Cosmetice naturale: uleiul de argan

cosmetice naturale: uleiul de arganUleiul de argan - „aurul Marocului”
Uleiul de argan este un ulei vegetal care se obține din semințele arborelui de argan (Argania spinosa). Acest arbore crește doar în partea de sud-vest a  Marocului, fapt ce i-a atras și numele de „aurul Marocului”.

Este nevoie de 32 de kilograme de fructe pentru producerea unui litru de ulei de argan.


Regele produselor de îngrijire
Uleiul de argan conține o cantitate impresionantă de acizi grași esențiali nesaturați și are o valoare nutritivă deosebită, beneficiile lui acoperind atât domeniul frumuseții cât și pe cel al sănătății.

Supranumit „elixir al tinereții veșnice” uleiul de argan conține acizi grași nesaturați (Omega 3, Omega 6 și Omega 9), asemenea uleiului de măsline. Însă, față de acesta din urmă, uleiul de argan este mai bogat în acid linoleic și în tocoferoli (varietăți de vitamina E), substanțe cu efect antioxidant puternic, care elimină radicalii liberi și neutralizează procesul de oxidare celulară.

Se spune că uleiul de argan are printre cele mai mari concentrații de vitamina E dintre toate alimentele existente.

Uleiul de argan este deja considerat regele produselor de îngrijire.


Beneficiile pe care le are uleiul de argan asupra pielii
- efect antiinflamator;
- contribuie la buna circulație sangvină;
- estompează și ajută la vindecarea petelor și pustulelor cauzate de acnee sau varicelă;
- datorită capacității de a neutraliza radicalii liberi are un rol important în tratarea eczemelor, acneei și psoriazisului;
- regenerează și hrănește pielea;
- reface bariera hidrolipidică;
- combate îmbătrânirea cutanată;
- contribuie la reducerea celulitei;
- redă elasticitatea pielii;
- ajută la restabilirea ph-ului natural al pielii;
- reglează eliberarea sebumului în cazul tenului gras și este util în tratarea pielii uscate;
- ne ajută să ne prelungim bronzul și în același timp calmează eventualele iritații după expunerea prelungită la soare;
- femeile însărcinate pot aplica pe trup ulei de argan pentru a preveni apariția vergeturilor.

Aplicat pe unghii acestea se întăresc, de aceea este recomandat pentru tratarea unghiilor casante.

 

cosmetice naturale: uleiul de arganBeneficiile pe care le are uleiul de argan asupra părului
- pătrunde în porii părului și îmbunătățește elasticitatea acestuia;
- nutrienții conținuți de uleiul de argan contribuie la o creștere sănătoasă a părului;
- antioxidanții naturali prezenți în uleiul de argan întăresc firul de păr și repară membrana celulară deteriorată a părului;
- uleiul de argan este recomandat în cazul tipului de păr dificil de pieptănat, întrucât restabilește netezimea părului, făcându-l ușor de pieptănat și coafat;
- este o sursă directă de substanțe nutritive esențiale pentru sănătatea firelor de păr și a porilor acestora, grație conținutului bogat de acizi grași nesaturați, omega 3 și omega 9, care au capacitatea de a trata inclusiv părul casant și firele de păr despicate prin consolidarea structurilor proteinelor din componenţa părului;
- regenerează părul deteriorat datorită vopsirii;
- fără să determine îngrăşarea părului, redă strălucirea acestuia;
- este folosit ca remediu împotriva mătreții și căderii părului;
- protejează părul împotriva acțiunii razelor solare nocive

 

Modalități de utilizare a uleiului de argan
- îngrijirea părului: se aplică pe toată suprafața firului de păr, cât acesta este umed sau se poate aplica doar pe vârfurile uscate sau deteriorate, numai după ce părul este uscat în întregime.
 - îngrijirea scalpului:se aplică o cantitate mică de ulei îmbibată pe o dischetă demachiantă și se tamponează ușor scalpul. Cel mai bine se procedează astfel seara înainte de culcare, iar dimineața se spală părul.
- îngrijirea pielii trupului: uleiul de argan poate fi folosit la fel ca orice altă cremă hidratantă, dar se recomandă a fi aplicat imediat după duș, pentru rezultate foarte bune. După curățarea pielii, masați-o cu ulei până când acesta intră în piele. Încălziți uleiul de argan între palme pentru a-i facilita alunecarea pe trup. Dacă doriți să parfumați discret uleiul de argan pentru masaj puteți să adăugați câteva picături de apă de trandafiri. Orice esență veți adăuga îi va aduce acestuia și alte proprietăți.
- îngrijirea tenului: aplicați uleiul de argan pe toată fața și pe gât. Lăsați să acționeze pentru 15 minute. Ștergeți excesul de ulei cu ajutorul unei bucăți de vată îmbibată în apă de trandafiri. Acest tratament va lăsa pielea fină și hidratată.
- îngrijirea mâinilor și a unghiilor: spălați-vă bine mâinile. Dacă pielea mâinilor este uscată, unghiile moi sau casante, înmuiați mâinile pentru 15 minute o dată sau de mai multe ori pe săptămână într-un amestec format din ulei de argan și suc de lămâie în părți egale. Dacă unghiile sunt casante, faceți tratamentul de mai sus în fiecare zi. Puteți să refolosiți amestecul conservându-l timp de o săptămână într-un recipient curat. Pentru un tratament de întărire a unghiilor în profunzime, încălziți puțin amestecul pe baie de apă.
- îngrijirea picioarelor: masați picioarele în fiecare dimineață și seară cu puțin ulei de argan la care adăugați suc de lămâie.


 

Recomanda acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn