Despre Eneagramă și tipurile de personalitate (I)

 

eneagramaO hartă pentru sufletul tău
Ţi-ai dorit vreodată să ai o hartă a sufletului uman care să-ţi arate motivaţiile tale cele mai  profunde, să-ţi explice pe îndelete ce te determină de fapt să acţionezi şi de ce iei anumite decizii şi nu altele? Ai observat că în multe situaţii, în loc să spui ceva care să dezamorseze o situaţie tensionată, ai făcut mai mult rău, şi argumentul pe care-l credeai favorabil s-a întors împotriva ta?

Ce să facem, cum să ne comportăm pentru a obţine maximul dintr-o situaţie dată? Cum să înţelegem ce este important pentru cei din jur şi cum să-i facem fericiţi pe ceilalți, pentru a fi fericiţi la rândul nostru?  De ce la solicitările amicilor suntem uneori atât de amabili, iar alteori îi respingem nervoşi?

Eneagrama este un sistem psihologic de „depistare” şi descriere a personalităţii. Este o hartă cu 9 puncte forte ce corespund celor 9 tipuri de personalitate. Având rădăcinile în cunoaşterea esoterică milenară a Orientului şi rigoarea ştiinţifică a Occidentului, acest sistem ne revelează foarte precis felul în care percepem lumea şi de ce o percepem aşa.

 

Sunt oare chiar aşa?
Cauţi un instrument eficace pentru a-i cunoaşte şi înţelege mai bine pe cei din jurul tău? Eşti curios să afli de ce ţi-e  frică cel mai tare şi cum să scapi de această teamă care îţi limitează uneori acţiunile?

Eneagrama ne ajută să înţelegem ce este cu adevărat în sufletul nostru şi ce ne motivează să mergem mai departe pentru a  ne atinge ţelurile. Ne descoperă valorile care ne reprezintă şi  ne ajută să  înţelegem de ce reacţionăm după un tipar parcă determinat. Ne arată că ceea ce pentru vecinul nostru este o chestiune de viaţă şi de moarte, nouă ne poate smulge un zâmbet doar...

Eneagrama ne arată şi relaţiile care se stabilesc între toate cele 9 tipuri de personalitate şi felul în care suntem cu toţii conectaţi, prieteni sau duşmani. Ne ajută să ne dăm seama care sunt  punctele noastre forte, dar şi care sunt punctele noastre vulnerabile, de umbră, cu care nu prea ne place să ne confruntăm. Ea ne îmbunătăţeşte atât comunicarea cu prietenii şi familia cât şi cu şefii sau clienţii noştri, deschizându-ne calea unor relaţii autentice şi armonioase.

 

eneagramaJocul de-a... cine sunt eu?
Lucrul cu Eneagrama începe din momentul în care  ai reuşit să identifici ce tip de personalitate eşti. Nu uita, că deşi ne recunoaştem multe din atitudinile celor 9 tipologii, numai un singur tip de personalitate ne caracterizează cu adevărat.

Îţi propunem mai jos testul rapid al Eneagramei care în 5 minute te poate ajuta cu destulă precizie să identifici cărui tip psihologic aparţii.

Pentru a obţine rezultate cât mai corecte, selectează un singur paragraf din cadrul următoarelor două grupuri de afirmaţii. Alege-l pe cel  care îţi reflectă cel mai bine atitudinea şi comportamentul, aşa cum te manifeşti cel mai des în viaţa de zi cu zi.

 

Fii sincer cu tine însuţi... reguli, reguli...
Nu trebuie să fii de acord în totalitate cu fiecare cuvânt din paragraf! Dacă eşti de acord cu 80% din el alege-l dintre celelalte două. Important este să fii de acord cu tonul general şi cu ideea generală a paragrafului selectat. Nu respinge un paragraf numai datorită unui singur cuvânt nepotrivit sau a unei fraze. Priveşte tabloul în întregime.

Nu analiza şi reanaliza alegerea făcută. Alege paragraful pe care simţi că-ți este potrivit, chiar dacă nu eşti 100% de acord cu el. Sensul general şi sentimentul pe care ţi-l lasă  este mai important decât fiecare element al lui luat separat. Lasă-ţi intuiţia să aleagă.

Dacă nu te poţi decide ce paragraf ţi se potriveşte cel mai bine, poţi face două alegeri, dar numai pentru un singur grup. De exemplu, C în grupul I, şi X şi Y în grupul II. Notează literele corespunzătoare fiecărui paragraf selectat. Ai grijă şi nu trişa, niciun tip de personalitate nu este mai bun ca altul!

 

Grupul I
A. Am tendinţa să fiu destul de independent şi îmi place să mă afirm. Am simţit că este mai bine să iau viaţa în piept. Mi-am stabilit scopurile, îmi place să mă implic şi să  fac ca lucrurile să-mi iasă. Nu-mi place să stau deoparte - vreau să realizez lucruri mari şi să am impact asupra celor din jur. Nu caut neapărat să mă confrunt cu alţii, dar nu las oamenii în niciun caz să mă dea la o parte. Cea mai mare parte din timp ştiu ce vreau şi fac totul pentru asta. Am tendinţa să muncesc din greu, dar şi să mă distrez.

B. Am tendinţa să fiu tăcut şi îmi place să fiu singur. Nu obişnuiesc să atrag atenţia asupra mea şi nu obişnuiesc în general să mă afirm. Nu mă simt bine să preiau conducerea sau să fiu aşa competitiv ca ceilalţi. Mulţi pot spune despre mine că sunt un visător, o mare parte din trăirile mele se petrec în imaginaţia mea. Mă simt bine dacă nu este nevoie să fiu tot timpul activ.
 
C. Am tendinţa să fiu foarte responsabil şi devotat. Mă simt groaznic dacă nu-mi ţin promisiunile şi dacă nu fac ceea ce ceilalţi aşteaptă de la mine. Vreau ca oamenii să ştie că sunt aici pentru ei şi că voi face tot ceea ce cred că este  mai bine. Chiar dacă ei nu ştiu, de multe ori am făcut sacrificii mari pentru ceilalţi. Deseori nu am grijă de mine. Fac ceea  ce trebuie făcut şi mă relaxez (sau fac ceea îmi place cu adevărat) numai dacă mai rămâne timp.

 

Grupul II
X. Sunt o persoană care are de obicei o imagine pozitivă despre viaţă şi simte că totul se  va sfârşi cu bine. Pot să găsesc cu uşurinţă ceva care să-mi trezească  entuziasmul şi găsesc întotdeauna ceva de făcut. Îmi place să fiu împreună cu alţii şi să îi ajut să fie fericiţi. Mă bucur să-mi împărtăşesc starea mea bună cu cei din jur. Nu mă simt întotdeauna grozav, dar încerc să nu arăt asta nimănui! Amân de multe ori să-mi rezolv problemele.

Y. Sunt o persoană cu sentimente puternice, cei mai mulţi oameni pot spune când nu-mi convine ceva. Pot fi precaut cu ceilalţi, dar sunt mult mai sensibil decât las să se vadă. Vreau să ştiu pe cine mă pot baza şi prefer să-mi definesc clar relaţiile cu ceilalţi. Când sunt supărat aş vrea ca cei din jur să-mi răspundă şi să fie alături de mine. Ştiu care sunt regulile şi nu-mi place ca oamenii să-mi spună ce să fac. Vreau să hotărăsc eu însumi.

Z. Tind să fiu logic şi mă stăpânesc bine - dar nu  mă simt în largul meu să am de-a face cu sentimente şi emoţii. Sunt eficient - chiar perfecţionist - şi prefer să lucrez  singur. Când sunt probleme sau conflicte personale, încerc să nu mă implic emoţional în acea situaţie. Unii spun că sunt prea rece şi detaşat, dar nu vreau ca emoţiile să mă distragă de la ce este cu adevărat important pentru mine. De obicei nu-mi manifest reacţiile chiar dacă ceilalţi insistă.

Punând împreună cele două litere pe care le-aţi selectat, se formează un cod alcătuit din 2 cifre. De exemplu, aţi ales paragraful C din Grupul I şi paragraful Y din Grupul II. S-a format codul CY.

Pentru a afla cărui tip de personalitate  aparţii, verifică unde corespunde codul ales de tine şi citeşte indicaţiile din tabel:

Simbol        Tipul        Numele tipului şi caracteristici de bază

AX                 7             Generalist: Spontan, împlinit, impulsiv.
AY                 8             Şeful: Încrezător în sine, hotărât, dominator.
AZ                 3             Competitiv: Ambiţios, conştient de imaginea sa.
BX                 9             Mediator: Receptiv, convingător, automulțumit.
BY                 4             Artist: Intuitiv, estet, egocentric.
BZ                 5             Observator: Perceptiv, inventiv, detaşat.
CX                 2             Altruist: Generos, grijuliu, posesiv.
CY                 6             Devotat: Atrăgător, responsabil, defensiv.
CZ                 1             Perfecţionist: Raţional, principial, controlat.


(va urma)
 
     

 

Recomanda acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn