Înțelepciunea eneagramei

intelepciunea eneagramei

 

Ce căutăm noi cu adevărat?
Suntem mânaţi de o neobosită căutare interioară. Simţim că ne lipseşte ceva, fără să ne dăm seama ce anume ne lipseşte. Credem că ştim ce avem nevoie sau ceea ce ne dorim – o relaţie mai bună, o slujbă mai bună, să arătăm mai bine sau să ne luăm o maşină nouă. Sperăm că dacă, în sfârşit, vom avea relaţia perfectă sau serviciul la care am visat, neliniştea noastră va dispărea şi vom fi satisfăcuţi şi împliniţi.Dar experienţa ne învaţă că maşina noastră cea nouă ne va face să ne simţim bine numai pentru o scurtă perioadă de timp. Şi că noua noastră relaţie, oricât ar fi ea de minunată, nu ne împlineşte aşa cum ne-am imaginat. Deci... Ce căutăm noi cu adevărat?

Dacă ne vom gândi o clipă, vom înţelege că sufletul nostru tânjeşte să afle cine este şi de ce se află el aici. Societatea modernă nu ne încurajează să găsim răspunsuri la aceste întrebări. Am fost învăţaţi să gândim că viaţa ni se poate îmbunătăţi fundamental numai dacă norocul ne va ajuta. Dar mai devreme sau mai târziu vom realiza că lucrurile exterioare fiinţei noastre, indiferent ce valoare ar avea, nu pot să ne împlinească sufleteşte. Deci...

 

Unde putem găsi răspunsul?
Multe dintre cărţile care se găsesc pe piaţă vorbesc într-un mod impresionant despre dezvoltarea personală, despre ce fel de persoană ne-ar plăcea să fim. Afirmă la rândul lor importanţa compasiunii, a stării de comuniune care trebuie să existe între noi, importanţa comunicării şi a creativităţii. Sună foarte bine. Sufletele noastre tânjesc să se înalţe sus, sus de tot, dar ne lovim dureros de stâncile fricii, ignoranţei şi ale mecanismelor noastre de apărare. Prea des bunele noastre intenţii şi speranţe devin surse de noi dezamăgiri. Uităm de noi, ne întoarcem din nou la distracţiile banale, încercând să uităm totul.

Greşesc oare cea mai mare parte din cărţile de popularizare a psihologiei? Sunt oamenii incapabili să trăiască o viaţă care să-i împlinească cu adevărat? Marii înţelepţi şi maeştrii spirituali au afirmat întotdeauna că avem potenţialul extraordinar de a deveni cu toţii nişte fiinţe divine. Considerăm că cea mai parte dintre aceste cărţi de popularizare sunt în cea mai mare parte incomplete, de exemplu, chiar pentru o problemă de bază, cum ar fi slăbitul. Sunt multe motive pentru care o persoană are probleme cu greutatea – o sensibilitate la dulciuri, consumă prea multe grăsimi, foame nervoasă datorită anxietăţii sau diverse probleme emoţionale. Fără să identificăm problema centrală care provoacă acest dezechilibru nu vom găsi o soluţie viabilă, în ciuda tuturor eforturilor noastre.

Cărţile autorilor autodidacţi sunt bazate pe metode şi soluţii care au fost bune pentru ei, care s-au potrivit profilului lor psihologic. Dacă, din întâmplare, cititorul are o personalitate asemănătoare, metodele descrise în carte ar putea să fie eficiente. Dar dacă această asemănare nu există, în loc să fie ajutat, cititorul poate fi împins într-o confuzie şi mai mare. Orice sistem care îşi doreşte să propună o dezvoltare eficientă trebuie să ţină cont de faptul că oamenii sunt foarte diferiţi şi că ei aparţin diferitelor tipuri de personalitate.

De-a lungul timpului, multe căi spirituale şi curente psihologice au încercat să expună această înţelegere şi să o sistematizeze: astrologia, numerologia, cele patru tipuri clasice de temperament (flegmatic, coleric, sangvin, melancolic), clasificarea lui Jung legată de tipurile de personalitate (extrovertit şi introvertit cu subtipurile senzitiv, intuitiv, emoţional, mental) şi multe altele. Mai mult, studii recente ale dezvoltării copilului au arătat că diferenţele fundamentale de temperament au o bază biologică. Această diversitate explică faptul că deseori, ceea ce este bun pentru cineva, poate fi chiar dezastruos pentru altă persoană. Să le spui anumitor tipuri psihologice să se focalizeze mai mult asupra propriilor sentimente este ca şi cum ai turna apă peste un om care este gata să se înece (ca şi cum ai turna gaz pe foc). Sau să le spui altora că trebuie să se afirme mai mult este la fel de nepotrivit ca şi cum ai pune la regim o persoană anorexică.

intelepciunea eneagramei2În tentativa noastră de a ne înţelege pe noi înşine, de a ne îmbunătăţi relaţiile sau pentru a ne dezvolta spiritual vom vedea că factorul cel mai important care influenţează deciziile noastre este tipul de personalitate căruia îi aparţinem şi nu sexul sau educaţia primită. Este foarte important să ştii ce tip de personalitate eşti. Aceasta are o aplicabilitate foarte mare în relaţii, afaceri, educaţie şi mai ales în munca de transformare şi dezvoltare personală.

În timp ce neliniştea noastră metafizică are un caracter universal, felul în care această nelinişte interioară se manifestă depinde de „filtrul” prin care percepem viaţa. Principalul filtru prin care ne percepem pe noi înşine şi lumea din jurul nostru, ne exprimăm, ne apărăm, facem faţă trecutului şi anticipăm viitorul, învăţăm, ne bucurăm sau iubim este chiar tipul de personalitate căruia îi aparţinem.

Cum ar fi dacă ar exista o modalitate care să ne ajute să înţelegem mai multe despre noi şi despre ceilalţi? O cale care să ne permită să observăm aceste filtre prin care percepem realitatea şi să le dăm atenţia cuvenită? Cum ar fi dacă acest sistem ne-ar arăta care sunt problemele noastre şi care sunt punctele noastre tari? Cum ar fi dacă acest sistem ne-ar arăta nu numai care sunt problemele noastre dar şi felul în care le putem depăşi? Şi care să ne îndrume în final spre profunzimile sufletului nostru? Acest sistem există. Se numeşte Eneagramă.

Sursa: fragment din „Înţelepciunea Eneagramei- ghid practic de dezvoltare şi evoluţie personală” de Don Riso şi Russ Hudson, Editura Mix Consultant: Dr. Marin Gabriela, professional member of International Enneagram Association.

 

Recomanda acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn