De ce să practic YOGA?

 

de ce sa practic yogaDeschide-ți porțile interioare
Simţi că eşti împinsă automat în viaţa cotidiană, presată de timp şi de programări? Bucuriile şi necazurile se urmează unele pe altele într-un carusel care îţi pare fără noimă? Stările bune şi rele vin în cascadă şi nu ai timp întotdeauna să le conştientizezi?

Uneori pare dificil să-ţi concentrezi toată atenţia asupra Eu-lui, creuzetul în care se prepară aliajul fericirilor şi al durerilor tale. Ştii desigur cum să-ți potolești foamea, setea, cum să îndepărtezi oboseala, cum să-ți satisfaci dorinţele primare. Dar poate că nu ştii întotdeauna cum să faci să preiei controlul asupra vastelor reţele interioare, chimice şi bioenergetice, unde se fabrică fericirea şi tristeţea, calmul sau mânia.

Şi totuşi este uşor. Chiar dacă cere ceva timp, nu e niciodată imposibil de realizat. Sunt sute, dacă nu mii de ani de când deopotrivă bărbaţi şi femei, s-au aplecat asupra acestui aspect. Şi au reuşit să se simtă bine în propriul lor trup, să-şi echilibreze şi să-şi adapteze organismul la condiţiile de mediu în care trăiau.

Au descoperit yoga - piesa de rezistenţă fizică şi mentală - o metodă, o artă de a trăi care deși este experimentată de secole, aduce cu adevărat soluţii rapide pentru problemele omului modern. Yoga este cheia cu care îţi deschizi o mulţime de porţi interioare. Şi odată deschise ele îți vor revela detalii foarte intime despre felul în care funcţionează viaţa ta organică, biologică, emoţională, spirituală.  Prin yoga poți ajunge să-ţi controlezi toate compartimentele vieţii.

 


Fă ordine în gândurile tale
De obicei dialogul interior neîncetat este cel care te controlează şi de cele mai multe ori într-un stil haotic. Poate că a venit momentul să îndrăznești să faci ordine în gândurile tale, să iei hăţurile propriei minţi şi să fii stăpâna ei. Cea care deschide astfel de porţi cu o asemenea cheie se numeşte în Orient  yoghini,  femininul sanscrit al cuvântului yoghin.

O yoghină îşi propune mai multe scopuri care se întrepătrund:
- să se autocunoască.
- să fie fericită.
- să-şi dezvolte capacitatea de autocontrol.
- să aibă o viață sexuală echilibrată și împlinitoare.
- să devină o femeie pe deplin conștientă și cu adevărat împlinită.
- să manifeste la maxim toate energiile ființei ei.
- să descopere în ea însăși esența divină, acea lumină spirituală care o face parte integrantă din Unicul Tot, Conștiința Universală sau Dumnezeu.

Din momentul în care începi un proces de autocunoaştere, totul se petrece ca şi cum ai urca scara unui turn misterios – care este propria ta fiinţă. La fiecare etaj există porţi care ţi se deschid, chiar atunci când ajungi în dreptul lor. Între etaje, există ferestre care dau spre un univers nebănuit. Pe măsură ce urci, tot ceea ce percepi dincolo de ele se lărgeşte şi capătă cu fiecare zi un contur din ce în ce mai clar.

 

de ce sa practic yogaYoga îți înseninează viața
Să nu crezi că yoga te îndepărtează de viaţa obişnuită. Dimpotrivă, yoga îți permite să abordezi viața cu mai multă seninătate, să o reorganizezi pas cu pas în funcţie de ceea ce descoperi în interiorul fiinţei tale.

„Yoga”, afirma o înţeleaptă mongolă, „face toate zidurile transparente.” Yoga te poate readuce la condiţii mentale şi fizice naturale, de care civilizaţia tehnologică actuală ne-a înstrăinat fără să ne dăm seama.

În ultima vreme din ce în ce mai mulţi oameni aleg să practice yoga, fie pentru a se menţine în formă, fie pentru a-şi redobândi sănătatea, pentru a dobândi echilibrul şi armonia în plan emoţional, pentru a-şi îmbunătăţi performanţele mentale sau pentru a explora o tradiţie orientală fascinantă.

Succesul pe care îl are yoga în Occident se bazează pe o tradiţie milenară extrem de complexă. Este o veritabilă ştiinţă, descrisă în mii de tratate de specialitate; dacă diferitele ramuri ale sistemului yoga ar fi predate ca discipline într-o universitate,  ar trebui să fie una cu multe facultăţi şi departamente pentru a acoperi întreaga complexitate a acestui sistem. Adevăraţii cunoscători se plâng de vulgarizarea din Occident, unde yoga este prezentată uneori ca un simplu sistem de gimnastică fizică sau dimpotrivă ca un sistem de credinţe pseudoreligios.

Complexitatea învăţăturilor YOGA nu ar trebui să fie o piedică pentru cei care vor să înceapă să o practice, ci garanţia că au ales un sistem care le poate oferi extraordinar de mult, în toate aspectele vieţii lor. Practica yoga conduce gradat către un stil de a trăi mai echilibrat, mai armonios şi mai înţelept, care implică printre altele o alimentaţie sănătoasă (yoghinii sunt lactovegetarieni), respectarea unor principii morale, abordarea terapiilor naturiste pentru rezolvarea problemelor de sănătate, controlul perfect al energiei sexuale etc.


 

Recomanda acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn