Vrei să devii un geniu? Îndrăznește

        
indraznesteInspiraţii geniale
„Este chiar amuzant. Rar ai ocazia să asculţi aşa idei „nebuneşti”, dar, culmea, întotdeauna când am realizat brainstorming şi am pus în aplicare soluţiile găsite, am avut mare succes. E ca şi cum ți s-ar deschide pentru un timp poarta către o lume de posibilităţi infinite.

Şi am simţit cu toţii că suntem inspiraţi şi cumva călăuziţi, din aproape în aproape, către acea curgere de idei care să aibă în final o soluţie superbă, inedită, strălucitoare, care să ne uimească pe toţi.” - povesteşte Ioan N., 33 de ani, manager la o agenţie de publicitate.

„Să vezi o lume într-un fir de nisip şi cerul într-o sălbatică floare; să ţii infinitul în căuşul palmei şi eternitatea în fuga unei clipe.”

Este efectul Whitman-Blake. În limbaj ştiinţific se numeşte flux de imagini; un efect de conectare a polilor, de echilibrare a emisferelor cerebrale. Un stimul mic provoacă furtuni de gânduri. Prin acest efect, cortexul marginal realizează o sinestezie alchimică asupra simţurilor şi totul se metamorfozează în idei geniale.

Soluții – chei eficiente prin brainstorming
Vă oferim o tehnică excepţională care se realizează în grup. Poartă numele de brainstorming. Ideal este să fie realizată într-un grup cât mai numeros. Are o gamă de aplicabilitate foarte vastă: prin intermediul ei, angajaţii unei firme găsesc cu uşurinţă soluţiile-cheie ale succesului şi prosperităţii şi modalităţile de depăşire a crizelor, actorii dintr-un teatru fac scenariul unei capodopere, studenţii realizează aplicaţii de nota zece plus.

Cum se face? Primul pas este stabilirea unei întâlniri speciale între membrii grupului. Al doilea? Stabilirea unui scop clar... de exemplu: a găsi cel mai bun titlu de carte, a ieşi din criza financiară în care se află firma, a atinge într-o perioadă de şase luni o stare de umor debordant, etc.

După aceasta, se dă drumul la reportofon. Tot ceea ce se va rosti în cadrul întâlnirii va fi înregistrat. Ideea exerciţiului este ca fiecare, pornind de la tema care a fost aleasă, să spună, cu voce tare, prima soluţie care îi vine în minte, oricât ar părea de nepotrivită, hazlie sau „ca nuca-n perete”.

Regula de bază: ideile trebuie să se nască dintr-una într-alta, de aceea nici o afirmaţie nu este respinsă, judecată, criticată în intervalul de treizeci de minute al tehnicii. Ideile sunt analizate după încheierea tehnicii.

Creativitatea şi originalitatea se manifestă astfel neîngrădite, deoarece mintea analitică nu mai intervine ca o limitare sau cenzură. Conexiunile mentale ies din sfera schemelor şi a prejudecăţilor, iar asociaţiile între cuvinte şi imagini devin mai plastice, mai inedite, mai surprinzătoare, mai cuprinzătoare.

Este recomandată apoi audierea casetei cu mare atenţie, de mai multe ori. Veţi fi surprinşi ce soluţii elegante veţi găsi astfel la problemele pe care doriţi să le rezolvaţi.



 

 

Recomanda acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn