Alege fericirea

 

 „Orice om vrea să fie fericit, dar pentru a reuşi trebuie să afle întâi ce e fericirea.”  Jean Jacques Rousseau.


fii fericitaCe este fericirea?
Psihologii spun că fericirea este „gradul în care o persoană evaluează pozitiv calitatea vieţii sale în ansamblu”. Cu alte cuvinte, fericirea exprimă în ce măsură îi place unei persoane viaţa pe care o trăieşte.

Înainte de a intra în miezul acestui subiect fascinant este important să ştim că fericirea sau nefericirea sunt stări ale minţii şi nu sunt dependente în mod necesar de circumstanţele şi condiţionările exterioare. Cu alte cuvinte fericirea sau nefericirea vin din interior şi nu din exterior. Este important să ştim că atâta timp cât noi cu noi înşine nu ştim să fim fericiţi, nu vom ştii să fim fericiţi nici într-o relaţie, oricâte premise ale fericirii ar avea. Nimeni nu poate fi fericit în locul tău.

În dicţionarul limbii române „fericirea” este definită ca stare de mulţumire sufletească intensă şi deplină, stare de satisfacţie deplină, beatitudine.

Două persoane pot reacţiona foarte diferit în aceeaşi situaţie: în timp ce una poate deveni anxioasă sau chiar tensionată, cealaltă poate să menţină o stare de pace şi fericire. Ceea ce ne determină fericirea sau nefericirea nu sunt circumstanţele sau condiţiile exterioare, ci atitudinea mentală sau reacţia noastră la acele circumstanţe.
            
Există o legendă care spune că ne naştem în acestă viaţă ca nişte diamante perfect pure, fără nicio zgârieturâ şi fără defect. Pe măsură ce trecem prin diferite încercări şi greutăţi ale vieţii, strălucirea noastră interioară devine din ce în ce mai palidă, fiind ascunsă sub o crustă formată din diferitele tensiuni pe care le acumulăm. Merită să învățăm să gestionăm înțelept situațiile de viață cu care ne confrntăm pentru a ne redescoperii strălucirea și a fii mereu fericiți.

 

Poţi râde mereu şi mereu la aceeaşi glumă?
Un înţelept care vorbea publicului la un moment data a spus o glumă. Oamenii au râs cu poftă. După câteva minute, vorbitorul a spus din nou aceeaşi glumă. De această dată au râs mai puţini oameni.

După alte câteva minute, înţeleptul a repetat din nou aceeaşi glumă. De această dată nu a mai râs nimeni. Unii dintre oameni au zâmbit uşor, în timp ce mulţi dintre ei priveau miraţi, iar alţii au început să se foiască, cumva încurcaţi de ceea ce se petrecea. Înţeleptul a rămas  nemişcat şi i-a privit până când auditoriul s-a liniştit şi nu se mai auzea nici o şoaptă din sală.

Atunci le-a spus:
- Vă este clar că nu puteţi râde mereu şi mereu la aceeaşi glumă. Dar vă este clar de ce puteţi plânge mereu şi mereu pentru acelaşi lucru?

 

fii fericitaCare este sursa adevăratei fericiri?
Diverse religii şi tradiţii au evidenţiat faptul că în noi există un rezervor de bucurie, fericire, iubire, pace şi înţelepciune. El a primit diverse nume cum ar fi: „Sinele divin”, „Sinele nemuritor”, „Sursa”, „Spiritul”, „Scânteia divină”, „Atman”. Aici în profunzimile fiinţei noastre este important să pătrundem pentru a avea acces la fericirea adevărată. Vestea cea bună este că această sursă a adevăratei fericiri o avem în permanenţă cu noi!!! Modificarea atitudinilor mentale într-o manieră pozitivă ne permite să ne apropiem din ce în ce mai mult de această sursă.

„Drumul spre fericire cere timp , efort şi răbdare.”  spune Dalai Lama, dar „un drum de 1000 de mile începe întotdeauna cu un prim pas” mai spune un proverb chinezesc.

Pentru a fi mereu fericiţi tot ce ne rămâne de făcut este să ne corectăm atitudinile mentale sau altfel spus să reprogramăm biocomputerul interior. Nu există în univers o lege care să ne determine să ne fie frică de ceva sau de cineva sau care să  ne provoace teamă, furie sau o anumită stare neplăcută. Aceste programări defectuoase din minte ni le-am structurat în primii ani de viaţă, când structura noastră mentală era încă imatură. Din păcate, ceea ce am experimentat şi programat atunci încă mai controlează în foarte mare măsură reacţiile noastre faţă de lume chiar şi azi.

 

Jocul misterios al vieţii
Viaţa este un misterios joc divin – uneori câştigi, iar alteori pierzi. Tocmai de aceea îţi propun un joc: 

Gândeşte-te! Şi dacă totul este exact aşa cum trebuie să fie?!  

Acum acceptă orice ar conţine momentul prezent, acceptă-l ca şi cum l-ai fi ales – abia apoi acţionează!  Aceasta o să-ţi transforme în mod miraculos viaţa. Trecutul nu mai există şi viitorul este potenţial. Putem trăi plenar doar acum în acest moment prezent pentru că doar Aici şi Acum putem cu adevărat acţiona. Dacă nu acţionăm prompt în viaţă chiar Aici, chiar Acum, probabil că nu o vom face nici peste zece minute, nici peste o zi şi cine ştie, poate niciodată.

„Dacă aştept să fiu fericit, Voi aştepta la nesfârşit;
Dacă sunt fericit acum,
Voi fi fericit pentru totdeauna.” (Er. M. K. Gupta)

Oamenii care îşi amână mereu fericirea sunt precum nişte copii care încearcă mereu să prindă curcubeul şi cu cât vor alerga mai repede după el, cu atât şansele de a-l prinde şi a se bucura de el sunt mai mici.

Azi aleg fericirea şi să mă minunez de fiecare curcubeu.

Eşti gata să o faci? Dacă ai răspuns DA fericirii, ai ales bine şi în curând te vei convinge de aceasta.

 

Citește și: Permisiunea de a fi ceea ce vrei să fii
                 Învaţă să fii tu însăţi

 

Recomanda acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn