Râsul - antrenorul ideal pentru o sănătate perfectă

rasulRâsul ne întăreşte considerabil sistemul imunitar 
Un copil râde cam de 300 de ori pe zi, adulţii râd de 20 de ori mai puţin decât copiii.

Studiul psihologului german Michael Titze susţine că timpul pe care îl consacră persoanele mature acestei activităţi benefice a scăzut  de la 18 la 6 minute pe zi, în ultima jumătate de secol.

În schimb, numeroase cărţi de psihologie medicală propun terapia prin râs, evidenţiindu-i efectele cu totul extraordinare.

La baza noii viziuni stă metoda „Gesundheit!”(„sănătate” în limba germană) a doctorului Patch Adams, o metodă  inovatoare, pentru că te învaţă  să fii în permanenţă cât mai fericit.

De ce? Râsul ne întăreşte considerabil sistemul imunitar. Ameliorează valorile tensiunii arteriale, previne şi combate depresia şi melancolia, insomnia şi deprimarea, crizele de panică şi de anxietate (teamă fără motiv).

Spectaculoase sunt efectele râsului asupra bolnavilor cronici şi a celor cu predispoziţie spre gastrită, constipaţie, dischinezie biliară, diabet, hipertensiune arterială sau ischemie cardiacă.

 

Un medicament fără reacţii adverse
Două şedinţe a câte zece minute de râs pe zi au dus la o îmbunătăţire simţitoare a stării de sănătate a subiecţilor. Cel mai spectaculos efect s-a observat la bolnavii de diabet.

În urma şedinţelor de râs colectiv şi-au redus glicemia şi au reuşit să o stabilizeze pe perioade lungi. Terapia intensivă prin râs a vindecat şi câteva cazuri de cancer. În marile spitale din Occident  pacienţii participă la conferinţe despre simţul umorului, urmăresc împreună comedii şi învaţă tehnici de grup. Rezultatul? pofta de mâncare şi de viaţă creşte simţitor, scade numărul recidivelor, creşte încrederea în sine, chimioterapia este mult mai bine suportată, iar perioada de recuperare este mai scurtă.

Experţii spun că, deşi este metodă de tratament, ar fi foarte inteligent să o folosim ca metodă de prevenire a bolilor psihice şi fizice. Râsul este un  medicament extrem de puternic şi, chiar consumat în cantităţi mari nu are reacţii adverse. Este  antrenorul perfect pentru o sănătate perfectă.

Terapia prin râs este la îndemâna oricui. Fă „haz de necaz” şi astfel devii optimistă. Petrece mai mult  timp în preajma unor persoane nostime. Urmăreşte lucruri amuzante. Joacă o festă simpatică unei prietene. Veţi râde împreună şi veţi avea  amândouă de câştigat. Observă filmul vieţii tale. Renunţă să fii doar actor. Într-o situaţie emoţională dificilă, fii spectator şi-ţi va fi mai uşor să zâmbeşti.

Sau pur şi simplu imaginează-te câteva luni mai târziu, într-un moment de fericire şi  împlinire sufletească. Şi acum priveşte  situaţia trecută. Este de-a dreptul amuzant, aşa-i?

 

Recomanda acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn