Universul miraculos al parfumurilor - Antichitatea

universul parfumurilor-antichitateaDe la naştere până la moarte, viaţa noastră se desfăşoară într-un univers extraordinar de bogat al mirosurilor de tot felul... În cele ce urmează, vom face o incursiune inedită în istoria parfumurilor, reînviind reţete din antichitate. Fii creatoarea propriului tău parfum şi acordă astfel o notă unică, de neconfundat, modului în care te manifeşti ca femeie!

 

Ştiai că...
• Oamenii pot detecta între 10.000 şi 30.000 de mirosuri diferite?

• Cel mai persistent parfum existent se consideră a fi formula utilizată de egipteni pentru îmbălsămarea trupului lui Tutankhamon şi care conţinea, printre altele, smirnă şi ulei de scorţişoară? Dovada: la 3300 de ani de la moartea faraonului, la deschiderea mormântului său, arheologii au putut percepe acest parfum!

• Semnalele olfactive, fie ele din feromoni sau alte substanţe din mediul înconjurător sunt puternice stimulente ale libidoului?

 

Semnificaţia parfumului în antichitate
Noţiunea de” parfum” provine din latinescul ”per fumum”, care se traduce ”prin fum”. De fapt, era vorba de fumigaţiile ritualice cu tămâie care se realizau în ritualurile închinate diverselor zeităţi. Primul tip de parfum a fost tămâia, care a fost descoperită de către mesopotamieni în jurul anului 4000 î.d. Chr.

De pildă, în această parte a lumii, descoperirile arheologice au relevat că regina sumeriană Schubab folosea cosmetice şi parfumuri, în mormântul ei fiind găsite un mic ibric pentru turnat esenţe şi un borcan, cu filigran din aur, în care păstra vopseaua pentru buze.

O dată cu Regina Hatshepsut, parfumul a devenit foarte popular. Ea a condus expediţiile pentru căutarea tămâiei şi a altor produse valoroase. În templul acesteia se afla o grădină plină cu pomii de tămâie găsiţi în expediţii. Recipientele pentru diversele parfumuri erau confecţionate din materiale cum ar fi alabastrul, sticla, abanosul şi porţelanul. Pentru crearea unor noi parfumuri, în Egipt se importau din Liban, Arabia şi Orientul Apropiat specii mirositoare de copaci, uleiuri de pin, măsline, scorţişoară şi vanilie.

Scrierile antice povestesc că, atunci când l-a întâmpinat pe mare pe Marc Antoniu, Cleopatra avea o corabie de lemn aromat de cedru, cu velele parfumate. Ea însăşi era unsă din cap până-n picioare cu uleiuri frumos mirositoare, iar pe drumul ce ducea spre palatul ei, erau aşezate vase cu tămâie aprinsă. Pereţii iatacului erau căptuşiţi cu trandafiri fixaţi cu plase. Mâinile îi erau unse cu kyphi, un amestec de ulei de trandafir, şofran şi viorele, iar picioarele ei miroseau a ulei de migdale, scorţişoară, miere şi flori de portocal. Nu-i de mirare că era aşa de irezistibilă!

Grecii şi Romanii antici au învăţat despre parfumuri de la egipteni. Folosind o varietate de miresme preparate din uleiuri vegetale, ca de exemplu uleiul de măsline şi uleiul de migdală, grecii au adăugat uleiuri volatile făcute din crini, trandafiri şi anason, obţinând mai multe feluri de parfumuri magice.

universul parfumurilor-antichitatea2

 

Prepară-ţi propriul tău parfum... în stil antic!
Îţi ofer în cele ce urmează câteva reţete pentru prepararea unor parfumuri pe bază de uleiuri esenţiale, în maniera în care o făceau reginele antichităţii! Principiul este adăugarea câtorva picături din diverse uleiuri esenţiale într-un ulei de bază.

Cele mai potrivite uleiuri de bază sunt cel de jojoba sau macadamia, pentru că sunt neunsuroase şi au arome neutre. La fel, uleiul de măceşe, de primula sau cel de susan.

Un parfum veritabil trebuie să fie o simfonie alchimică a mai multor nuanţe: cea de bază, care îi conferă mirosul ce persistă în timp (pentru asta poţi folosi uleiurile de cedru, scorţişoară, patchouli, santal şi vanilie), o nuanţă de mijloc, care reprezintă nota specifică a tuturor aromelor utilizate (aici poţi întrebuinţa cu succes uleiuri de cuişoare, geraniu, lemongrass, neroli, ylang ylang), şi nota de vârf, cea care se resimte cel mai puternic la aplicarea pe piele: bergamot, lavandă, portocală, mandarină, lămâie, lime, trandafir, iasomie, verbină, pin, chiparos.

Trebuie să mai ştii că, pentru a persista mai mult, este bine să aplici parfumul pe zonele de puls ale trupului: spatele urechii, carotidă, claviculă, încheietura mâinii, a antebraţului sau a genunchiului.

 

Iată câteva reţete în funcţie de personalitatea ta:

Floral, delicat
10 ml ulei jojoba/macadamia/măceşe/primula/susan
2 picături Lavandă
2 picături Lime
2 picături Palmarosa
1 picătură Trandafir
3 picături Santal
2 picături Ylang Ylang

Cald, incitant
10 ml ulei jojoba/macadamia/măceşe/primula/susan
1 picătură Rose Geranium
3 picături Ghimbir
2 picături Coriandru
2 picături Lime
3 picături Melissa (Roiniţă)
3 picături Patchouli

Dulce, delicat
10 ml ulei jojoba/macadamia/măceşe/primula/susan
2 picături Grapefruit
1 picătură Miere
3 picături Iasomie
3 picături Lavandă
2 picături Santal

... Şi încă un sfat: după ce îl prepari, păstrează-l într-un recipient de sticlă, preferabil de culoare închisă. Astfel se conservă mai bine, recipientele din plastic fiind nerecomandate, întrucât acestea degajă anumite substanţe chimice care modifică compoziţia parfumului tău.

 

Recomanda acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn