Emoțiile și cancerul: calea către recuperare (I)

Emoțiile și cancerul: calea către recuperare (I)

Diagnosticul de cancer se poate transforma din dușman în aliat
Există foarte puține fraze în această lume care sunt atât de temut precum „Aveți cancer.”

Când auziți aceste cuvinte care sună ca o sentință, nici nu vă mai gândiți ce mărime are, de ce tip este vorba, care este gradul său de dezvoltare și care sunt probabilitățile de recuperare: nimeni nu dorește vreo clipă să se confrunte cu această boală.

Din păcate, statisticile indică faptul că există tot mai multe cazuri de cancer diagnosticate în fiecare an, iar cancerul nu cunoaște limite de vârstă sau condiție socială.

Odată primit acest diagnostic, este de înțeles că pacienții resimt un amestec de emoții negative și profunde de tipul: „Ce o să fac? În cine să am încredere? Să urmez recomandarea acestui doctor, să cer o a doua opinie medicală sau să încerc un tratament alternativ? Să lupt până la capăt sau să mă pregătesc să mor?”

Confruntându-ne simultan cu atâția factori și decizii pe care trebuie să le luăm, este logic că devenim vulnerabili și că experimentăm în diferite grade frica, anxietatea, tristețea, culpabilitatea și depresia. În cazul acestei boli este foarte dificil să ne echilibrăm starea emoțională, să ne menținem speranța în timpul tratamentelor agresive precum chimioterapia, să mai avem energia de a ne îndeplini în continuare sarcinile zilnice și să reușim să ne mai bucurăm de micile plăceri ale vieții.

Însă tabloul general nu trebuie să fie atât de negativ: marea provocare pe care o aduce diagnosticul de cancer nu înseamnă automat o condamnare la moarte. Cancerul se poate transforma pentru multe persoane într-un maestru ascuns, care ne va indica în ce zone ale vieții noastre există dezechilibre și poate accelera procesul de introspecție necesar pentru a ne vindeca din punct de vedere emoțional.

Cum este posibil ca toate acestea să se petreacă? Răspunsul constă într-un studiu realizat de dr Kelly A. Turner, PhD de la Universitătea Harvard, autoarea cărții intitulate „Radical Remission: Surviving Cancer Against All Odds” (Remisia radicală: cum să supraviețuim cancerului în ciuda tuturor dificultăților), care a demonstrat importanța emoțiilor în procesul de recuperare.

 

Cheile remisiei cancerului
Deși cancerul este considerată o boală serioasă, există totuși multe persoane care se recuperează chiar și în aceste cazuri.

Unele urmează recomandările medicului specialist, altele urmează atât tratamentele medicinei tradiționale cât și a celei alternative, iar un al treilea grup respinge medicina occidentală. În cadrul acestor trei grupuri, există pacienți care obțin o remisie radicală a cancerului, iar aceștia au fost studiați de Dr. Turner.

Conform studiilor realizate de aceasta, există 9 factori cheie pentru a obține o remisie completă a cancerului. Specialista i-a identificat fără a le da o prioritate.

 

Factorii cheie în remisia cancerului, conform dr. Turner
 1. Modificarea radicală a dietei prin includerea alimentelor și suplimentelor naturale

 2. Asumarea propriei vindecări și recuperări

 3. Ascultarea propriei intuiții

 4. Folosirea plantelor și suplimentelor naturale

 5. Eliberarea emoțiilor reprimate

 6. Amplificarea emoțiilor pozitive

 7. Căutarea și acceptarea sprijinului mediului social

 8. Aprofundarea propriilor noastre conexiuni spirituale

 9. Găsirea unor motive puternice pentru a ne continua viața

Cel mai interesant aspect referitor la toți acești factori este acela că, exceptînd factorul privind alimentația și plantele medicinale, celelalte elemente se referă la rezolvarea și vindecarea aspectelor emoționale și spirituale privind propria viață.

De ce este atât de importantă aceasta? Răspunsul este următorul: atât trupul cât și mintea și spiritul nostru sunt intim și profund relaționate.

Dintr-un punct de vedere holistic, bolile nu au doar cauze bio-chimice, ci se știe deja că există factori psihici și spirituali care afectează echilibrul chimic al trupului nostru. Rezultă deci concluzia evidentă că atât sănătatea cât și boala nu pot fi înțelese în mod izolat.

Propria noastră istorie personală, experiențele de viață, contextul social și tiparele emoționale, toți acești factori împreună joacă un rol fundamental în procesul recuperării.

Să analizăm în continuare cel de-al cincilea factor cheie menționat de dr. Turner și anume eliberarea emoțiilor reprimate, iar pentru început vom vedea care este definiția emoțiilor.

 

Ce sunt emoțiile?
Din punct de vedere fiziologic, emoțiile sunt descărcări electrice, chimice și hormonale ale sistemului nostru nervos. Ca atare, emoțiile influențează în mod direct funcționarea multiplelor zone ale trupului nostru, în special a sistemului imunitar.

Emoțiile, biologic vorbind, au de asemenea un motiv de a exista. De exemplu, în cazul fricii, există o funcție evolutivă datorită căreia această emoție ne poate face să evităm pericolul: ne temem în mod natural de foc pentru că știm că ne putem arde sau chiar muri din cauza lui.

Stresul, la rândul său, este un sentiment care ne poate ajuta să secretăm adrenalină și să scăpăm de exemplu de un animal sălbatic, evitând astfel să fim atacați.

Emoția iubirii exprimată atât față de iubitul/iubita noastră, cât și față de proprii copii ne întărește sistemul imunitar, ne face mai puțin vulnerabili la bolile mai puțin grave precum răcelile, gripa, infecțiile, dar și față de bolile cardiovasculare, diabet sau chiar cancer.

Emoțiile sunt necesare pentru supraviețuirea noastră ca și individ, dar și pentru supraviețuirea speciei. De aceea există un echilibru între creier, sistemul nervos, glandele endocrine și sistemul imunitar, care comunică între ele prin intermediul acestor descărcări electrice, chimice și hormonale pe care le numim emoții.

Sursa: Ayurvedic Medica

 

Recomanda acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn