Tampoanele şi absorbantele, interzise de UE şi OMS 

tampoanele-si-absorbantele-interzise-de-ue-si-omsDupă ce Food and Drug Administration din SUA a tras un semnal de alarmă cu privire la pericolele pe care le presupun tampoanele şi absorbantele de unică folosinţă, acestea au intrat şi în atenţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, precum şi a departamentului de sănătate din cadrul Uniunii Europene, care a anunţat că se lucrează la un proiect de lege ce va interzice producerea şi comercializarea produselor de igienă intimă pe care le folosim astăzi.

Totul a început în anul 2000 când Federaţia Internaţională a Ginecologilor şi Obstetricienilor a observat o legătură între infertilitatea feminină şi folosirea tampoanelor şi absorbantelor intime.

 

Tampoanele şi  absorbantele intime provoacă afecţiuni ginecologice grave
Studiile realizate de atunci au arătat că aceste produse sunt vinovate nu numai pentru infertilitate, ci şi pentru o serie de alte afecţiuni ginecologice, cum ar fi vaginita, sindromul premenstrual şi infecţiile aparatului genital.

De altfel, pe internet circulă de câţiva ani avertismente cu privire la tampoanele interne şi substanţele toxice pe care le conţin ele. Este vorba de dioxina (folosită pentru albire) în primul rând, dar şi de alte substanţe cu potenţial cancerigen. Pe lângă aceste riscuri, trebuie luat în seamă şi aspectul ecologic.

Având în vedere că o femeie poate folosi pe parcursul vieţii până la 4500 de absorbante sau până la 7000 de tampoane care nu sunt biodegradabile, cantitatea de deşeuri produse este extrem de mare. Din aceste motive, OMS a propus interzicerea tampoanelor şi absorbantelor de unică folosinţă, iar FDA şi Comisia pentru Sănătate a Parlamentului European estimează că, peste cel mult câteva luni, vor fi votate legile care reglementează acest lucru.

Că suntem sau nu de acord, trebuie să ne conformăm, mai ales că sunt în joc sănătatea noastră şi viitorul planetei, după cum a declarat chiar Androulla Vassilliou, comisarul european pentru sănătate.

cupa menstruala

 

Cupa menstruală -alternativa perfect sănătoasă a tampoanelor intime
Aşadar, trebuie să ne pregătim încă de pe acum. În fond, nu avem la dispoziţie decât câteva luni pentru a ne pune la curent cu alternativele, ceea ce este cu atât mai dificil pentru noi, româncele, deoarece ştim încă foa


În locul tampoanelor interne, se va folosi cupa menstruală, un mic recipient în formă de pâlnie, care se introduce în vagin, unde se colectează lichidul menstrual. Este fabricată dintr-un material moale, maleabil, care nu produce disconfort şi se curăţă foarte uşor.rte puţine despre cupa menstruală, absorbantele reutilizabile şi alte metode care sunt foarte cunoscute şi au multe adepte în alte ţări.


Cupa menstruală se scoate de mai multe ori pe zi, se spală cu apă şi se introduce la loc, putând fi folosită astfel pe o perioadă de cel puţin câţiva ani. O alternativă este buretele de mare natural, care arată exact ca un burete obişnuit şi se introduce în vagin, la fel ca tampoanele. Poate fi spălat şi reutilizat de multe ori.

sursa: http://www.flu.ro

 

Recomanda acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn