Arhetipurile sunt chei ale sufletului tău (II)

 

Arhetipurile sunt chei ale sufletului tău (II)Ce sunt arhetipurile?
Arhetipurile sunt impregnări energetice ce există în psihicul nostru încă de la naştere. Ele acţionează ca un principiu organizator asupra a tot ceea ce vedem sau experimentăm încă din copilărie. Mai mult decât atât, aici putem încadra aspectele ereditare, experienţele de viaţă ca şi interpretările ce le dăm evenimentelor din viaţa noastră.

S-ar putea face o apropiere cu elementele instinctuale despre care vorbeşte Freud. Dar arhetipurile ne imprimă psihicul mult mai profund, ne marchează viaţa pas cu pas şi nu sunt atât de uşor de recunoscut precum sunt instinctele. Încă de la naştere suntem impregnaţi cu anumite energii care ne structurează întreaga fiinţă.

Putem vorbi şi despre impregnările constelaţiilor zodiacale specifice momentului în care ne-am născut. Ne naştem într-un moment unic în care la nivel cosmic se manifestă o anumită energie astrală specifică. Începutul acesta ne marchează apoi tot cursul vieţii, modul de a gândi, de a fi, de a interacţiona cu ceilalţi.

De exemplu, o femeie născută în zodia Peştilor va beneficia de influenţele arhetipale specifice care îi conferă o natură senzuală deosebită, compasiune, iubire elevată şi înclinație spre misticism. Cunoscându-şi structura de bază arhetipală, femeia respectivă poate să îşi amplifice la maxim aceste calităţi şi să le folosească în mod conştient cu succes.

Informaţii despre arhetipurile zodiacale găsim foarte uşor. Sunt cele mai cunoscute. Ele oferă o cunoaştere accesibilă asupra propriului nostru eu precum şi direcţii clare către dezvoltare personală.De unde provin arhetipurile?
Conceptul arhetipurilor a fost formulat prima oară de Carl Gustav Jung. El a descoperit că oamenii au „o predispoziţie psihică preconştientă care face ca un om să reacţioneze într-un anumit fel”. 

Punându-şi din ce în ce mai multe întrebări a ajuns la concluzia că aceste potenţialităţi sunt actualizate, aduse la suprafaţă când intră în conştiinţă ca imagini. Informaţia arhetipală poate să se ivească în conştiinţă în miriade de forme. Mai exact, la nivel subconştient există doar câteva arhetipuri de bază, dar există o infinită varietate de imagini specifice care conduc către aceste câteva patternuri arhetipale.

Deoarece aceste potențialităţi nu sunt sub controlul nostru conştient, putem avea tendinţa să le negăm existenţa prin ceea ce se cheamă reprimare. Astfel se nasc « umbrele » imaginilor arhetipale, cu alte cuvinte, auto-negări, reprimări ale tendinţelor noastre sufleteşti arhetipale.

Este important să ne identificăm impregnările sufleteşti arhetipale, dar la fel de important este să descoperim şi aspectele de umbră ale acestora, acele reprimări inconştiente care se produc în psihicul nostru în momente mai dificile şi care ne blochează curgerea naturală a energiilor în fiinţă. O dată identificate putem acţiona pentru a le anula în vederea restabilirii armoniei sufletului nostru.

Jung a urmărit să lege arhetipurile de ereditate şi să le privească ca elemente instinctuale. Ne naştem cu patternuri care ne structurează imaginaţia şi ne fac să fim fiinţe umane irepetabile. Jung era convins că arhetipurile sunt strâns legate şi chiar ne influenţează trupurile (forma lor, starea de sănătate) la fel cum ne influenţează şi mintea şi maniera de a integra viaţa. Cu alte cuvinte, arhetipurile sunt forţe elementale care joacă un rol vital în creaţia lumii înconjurătoare, a sufletului, dar şi a minţii umane.


Arhetipurile sunt chei ale sufletului tău (II)Cum operează arhetipurile
Focarele de energie subtilă psihică generate în timp la nivel colectiv determină modele de comportament instinctiv sau tendinţe primare pe care Jung le-a denumit arhetipuri. Acestea reprezintă totodată structurile dinamice şi organizatoare ale energiei psihice care există în inconştientul colectiv şi ele se exprimă la nivel conştient mai ales sub forma simbolurilor.

De aceea, visele şi miturile sunt exprimări ale imaginilor arhetipale. Visăm în fiecare noapte. Şi visele noastre spun multe dacă le ascultăm, pentru că ele sunt precum o voce a sufletului. Prin urmare, putem spune că arhetipurile reprezintă prototipuri de ansambluri simbolice care sunt atât de adânc gravate în inconştient, încât ele constituie un fel de structură fundamentală a sufletului nostru.

Jung a descoperit patternuri şi imagini arhetipale în fiecare cultură ca şi în fiecare perioadă a istoriei umanităţii. Ele acţionează respectând aceleaşi legi universale în toate cazurile. Pentru a motiva această continuitate, el a vorbit despre Inconştientul colectiv. A demonstrat că împărţim cu toţii un Univers subconştient la care ne branşăm clipă de clipă, aşa cum toţi copacii îşi extrag seva vieţii dintr-un singur pământ.

Arhetipurile sunt modele universale de comportament care ne influenţează mereu. Rolurile lor sunt implicite şi ni le asumăm fără a fi conştiente de aceasta, cu alte cuvinte « ne sunt asumate ». Mamă, fiică, artistă, eroină, fascinatoare, iniţiatoare, sunt doar câteva dintre modelele arhetipale universale.  

Identificând propriul arhetip, rolul nostru individual în Univers, putem să ne facem o idee despre ceea ce are impact sau ne determină destinul. Putem să ne facem o idee clară despre ceea ce putem deveni, despre imaginea ideală a ceea ce noi suntem. Ne putem înţelege anumite tendinţe şi astfel le putem transforma. Ahetipurile ne pot indica sarcinile pe care le avem de împlinit în viaţă, “contractele sacre”  sau misiunea spirituală pentru care ne aflăm aici şi acum.

Arhetipurile ne oferă direcţiile, lecţiile pe care să le asimilăm în viaţă pentru că ne influenţează tipul provocărilor cu care ne confruntăm zi de zi. Cum să fii o mamă bună și nu una neglijentă sau indiferentă. Cum să fii o artistă talentată sau o femeie de succes pe toate planurile. Cum să îţi amplifici la maxim toate energiile fiinţei tale şi să fii cu adevărat o femeie complexă.

Cunoscând arhetipurile active în sufletul tău poţi să aduci la lumină tot ce e mai bun în tine. Poţi să te cunoşti mai bine, să devii mai bună, mai frumoasă, mai aproape de idealul tău feminin arhetipal.

 

Citește și:
Arhetipurile sunt chei ale sufletului tău (I)
ARHETIPURILE FEMININE ȘI FEMINITATEA SACRĂ

 

 

Recomanda acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn