Cum să iei notă mare la comunicare (II)

comunicare1Sfaturi de la înţelepţi
Acceptă ceea ce eşti cu adevărat. Acesta este primul şi cel mai important pas pe drumul cunoaşterii interioare. Asta nu înseamnă complacere. Mai auzi pe unii: „sunt gelos, sunt violent, asta e. Cine mă iubeşte, mă iubeşte aşa cum sunt.”

E doar un clişeu folosit de cei care nu vor să se transforme. Acceptarea realităţii tale interioare (oricare ar fi ea) te ajută să stabileşti clar şi precis coordonatele de moment în vederea realizării unui salt spiritual autentic. Altfel nu se poate. Dintr-un punct aflat în imaginaţie nu se poate realiza decât un pas aflat în imaginaţie. Dar când ştii exact unde te afli, ce e cu tine, există o mare şansă de a transforma ceva în bine sau în mai bine. Aşa că, oricât de dureros sau de ruşinos ar fi, acceptă.

Fii onest cu tine însuţi. Fără sinceritate nu ajungi prea departe. Dar nu aşa, cu jumătate de gură: „Da, recunosc că am nişte defecte, însă le-am văzut la majoritatea oamenilor. Nu e cine ştie ce.”

Priveşte-te cu maximă atenţie şi detaşare; fără scuze, fără interpretări şi fără sentimentul de culpabilitate. Şi lasă-i pe ceilalţi în pace. Doar priveşte-te.

Observă-te mai ales în situaţii de viaţă. Diferitele conjuncturi în care ajungem scot la iveală aspecte mai puţin plăcute, mai puţin ştiute sau chiar deloc dorite. Lasă-le să iasă! Tu priveşte-le doar. Cel mai greu e să rezişti primului val, pentru că există tendinţa de a te implica, dar cu cât vei face mai des acest exerciţiu de atenţie, cu atât îţi va fi mai uşor.

Te poţi juca şi altfel, dacă vrei să te cunoşti. Un caiet, un pix şi bunăvoinţă e tot ce ai nevoie (e perfect şi un reportofon). Propune-ţi ca timp de două-trei săptămâni să-ţi găseşti seara o oră liberă pentru acest exerciţiu (înainte de culcare ar fi cel mai bine).

Tot ce trebuie să faci în cele 60 de minute e să notezi fiecare gând care-ţi trece prin cap. Orice. Oricât de năstruşnic ar fi. Oricât de terifiant. Tu doar notează. Nu te obosi să dai o formă literară gândurilor care apar. Nu interpreta, nu cenzura, nu dilua. Lasă-ţi mintea cât mai liberă pentru a permite subconştientului să iasă la suprafaţă.

Vei fi uimit. Vei cunoaşte o altă persoană, dar, slavă Domnului! Vei da ochii în sfârşit cu tine, fără măşti şi fără scheme. O să ai nevoie de curaj pentru a te primi cu braţele deschise. Noi îţi ţinem pumnii.

comunicare1-2

 

Înţelege că etichetezi
O altă nuanţă a acceptării este să-ţi dai seama că ai o grămadă de idei preconcepute despre lume şi viaţă. Nici aici nu eşti singurul. Toţi etichetăm. Celălalt nici n-a deschis bine gura şi noi i-am lipit timbrul pe frunte. Dar în fond, la ce principii morale ne raportăm atunci când îi criticăm pe ceilalţi? La aceleaşi idealuri de la care abdicăm şi noi în fiecare zi. Păi dacă tot suntem în aceeaşi oală, de ce nu ne acceptăm aşa cum suntem?

Vrei să transformi? Începe cu tine. Ori de câte ori îţi doreşti ca oamenii să fie cumva, să se comporte într-un fel anume, lucrul acesta ar trebui să-ţi dea de gândit: îţi lipseşte ceva. Altfel, de ce consumi atâta energie pentru a-i transforma pe ceilalţi?

Vrei să fii fericit. Despre asta este vorba. Fericirea ta. Faci orice pentru a-ţi împlini voia inimii. Şi e normal să fie aşa. Dar vrei să schimbi lumea pentru asta? Ai mult de lucru. Gândeşte-te: miliarde de oameni, atâtea religii, tradiţii şi culturi.

Poate nu trebuie modificat chiar tot, dar oricum e un volum de muncă enorm. Şi chiar dacă o să reuşeşti la un moment dat, tot n-o să fii fericit. Mereu o să-ţi rămână ceva de transformat: tu.

Cu tine ce faci? Lumea o să fie perfectă, dar tu? Nu e mai simplu să începi cu tine şi să-i laşi pe ceilalţi? În momentul în care tu vei fi transformat, lumea va fi şi ea alta.

Adu-ţi aminte de zilele când erai îndrăgostit (ă). Raiul era pe Pământ. Ceilalţi sunt ca nişte suprafeţe în care ne reflectăm. Oricât de mult ai şterge praful de pe o oglindă, dacă în faţa ei şade Zmeul, n-o să se reflecte Făt-Frumos...

 

Recomanda acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn