extraordinare în îmbunătăţirea sănătăţii. Dar am constatat în acelaşi timp că mă simţeam mai vie, mai deschisă către iubire şi armonie, mai încântată de viaţa mea.

Cu alte cuvinte devenisem mai sănătoasă atât fizic, cât şi emoţional, mental şi spiritual. Nu mai e nevoie să spun că angajamentul meu faţă de practica yoga a fost unul definitiv, şi astfel yoga a devenit pentru mine un mod de viață.


Vă recomand să faceţi yoga
Vă sugerez să practicați yoga, fie că o faceţi pentru sănătate, pentru dezvoltare personală sau pentru transformare spirituală. Nu lăsaţi dubiile să vă deturneze. Urmaţi un curs de yoga şi practicaţi în fiecare zi. Dacă nu aveţi timp decât pentru o asana, vă recomand relaxarea.

Oamenii moderni sunt în general privaţi de somn şi femeile conduc în clasament. Ne trezim devreme să pregătim copiii pentru şcoală, să ne pregătim pe noi, să mergem la serviciu, să facem un milion de lucruri pe zi. Ne culcăm târziu pentru ca să rezolvăm problema facturilor, să împăturim hainele proaspăt spălate, să scriem rapoarte sau să vegetăm în faţa televizorului căutând să evadăm câteva minute din vâltoarea solicitărilor de tot felul din viaţa noastră.

Vă recomand să faceţi yoga. Să practicaţi relaxarea, permiţându-vă să intraţi în comuniune profundă cu trupul vostru pentru 15 minute. Aceasta este o asana esenţială în yoga.

Vă provoc să vă întrebaţi : "Ce vreau eu de la viața mea chiar acum?"

Este posibil să nu aveţi puterea de a modifica circumstanţele vieţii voastre instantaneu – poate sunteţi o mamă aflată în dificultate, poate aveţi mai puţini bani decât v-aţi dori, poate sunteţi o adolescentă cu inima plină de îndoieli şi provocări, etc.

Dar aveţi puterea necesară de a transforma modul în care vă raportaţi la aceste provocări la un moment dat. Puteţi accesa această putere şi puteţi trăi stări minunate de încredere în sine, de curaj, de bucurie, de detaşare, de serenitate şi chiar de extaz şi exaltare spirituală prin practicarea tehnicilor yoga.
 
Eu sunt la fel ca voi. Sunt o femeie care s-a luptat cu trupul ei, cu emoţiile ei, cu dificultăţile în relaţii. În tumultul vieţii mele am descoperit că practica regulată a tehnicilor yoga - asane, respiraţie, meditaţie – a devenit fundaţia pe care mi-am construit relaţii armonioase cu cei din jur şi o stare de transformare continuă, în care modific cu iubire ceea ce pot modifica şi accept cu detaşare ceea ce nu pot modifica. Am încrederea deplină că şi voi vă puteţi construi această fundaţie a vieţii voastre prin practica yoga.
 
Fie ca împreună, în această comunitate a femeilor ce practică yoga, să trăim precum lotusul, chiar dacă avem rădăcinile în ape tulburi, să fim împăcate cu viaţa noastră, să fim frumoase, strălucitoare şi pline de pace sufletească. 

Recomanda acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn