Limbajele iubirii

limbajele iubiriiÎţi cauţi sau crezi că ai găsit deja sufletul pereche
Vrei să fiţi împreună pe drumul descoperirii de sine. Să trăiţi împreună marea aventură spirituală a iubirii. Vrei să fiţi un cuplu cu viaţă lungă. Ştii cum să-i vorbeşti? Ştii cum să asculţi?

Au fost identificate cinci tipuri de limbaje, cinci modalităţi în care oamenii ajung să-şi exprime dragostea, în funcţie de structura lor psihică. Dacă un bărbat şi o femeie, chiar iubindu-se sincer, îşi traduc sentimentele în limbaje diferite, riscă să ajungă în timp la frustrări inutile. El sau ea, nu numai că îşi manifestă dragostea într-un fel specific, dar aşteaptă să i se răspundă pe acelaşi... ton.

A înţelege, a accepta şi a ne însuşi modul în care celălalt îşi exprimă dragostea e primul pas către o relaţie de cuplu autentică, împlinitoare. E primul pas către cunoaşterea celuilalt. De aceea te chem să descifrăm împreună codurile iubirii. Te recunoşti? Îl recunoşti pe celălalt?

 

„Aş inventa o nouă limbă pentru tine” – primul limbaj
A exprima dragostea verbal, prin încurajări, cuvinte de admiraţie, de susţinere, prin alinturi şi cuvinte infinit nuanţate, care spun în fel şi chip „te iubesc”. Cei caracterizaţi de acest limbaj nu obosesc să-şi manifeste sentimentele prin declaraţii şi vorbe dulci. Ei umplu căsuţele de e-mail cu mesaje şi înroşesc firul telefonului. Preludiul ideal, în viziunea lor, sunt poeziile şoptite la ureche, compoziţii proprii sau citate din autori celebri. Pentru ei e important să spună şi să audă „te iubesc”, în cât mai multe şi variate feluri.

 

„Aş vrea să-ţi fiu a doua piele” - al doilea limbaj
A exprima dragostea mai ales prin mângâiere, sărut, act erotic. Sunt cei care doresc să fie cât mai mult în contact fizic cu fiinţa iubită. Nu scapă nici o ocazie să o ţină de mână, să o dezmierde, să facă dragoste cu ea, să doarmă lipindu-se de ea. Pentru toţi cei care iubesc, apropierea şi atingerea fizică sunt foarte importante. Pentru unii însă este mai mult decât important. E felul lor de a spune „te iubesc” şi de a aprecia cât sunt de iubiţi.

 

„Lângă tine simt că trăiesc cu adevărat” – al treilea limbaj
A exprima dragostea prin chiar numărul de ore petrecute împreună. Aceştia acordă cât mai mult timp posibil fiinţei iubite şi pot resimţi dureros momentele în care se află departe de ea. Evaluează, de asemenea, cât sunt iubiţi în funcţie de cât timp le este acordat şi apreciază orice efort făcut în acest sens.

 

„Ţi-aş da luna de pe cer” – al patrulea limbaj
A exprima dragostea prin daruri oferite fiinţei iubite. Sunt cei care nu vin niciodată cu mâna goală la o întâlnire. Ei cred că merită să ofere totul celuilalt şi se emoţionează pentru ceea ce primesc de la jumătatea lor, indiferent de valoarea obiectului.

 

„Aş sfredeli munţii pentru tine” – al cincilea limbaj
A exprima dragostea prin acţiuni făcute de dragul fiinţei iubite. Sunt cei care nu precupeţesc nici un efort să o ajute şi preiau, de exemplu, din obligaţiile sale neplăcute sau obositoare. Pentru ei nimic nu e prea greu, fiindcă găsesc resurse în chiar dragostea lor. Tot ei sunt cei care apreciază cel mai mult când fiinţa iubită le face un serviciu.
Desigur, nici un om nu îşi exprimă afecţiunea doar printr-unul dintre aceste limbaje. La modul ideal, atunci când iubim intens şi profund le vom manifesta pe toate. Dar fiecare dintre noi înclină către un limbaj, are o preferinţă spontană către unul anume dintre toate cinci.

 

Hai să ne jucăm!
Citeşte exemplele următoare şi descoperă care este limbajul predominant pentru ea şi pentru el în fiecare din cele şase cupluri:
1. Ea: „Mă ţine în braţe tot timpul, chiar şi când spăl vasele! E drăguţ, ce să zic... dar aş prefera să ia o cârpă şi să le şteargă!!”
2. El: „Nu a fost lucru pe care să nu i-l ofer ca să o fac fericită, iar ea?! Îmi mulţumeşte cu jumătate de gură şi continuă să se plângă că o neglijez şi că petrecem prea puţin timp împreună!”
3. Ea: „Când a fost plecat prima oară, i-am scris cea mai frumoasă scrisoare posibilă! Ar fi înduioşat şi pietrele! Iar el, în răspuns, mi-a povestit despre tipul, forma şi viteza avionului, cum e vremea, şi ce cadouri are de gând să îmi aducă!...”
4. O a treia persoană către El şi Ea: „Aţi putea şi voi să aşteptaţi până ies din cameră! Destul că v-aţi pupat tot filmul!”
5. Cuplul Mihai Eminescu – Veronica Micle
6. Ea: „A fost atât de fericit când i-am făcut prăjitura preferată! Mi-a mulţumit toată seara... Când mă gândesc că nici măcar nu e greu de făcut, mă simt aproape stânjenită. Eu oricum nu-mi găseam locul tot aşteptându-l să vină.”


Răspunsuri
1. El limbajul 2, al atingerii fizice, Ea limbajul 5, al serviciilor
2. El limbajul 4, al darurilor, Ea limbajul 3, al timpului acordat
3. El limbajul 4, al darurilor, Ea limbajul 1, al cuvintelor de dragoste
4. El limbajul 2, Ea limbajul 2, al atingerii fizice
5. El limbajul 1, Ea limbajul 1, al cuvintelor dulci
6. El limbajul 5, al serviciilor, Ea limbajul 3, al timpului acordat

 

Recomanda acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn