Top secretele fericirii în cuplu

top secretele fericirii in cupluBărbaţii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus
E un fapt de notorietate. Când bărbaţii şi femeile vor totuşi să se întâlnească undeva, aleg Pământul. Aşa se face că drumul pe care îl străbat ei de la singurătate la cuplul mult dorit se întinde uneori pe distanţe galactice. Când vehicolul este spiritualitatea, bărbaţii şi femeile parcurg mai repede spaţiul acesta şi au o şansă în plus să descopere secretele iubirii de durată.

Numărul relaţiilor care pier anual pe câmpul de luptă al cuplurilor a atins un record năucitor. O căsnicie din trei sfârşeşte pe băncile tribunalului. Asta ca să pomenim doar despre iubirile cu acte la mână, dacă aruncăm o privire şi asupra celor neoficializate... cifrele sunt mai rapid urcătoare.

Nu, nu e vorba de un virus. Nici de o fatalitate gen “blestemul faraonilor”. Pur şi simplu o sumedenie de relaţii se avântă la drum cu speranţe fără temei şi presupuneri fanteziste. Şi ce noimă are să ne gândim la comunicare atunci când nu ştim prea bine cu cine comunicăm, despre ce comunicăm şi unde vrem să ajungem?

 

Dragostea pentru celălalt începe cu iubirea de sine
La 30 de ani pe care i-a împlinit de curând, Anamaria spune că după fiecare poveste de dragoste eşuată se arunca în următoarea cu toate iluziile intacte. “Doream o iubire ideală, un fel de Făt-Frumos, nu neapărat cu un fizic superb, dar călare pe un cal alb şi gata să mă salveze de temerile pe care le aveam pe atunci. Într-un fel toată adolescenţa şi studenţia am pus responsabilitatea fericirii mele în mâinile celui de care eram îndrăgostită.

Acum îmi dau seama că nu ştiam prea multe despre mine însămi şi speram să facă iubitul meu ceva că mă simt mai sigură şi mai mulţumită de viaţa mea. La un moment participând la un seminar de dezvoltare personală dat am primit impulsul de care aveam nevoie. M-a trezit din amorţeală, m-a făcut să mă mă uit atent înăuntrul meu, să văd cum sunt, să-mi descopăr potenţialul. Am învăţat să mă ascult pe mine, să-l ascult pe Tavi, cu care sunt împreună de 3 ani deja. Simt că avem foarte multe în  comun, suntem şi prieteni, nu doar iubiţi. Chiar şi certurile care apar ştiu că sunt o confruntare nu cu el, ci cu mine, cu limitele mele...

Amândoi suntem preocupaţi să ne descoperim interior, să practicăm tot ce se poate pentru dezvoltare personală. Şi asta ne ajută să fuzionăm şi spiritual, să ne sprijinim unul pe altul, ca doi alpinişti care urcă muntele asiguraţi de aceeaşi coardă.”

 

Caută-ţi jumătatea cu ochii larg deschişi
Un model universal valabil de cuplu împlinit... Ia-ţi gândul de la asta. Nimeni nu are în buzunar formula-minune. O relaţie merge ca pe roate – şi nu oriunde, ci în sus – atunci când îi încurajează pe cei doi iubiţi să îşi atingă ţelurile. Aici e aici! Se potrivesc aceste ţeluri, se completează, se susţin reciproc? În febra îndrăgostirii, când se simte atras irezistibil de celălalt, fiecăruia îi e atât de uşor să creadă că şi-a găsit sufletul-pereche! Că “jumătatea” se dezvăluie cu timpul „altfel”, este de înţeles. “Jumătatea” era “altfel” de la bun început, dar celălalt nu avea ochi să vadă.

Alexandru este căsătorit de 5 ani. Când a cunoscut-o pe soţia lui, Monica,   abia terminase facultatea de actorie şi o căsnicie. “Eu voiam să joc Shakespeare, fosta soţie voia să ne cumpărăm un apartament cu 3 camere. Eu repetam până noaptea cu trupa mea de teatru, fosta soţie voia să intru în spectacole de varietăţi, ca să câştig un ban în plus, să ne luăm mobilă nouă de bucătărie.

Nu-mi venea să cred şi mă întrebam unde dispăruse femeia aceea care până ne-am căsătorit părea aşa de fericită când îi recitam poezii! Mult mai târziu mi-am dat seama că fiecare voia cu totul altceva de la viaţă şi, în fond, era vina mea că mi-am închipuit nu ştiu ce.Cu Monica nu m-am grăbit, ne-am cunoscut pe îndelete.  O vedeam bine dispusă şi foarte înţelegătoare, foarte calmă. E restaurator de biserici şi pentru ea, viaţa şi spiritualitatea sunt firesc împreună, nu doar pe schelă, când pictează, ci peste tot, acasă, pe stradă...

Cu timpul ne-am apropiat mai mult, am atins un punct de intimitate pe care n-am mai trăit-o cu nimeni. Sunt momente când comunicăm şi fără cuvinte, ne gândim la acelaşi lucru în acelaşi moment... Relaţia noastră e ca un copil de care avem grijă să crească mare, sănătos şi strălucitor.” 

 

Construieşte armonia dintre voi
În tradiţia tantrică cuplul este întâlnirea între două spirite libere. Bărbatul şi femeia nu se contemplă pierduţi unul pe celălalt, ci merg alături, privind împreună către acelaşi ţel. Pentru căutătorii unei împliniri totale în viaţă, relaţia de iubire este altceva decât o staţie terminus sau un loc de odihnă cu bilet gratuit. E o cale regală spre desăvârşirea interioară.

 

Recomanda acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn