16 alegeri pe care le fac oamenii fericiți (II)


16 alegeri pe care le fac oamenii fericiti29.Aleg DĂRUIREA DE SINE în loc de EGOISM. Oamenii fericiţi fac ceea ce fac nu pentru ei înșiși, ci pentru binele celorlalți, asigurându-se că aduc sens, forță și fericire în viețile multor oameni. Ei caută modalități de a dărui și de a împărtăși ceea ce au mai bun în ei cu ceilalți și de a-i face pe ceilalți fericiți. Egoismul limitează și contractă energiile, de aceea cei egoiști nu sunt niciodată fericiți, se simt singuri și fără noroc. Dar norocul și-l face fiecare ieșind din singurătatea propriului egoism prin iubire și dăruire de sine. Buddha spunea:”înainte de a dărui, mintea celui care dăruieşte este fericită; în timp ce dăruiește, mintea celui care dăruiește atinge pacea; și după ce a dăruit, mintea celui care dăruiește este în extaz.”

10.Aleg ATENȚIA în loc de INDIFERENȚĂ. Oamenii fericiţi acordă atenție celor din jur și nevoilor celorlalți. Această atenție asupra a ceea ce este în jurul lor le aduce o priză de conștiință asupra momentului prezent și le trezește sufletul. Indiferența amorțește sufletul și atrage tristețea și pesimismul. Oamenii fericiți remarcă mereu momentele frumoase ale vieții și le acordă însemnătate, oricât de mici ar fi ele, chiar dacă pentru alții ele apar ca nesemnificative și neimportante.

 

11.Aleg SPERANȚA în loc de PRAGMATISM. Pentru oamenii fericiți a fi realist înseamnă a pierde din strălucirea și frumusețea vieții. A vedea dincolo de ceea ce este vizibil, a-ți permite să visezi și să speri sunt aspecte care deschid inimile și atrag bucuria vieții și fericirea. Oamenii așa-zis realiști scapă din vedere lumina din spatele lucrurilor, care, deși nu se vede, pune în valoare tot ceea ce se vede. Oamenii fericiți iubesc și au curajul de a avea vise mărețe, întotdeauna își ascultă sufletul și intuiția și au speranța că tot ceea ce este benefic este și divin integrat. Goethe ne sfătuiește: „Nu nutriți vise mărunte căci acestea nu au puterea de a mișca sufletele oamenilor.”

 

12.Aleg RECUNOȘTINȚA în loc de NERECUNOȘTINȚĂ. Oamenii fericiți sunt mereu mulțumiți cu ceea ce au și sunt plini de recunoștință față de viața lor. Ei știu să mulțumească mereu pentru fiecare mică bucurie și pentru fiecare mic succes. Fiecare provocare, insucces sau nereușită este pentru ei doar un pas către reușita finală. Oamenii fericiţi văd frumusețea acolo unde majoritatea oamenilor ar vedea urâțenia, oportunități acolo unde majoritatea ar vedea doar lupte, abundența acolo unde majoritatea celorlalți ar vedea numai lipsa, și ei își exprimă recunoștința pentru toate acestea.

 

16 alegeri pe care le fac oamenii fericiti213.Aleg RESPONSABILITATEA în loc de IRESPONSABILITATE. Oamenii fericiți se simt responsabili pentru ceea ce ei fac. Nu dau vina pe alții atunci când greșesc și nu ocolesc responsabilitățile vieții. Cu ani în urmă îmi era frică să greșesc și de aceea nu îmi asumam responsabilități mai importante. În timp am învățat că greșeala este omenească și că doar greșind poți învăța cu adevărat. Acum caut să îmi asum sarcinile vieții cu seriozitate, să fac totul atât cât pot eu de bine și să duc până la capăt ceea ce am început. Și asta mă face fericită. Chiar dacă sunt responsabili, oamenii fericiți nu sunt încruntați și rigizi, ci sunt capabili să își conștientizeze rolurile pe care le au și să le îndeplinească cu succes și bucurie.

 

14.Aleg OPTIMISMUL în loc de PESIMISM. Orice li s-ar petrece, oamenii fericiți își păstrează mereu perspectiva pozitivă asupra evenimentelor pentru că ei poartă în sufletul lor o mare credință și iubire față de ordinea universală. Chiar dacă, oamenii negativiști și „realiști” se simt deranjați de optimismul lor, oamenii fericiți își păstrează mereu un zâmbet pe buze. Eu așa fac. Când îmi apare o problemă grea mă opresc timp de câteva minute și caut să mă focalizez asupra aspectelor ei pozitive mai degrabă decât asupra celor negative. E mai indicat să vezi mereu partea plină a paharului, orice ți s-ar petrece.

 

15.Aleg GENEROZITATEA în loc de AVARIȚIE. Oamenii fericiți nu trăiesc pentru a acumula, ci acumulează doar atât cât le este necesar pentru a trăi o viață decentă. A dărui altora din preaplinul sau din puținul pe care îl au este o calitate pe care și-o permit doar oamenii fericiți. Garabet Ibrăileanu spunea că ”generozitatea este virtutea celor tari” iar Jacques-Benigne Bossuet spunea că ”doar sufletele mărețe cunosc grandoarea generozității.”

 

16.Aleg ADEVĂRUL în loc de MINCIUNĂ. Platon spunea: ”cuvintele false nu sunt doar rele, ele infectează sufletul cu răutate.” Oamenii fericiți știu că minciuna împovărează sufletul și aduce cu ea separare, și că, pe de altă parte, adevărul unifică și eliberează. Vorbind despre Adevăr, Osho spunea că ”se compune dintr-o singură energie cosmică. Adevărul este alcătuit din unicitate, realitatea e alcătuită din multitudine. Realitatea e mulțime, adevărul – întregire.”

 

Recomanda acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn